11:48 | 21 октомври 22 1556

Четвъртокласници от ОУ „Паисий Хилендарски“ влязоха в ролята на журналисти за час

Днес в ОУ „Паисий Хилендарски“, гр.Казанлък се проведе открит урок в часа за разширена подготовка по български език (БЕЛ-РП, "Грамотни и компетентни в XXI век"), а гости на събитието бяха местни журналисти. Екипът на kazanlak.com, съвместно с колегите от телевизия Стара Загора – офис Казанлък, разказаха на учениците повече за журналистическата професия.

Децата научиха, кои са основните правила при написването на една статия и нейното структуриране. По време на срещата, учениците разбраха повече как и къде да търсят достоверна информация и начините за отсяване на най-важното от нея. Имаха възможността да се докоснат до професионална техника, да вземат кратко интервю от техен съученик, да станат оператори и фото-журналисти.

Директорът на учебното заведение Мария Колева, сподели, че за втора поредна година ОУ „Паисий Хилендарски“ е обявено за иновативно училище в сферата на българския език и новите технологии. 

„Всеки един от класовете в различните випуски от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас има своя определена задача в проекта "Грамотни и компетентни в XXI век". Четвъртокласниците например имат за цел да разберат повече за ролята на журналистите и медиите в нашето общество. Идеята е децата да научат как се случват нещата в сферата, какво стои зад един репортаж по телевизията, който гледаме или статия, която четем във вестника, колко много труд е това, и колко много познания трябва да има човек.

За нашите четвъртокласници, това беше първата стъпка, да се запознаят с вашата професия и те да опитат нещо ново, различно. Втората стъпка е самите те да направят, своя мини статия за вестник, след което да създадат  кратък репортаж, като в основата му ще бъде интервюирането на публична личност, интересна за тях. Всичко това трябва да се случи до края на учебна година.“, каза Мария Колева.

В края на срещата някои от децата споделиха, че вече знаят какви искат да станат като пораснат.

Част от кадрите и снимките са правени от учениците

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак