11:25 | 02 ноември 22 2819

Проф. Теньо Попминчев обучава българи в Калифорния със собствени средства

Проф. Теньо Попминчев обучава българи в Калифорния със собствени средства / Новини от Казанлък

Ученикът на Теодосий Теодосиев, който попадна в топ 10 на учените по света, прави първата лаборатория у нас за тази технология

Разработване на рентгенови лазери за полупроводниковата индустрия, както и създаване на нови видове лазери, с които ще се правят медицински снимки. Макар и да звучи като “на китайски”, двама български младежи в 12-и клас работят в лаборатория в Сан Диего в Калифорния по тези проекти.

За да стигнат дотам, им помага проф. Теньо Попминчев. Той е ученик на големия физик Теодосий Теодосиев, който и до ден днешен подготвя националните отбори на България за международни състезания и олимпиади по физика.

В момента проф. Попминчев управлява собствени лаборатории в Сан Диего и във Виена

През 2016 г. българинът попадна сред десетте най-добри учени в света в класация на авторитетното научнопопулярно списание Science News. А през последните години мисията му е да помогне на повече млади българи да стигнат до световните лаборатории.

Двамата дванадесетокласници Александър Проданов от Казанлък и Маргулан Исмолдаев от Варна заминаха в Америка през септември за два месеца на обучение при проф. Попминчев. Това е първият по рода си стаж за млади български таланти в областта на физиката. Двете момчета са част от обора на "Отличниците на България". Това е инициатива на “24 часа” за популяризиране на най-добрите ученици.За да получат членство в клуба, те трябва да са се откроили с изключително високи успехи или нестандартно мислене през годината.

“Работим върху следващото поколение рентгенови лазери, което беше в основата на моите открития преди 10 години. Имат прекалено много свойства. Лазери, които може да модифицираме, за да изследваме нови материали, фармацевтични лекарства, чипове за полупроводниковата индустрия. Тези нови материали изискват лазери с нови квантови свойства. За наше щастие основата на тези нови лазери, която сме положили преди 10 години, позволява да правим подобни”, разказва проф. Попминчев.

Освен че работят в лабораториите, двете момчета имат и свободно време, което прекарват със своя учител. Заедно те играят голф, забавляват се и пътуват из Америка.

Идеята на проф. Попминчев да включи българчета в своите изследвания е отпреди две години. Всичко започва преди ковид пандемията. Той и негови колеги от Колорадо набират средства за 4-ма ученици, които да имат възможността да отидат за два месеца в САЩ. Всички разходи за престоя обаче трябва да бъдат покрити от лични средства. Затова те търсят дарения от частни лица или компании. Важното е да бъдат хора, които подкрепят идеята.

След това се свързват с фондацията на Теодосий Теодосиев - “Тео”, за да изберат четирите българчета, които могат да заминат. Само че ковид пандемията проваля плановете и проектът на проф. Попминчев е замразен.

Две години по-късно две от избраните деца са завършили училище и са студенти на други континенти. Затова само Александър и Маргулан успяват да заминат за лабораторията в Сан Диего. “Александър ще продължи като студент в Софийския университет, което е много удобно да продължим работата си в лабораторията в София. Мечтата на Маргулан е да дойде в Америка и ще видим дали ще продължи”, казва проф. Попминчев.

Той се надява двумесечното обучение на българчета да се превърне в традиция. Това ще се случи, ако успеят да се съберат повече средства във Фондацията на Теодосий Теодосиев. Така талантливи деца от България, които се изявяват в международни олимпиади, ще имат възможността всяка година да разработват проекти в лабораториите на проф. Попминчев.

Освен че дава възможност на българските таланти да се докоснат до проучванията в Сан Диего, ученикът на Теодосий Теодосиев в момента подпомага създаването и на първата лаборатория в София за рентгенови лазери, която по думите му ще бъде “ново начало в неговата област”.

Помещението за нея се намира във Физическия факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски”. “Това е било бивша лаборатория, която може би в 80-те години са планирали да се правят експерименти, свързани с ускоряване на частици или с магнитни полета, които задържат плазма. Не съм запознат каква е била идеята и управлението на тази лаборатория. Но това, което разбирам по дебелите еднометрови бетонни стени, е било доста добра инвестиция”, казва проф. Попминчев.

Преди няколко години за негов проект Европейският съвет за научни изследвания (European Research Council) му присъди най-престижния грант за млади учени в размер на 1,5 милиона евро, за да продължи работата си с лазерни и рентгенови технологии в Технологическия институт във Виена. Част от тези средства проф. Попминчев ще дари и за лабораторията в София

“Няма такъв научен грант у нас, това е един от най-престижните за млади учени и ще бъде много хубаво да се появи и на картата на България”, казва професорът. Идеята е лабораторията да заработи през май догодина.

Учениците на проф. Теньо Попминчев са между 10 и 12 на брой и повечето са от азиатските страни и Америка, но има сътрудничество и с Полша, Германия, Тайван. Той се надява да има все повече българчета, които са наравно талантливи с другите деца. 

“Мисля, че науката никога не е била ограничена в рамките на една държава, има планетен характер. Дори в миналото в рамките на Студената война, учените са били тези, които са пътували между континентите”, казва проф. Попминчев. Според него българчетата имат богат избор как да намерят пътя си за най-бързо развитие. “Всяка технология си има основа в различните страни. Това не е задължително да бъде в Америка, Великобритания или Германия. В България може с европейските програми да се създават много нови лаборатории. Това, с което аз се занимавам обаче, все още го няма”, казва ученикът на Теодосий Теодосиев.

Двете лаборатории в Сан Диего и във Виена - Popminchev Labs, по думите му се допълват. Екипите имат възможност да работят почти 24 часа в денонощието, като обменят идеи, резултати и си помагат.

Успехите и мисията на проф. Попминчевще влязат във филм, който ще бъде продължение на “Формулата на Тео”, който разказва за Теодосий Теодосиев. Идеята е на режисьора Николай Василев и е със заглавие “Социално силните”. Лентата ще разкаже за учениците на Теодосий Теодосиев, какво правят те в момента, свързани ли са все още с науката и ще покаже как физиката дава успешно начало на кариера. Николай Василев дори пътува до Сан Диего и до Виена, за да покаже как функционират лабораториите.

“24 часа” номинира проф. Теньо Попминчев за инициативата си “Достойните българи на годината”.

24 часа

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14681 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8892 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7961 | 01 декември 2023

Община Казанлък показва за първи път нови археологически открития на проф. Георги Китов

7918 | 05 декември 2023

Катастрофа със загинал на околовръстното

7758 | 07 декември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

7308 | 04 декември 2023

Задържаха мъж за трафик на 30-годишна жена от Казанлък с цел проституция

5188 | 04 декември 2023

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

5066 | 04 декември 2023

Джоана Брадшоу – между Дома на Ахинора и Долно Изворово

5003 | 04 декември 2023

Треньорът на “Лястовиците“ ни напусна

4121 | 06 декември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак