17:21 | 28 октомври 22 2508

С тържествена церемония и водосвет откриха училищната камбана в двора на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“

С тържествена церемония и водосвет откриха училищната камбана в двора на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ / Новини от Казанлък

В навечерието на един от най-светлите празници в календара 1 ноември - Деня на народните будители и патронен празник на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в двора на училището се проведе официална церемония, на която тържествено беше осветена така дългоочакваната училищната камбана, поставена на красив постамент.

Химнът на училището изпълнен от вокалната група към школото постави началото на честванията.

Директорът на ОУ „Свети Паисий Хилендарски“, Мария Колева се обърна към присъстващите със следните думи: "В днешният ден, както и в следващите дни ще се кажат много хубави слова, ще се изпеят и много песни за всички онези българи,  които отдадоха живота си и делото си за това България да има по-добро бъдеще. Ние сме горди, че носим името на един от Народните будители, за който казваме, че е родоначалника на Българското Възраждане -  Свети Паисий Хилендарски. Тази година 2022 е много особена и свързана с него по следния начин -  навършват се 300 години от неговото рождение,  260 години от написването на История славянобългарска, както и 60 години от неговата канонизация. Затова за мен е особена чест, днес да посрещна всички вас в двора на нашето училище. Ще се обърна със специална благодарност към моите колеги директорите на училищата, на детските градини,  културните институции, че уважихте нашия празник и споделихте нашата радост.  Аз вярвам, убедена съм, че вие представлявате институции, в които ежедневно работят съвременните Народни будители.

Искам да благодаря на учителите, на целия колектив на Основно Училище „Свети Паисий Хилендарски“ за  това, че в своята работа вие с особен плам, с особена жар, работите за това нашите ученици един ден да бъдат горди българи. На този ден искам да се обърна с една благодарност също към няколко души, които приеха изключително присърце идеята за училищната камбана, която се заражда преди няколко години именно от госпожа Цветолина Симеонова. Нашето училище ще бъде първото, доколкото знам, в цялата област, което ще има своя училищна камбана.", каза Мария Колева.

Директорът изказа благодарността си към всички помогнали за осъществяването на каузата, а именно: скулптура Велин Дечков, инженер Теменужка Папазова, родители, учителите и учениците от ОУ "Свети Паисий Хилендарски", Илиян Дончев - син на дългогодишна учителка от училището, семейството на Кера Димитрова, Фатма Карафеиз - президент на "Инър Уийл Казанлък Роза Алба", както и на Община Казанлък.

По време на събитието, Мария Колева, каза още, че по случай първи ноември училището е получило дарение от г-жа Фатма Карафеиз президент на "Инър Уийл Казанлък", под формата на оборудване за кабинета по история, включващо стикери за чиновете, съставени от различни изображения на Народни будители, кратка биграфична информация за конкретния будител и негова мисъл.

"Щастлива съм, че имам възможността да присъствам на това прекрасно тържество по повод патронния празник на вашето училище и освещаване на църковната камбана в двора. На първо място, наистина изказвам моите най-дълбоки адмирации не само за изграждането на камбаната, но и за начина, по който го направихте. Една идея зародила се преди години по време на управлението на госпожа Симеонова се приема със същия хъс и ентусиазъм от  госпожа Колева.  Вярвам, че тази камбана наистина ще бъде символ, който ще съхрани традициите, а нейният звън ще огласява всеки ваш празник за напред.", каза заместник-кмета Лилия Цонкова.

Митрополит Киприан, възпитаник на училището, придружен от духовници, отслужи тържествен водосвет при откриването на камбаната в двора на училището.

Празникът продължи с много песни и родолюбиви изпълнение на ученици. Бяха поднесени цветя пред паметника на Паисий Хилендарски в двора на училището, в знак на почит и уважение.

Официални гости на събитието бяха Лилия Цонкова зам.-кмет на община Казанлък, Негово високопреосвещенство Старозагорски Mитрополит Kиприан  придружен от духовници,  д-р Момчил Маринов директор на Исторически музей "Искра", Радослав Петков заместник-директор на Исторически музей "Искра", Фатма Карафеиз -президент на Инър Уил Казанлък роза Алба, Васка Антова и Цветолина Симеонова -  дългогодишни директори на училището,  Снежина Пискова Андонова -  председател на училищното настоятелство, представители на обществени и културни институции, директори на училища,  директори на детски градини, учители и ученици от казанлъшки училища,  настоящи и бивши учители,  както и ученици, родители и родолюбиви граждани.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак