17:59 | 22 октомври 22 1470

Изненадващо свалиха изложбата „Другият натюрморт“, дни след откриването ѝ в Габрово

Изненадващо свалиха изложбата „Другият натюрморт“, дни след откриването ѝ в Габрово / Новини от Казанлък

Свалиха изложбата „Другият натюрморт“, която преди броени дни бе официалното открита, на 14 октомври, в пространството на галерията в Габрово и подготвена от Художествена галерия – Казанлък.

В нея редом с творбите, кураторите на експозицията – Албена Димитрова и д-р Милен Алагенски, разположиха и няколко цитата от новинарски емисии от последните години. Новини, съобщаващи за малтретирани и намерени убити брутално голи жени. Сред тях е и този от централната емисия на БНТ „По света и у нас“ от 16 август 2019 г., съобщаващ за „Трагичен инцидент в сливенското село Сотиря. Вчера следобед под един от мостовете в селото е намерено в безпомощно състояние 7-годишно момиченце. То е било пребито и изнасилено. Веднага е откарано в Сливенската болница, но лекарите не са успели да го спасят.“ Така тези на пръв поглед обичайни в жанрово отношение картини, съжителствайки с текстове от не по-малко традиционните, колкото и зловещо да ни звучи това, новини, дадоха възможност на изложбата да се превърне в поле, за макар и болезнен, но все пак съдържателен разговор. Още в рамките на вечерта на откриването експозицията провокира смислени диалози между посетителите. Нещо повече - изящните произведения на Димитър Радойков, Ненко Балкански, Георги Божилов – Слона, Димитър Буюклийски – Мичи и др., се обособиха в провокатори на поставянето на важни въпроси за същността на изкуството и неговите функции след епохата на неговото създаване.

"Изложбата бе реализирана по покана на директора на галерията в Габрово г-н Евгени Недев и според договора на институцията с автора на проекта – екипът на Художествена галерия – Казанлък, тя трябваше да остане на разположение на жителите и гостите на Габрово до 9 ноември. По чие решение обаче, уви – не е ясно, тя беше свалена преждевременно, само четири дни след откриването ѝ с мотива, че „Непредвидени промени в събитийния ни календар – предстоящи ученически посещения на деца от началната образователна степен, наложиха да свалим днес (19 октомври) изложбата „Другият натюрморт”.

Така отвъд всякаква нормална музейна практика и противно на сключения между двете засегнати институции договор, изложбата с живописни творби от фондовете на Художествена галерия – Казанлък беше свалена. Като ръководител на екипа на Художествена галерия - Казанлък се срамувам да коментирам обезпокоителното нарушаване на юридическите документи и етичния кодекс. Още по-обидно за мен е, особено в контекста на потока от визуални материали, които подрастващите консумират във виртуалното пространство неконтролируемо, да обсъждам въпроса дали е допустимо децата да гледат скулптури и картини, в които художниците от Древността – та чак до днес, изобразяват голи човешки фигури. В тази ситуация е неадекватно да се занимавам и с темата за лицемерието, върлуващо помежду ни. Но не бива да притихваме пред оправдаването на собственото си невежество с престорената ни грижа за децата.", споделят от екипа на казанлъшката галерия.

Директорът на Художествената галерия в Казанлък, д-р Пламен Петров коментира случващото се по следния начин: "Уважаеми публики, човешката голота – увековечена в множество творби, съхранявани в галериите по света и у нас, както и говореното за ненормалните прояви в общественото ни, не могат да увредят нашите деца. Още по-малко да ги направят глупаци. Затова водете ги на изложби, научете ги да общуват с изкуството. В противен случай ще продължаваме да живеем в "чудния" свят на мишоците. Но не на Уолт Дисни, а този, конституиран от собственото ни невежество.

Поднасяме извинение на всички, които няма да могат да разгледат изложбата "Другият натюрморт" в Художествена галерия "Христо Цокев" в Габрово до 9 ноември, както бе обявено предварително.", сподели Пламен Петров.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10001 | 13 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9755 | 09 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7206 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

6732 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

5811 | 12 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

5062 | 10 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4846 | 12 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

4141 | 13 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

4070 | 12 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

3828 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак