12:42 | 15 септември 22 3336

Кметът на Казанлък: Първият учебен ден вече е национален празник

Кметът на Казанлък: Първият учебен ден вече е национален празник / Новини от Казанлък

591 МАЛКИ КАЗАНЛЪЧАНИ ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ

Измежду 26 училища на територията на община Казанлък празничният 15 септември Кметът на Казанлък избра да сподели в ОУ „Никола Йонков Вапцаров“. Галина Стоянова заяви, че първият учебен ден вече е национален празник: „Защото всички ние знаем, че Знанието отваря светове, светлина и води напред. Така, както са ни учили нашите поети и писатели, нашите предци.“. Тя отбеляза грижите на всеки родител детето му да получи най-добро образование. Галина Стоянова се обърна с благодарност към преподавателите и тяхната всеотдайност. Тя подчерта успехите на Вапцаровци и обновената училищна база и увери, че Община Казанлък се грижи за всички училища. Кметът на Казанлък призова за единство пред трудностите на местната общност: „Трябва да бъдем заедно, да си помагаме. Ще направим всичко възможно Вашите деца да бъдат на топло, уютно и спокойно място в училище.“ На децата Кметът Галина Стоянова пожела да сбъдват мечтите си. Тя представи специалния гост на тържеството - проф.Николай Овчаров, който на празничния ден представи за първи път пред казанлъчани най-новата си книга, посветена на средновековните царе и царици на българската държава. „Такъв подарък ще получи всеки клас в Казанлък.“, съобщи Галина Стоянова. „Защото тази книга създава самочувствие и увереност, че ние сме и ще бъдем велика нация и велика държава.“, заяви Кметът на Казанлък и честити първия учебен ден.

Известният български археолог се представи за децата като българския Индиана Джоунс, познат на малките от филмовата поредица. „Стремял съм се донякъде да приличам на него, но смятам, че съм разкрил даже повече паметници от него.“, шеговито сподели проф.Овчаров пред малките момичета и момчетата. „Не случайно на този ден съм при Вас. Казанлъшката долина е, може би, най-богатото на история място в България.“, посочи той. „Вие живеете на благословено място. Тук всичко е история, не само Тракийските царе, но и много богата средновековна история на България.“, обърна внимание ученият. Той отбеляза, че начинът, по който той и проф. Пламен Павлов са създали „Илюстрована история на средновековна България“ я прави лесна за разглеждане дори от най-малките, които тепърва ще се учат да четат: „В нея има портрети на българските царе и царици, на най-големите битки от Средновековието. Чрез тях ще научите много лесно какво се е случвало по нашите земи в тази епоха.“, разказа проф.Овчаров за първи път пред казанлъшката публика, а по-късно раздаде и първите автографи. Официалното представяне на новата историческа книга предстои тази вечер в Златоград.

Преподавателският състав на ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ изрази благодарност към Кмета Галина Стоянова за това, че винаги си държи на думата – училището е обновено, с модерни стаи за най-малките, с просторен физкултурен салон, с обновена тротоарна настилка в двора. Предстои прасфалтиране и на спортното игрище.

Празникът на Вапцаровци за първия учебен ден започна с тържествен водосвет за здраве и благоденствие. Талантливи деца поздравиха своите съученици със стихотворения, песни и танци. Тържествено бе издигнат националния флаг и с първия звънец първокласниците прекрачиха школния праг за първи път.

В община Казанлък функционират общо 26 училища, от които 22 са общински и 4 държавни. В 19 от тях днес училищния праг прекрачват първокласници. Те са разпределени в 33 паралелки. От тях 508 ученици са записани в училищата в град Казанлък. Общият брой на учениците във всички учебни форми е около 7 800.

Традиционно, за специалния ден Община Казанлък е подготвила подаръци за всички училища, за първокласниците и техните класни ръководители. Всеки първокласник ще получи книжка „Добре дошъл, първокласник!“, с лично обръщение от Кмета на Общината, както и седмична програма. За всяка паралелка е изработено специално табло за спомени, на което учениците ще могат да отбелязват важните за класа дати и събития, а също така и по една книга „Илюстрована история на средновековна България“ с автори проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов. Всички училища ще получат знамето на община Казанлък, Националното знаме на Република България и знамето на Европейския съюз.

Днес Казанлък е деца, цветя и усмивки.

На добър час!

 

Пресцентър на Община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак