14:21 | 09 септември 22 1479

Виктория Бешлийска в Казанлък: Няма прошка без любов и няма любов без себепознание

Виктория Бешлийска в Казанлък: Няма прошка без любов и няма любов без себепознание / Новини от Казанлък

На 8-ми септември, Града на розите бе посетен от писателката Виктория Бешлийска, която представи пред казанлъшката публика нейния хитов роман "Глина".

В Камерната зала на Дом на културата "Арсенал", тя повдигна завесата на някои вълнуващи въпроси. Виктория Бешлийска издаде пред  събралите се почитатели, че до месец  се очаква да излезе от печат, втория ѝ роман, озаглавен  „Сърце“. Какво сподели  още авторката може да прочетете в следващите редове:

Лесно ли написахте „Глина“?
Започнах да го пиша, защото си дадох ясната сметка, че ако не започна самата аз няма да свърша добре. Това беше един спасителен процес , преобразуващ и трансформиращ, който започва в София и завърши село Бусинци. След като написах „Глина“ се почувствах изцелена. Получавам от много читатели обратна връзка, че са намерили някакво спасение в романа. Очевидно това, което органично човек влага и вгражда от себе си докато пише,  се усеща с фините настройки на сърцето и духа.

Историята върху, която се развива сюжета на романа реална ли е?
Историята за майсторите, нападнати и ограбени от турски разбойници, както и случващото след това си е историческа легенда, която открих написана в книгите на Цанко Живков - изключително начетен човек,  историк и литератор, както и един от малкото изследователи на бусинската керамика и Западния край. Легендата беше описана с няколко изречения. Вече бях избрала темата или по-скоро темата беше избрала мен, исках да пиша за бусинската керамика  и за знатните майстори.  Сметнах, че легендата  е добра отправна точка, на което да положа сюжета, а всичко останало:  вграждането и клетвата са основни мотиви взаимствани от народния фолклор, заедно с щипка въображение.

Каква е ролята на словото  в „Глина“ ?
Словото е не просто градивен елемент на вселената, то стои пред самите градивни елементи. Можем да го определим като 5-тия елемент  - онова, което споява останалите 4-ри елемента, обединени в едно при създаването на света, както и всичко в него и около него . Мисля си, че от словото тръгва всичко.

Лекува ли прошката?
Прошката освен, че възстановява психологическото равновесие в човека и отношенията му с другите мисля, че тя е това, което държи баланса във Вселената  като цяло. Няма прошка без любов и няма любов без себепознание. Темата за прошката е изключително важна, дълбоко и всеобхватно разгледана във втория ми роман „Сърце“, който предстои да излезе от печат до месец.

Виктория Бешлийска е филолог по образование. Работила е като учител, редактор на художествена литература и се е занимавала професионално с маркетинг и реклама. В момента е отдадена изцяло на писането. Автор е на блога “По дирите на думите”, който наброява 60 хиляди последователи във фейсбук и има за цел да събира стари български думи, разпространявайки силата и енергията на родния език.

Дебютният роман на Виктория - “Глина”, се превърна в най-четената книга в България за последните близо две години, като докосна сърцата на хиляди хора. Отличена е с наградите избор на книжарите на книжарница “Хеликон” за 2021 г, избор на читателите на предаването “Библиотеката” по БНТ за 2021 и европейска награда за дебют на Еврокон 2022.

Виктория Бешлийска е автор и на “Словник” - самобитен дневник, който започва с 90 архаични български думи, за да продължи с личните бележки на всеки, който вярва, че писането има пречистваща и преобразуваща сила.

Огранизатори на събитието бяха Община Казанлък и Общинска библиотека "Искра".

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак