11:44 | 03 ноември 22 3166

Казанлък си има двама Отлични на България

Казанлък си има двама Отлични на България / Новини от Казанлък

Випуск №6 от проекта на “24 часа” показа нов тренд в посоката за образование. Вече 50% от красивите ни умове избират родните университети - заради възможности за кариера в България

Двама казанлъчани са част от отличените по проекта „Отличниците на България на „24 часа”. Това са пианистът Виктор Владков и златният физик Александър Проданов – и двамата възпитаници на ППМГ „Никола Обрешков”.

Виктор Владков завладя “Карнеги хол”, свири благотворително за студенти сираци. За всеобща изненада реши да учи в Стопанския факултет на СУ “Счетоводство, финанси и дигитални приложения”, при това - на английски език.

За втори път “Отличник на България” стана и златният Александър Проданов. Той влиза в СУ да учи квантова и космическа теоретична физика с репутацията на един от най-добрите олимпийци - ученици, участвали в националните отбори на България по физика и астрономия и астрофизика.
През това лято бяха последните му олимпиади като ученик - международната по физика, организирана дистанционно от Швейцария, и тази по астрономия и астрофизика, която се проведе в грузинския град Кутаиси през август. И на двете златни медали.

За първи път 50% от момичетата и момчетата в шестия випуск на талантите са твърдо за образование в български университети пред това в чужбина.
През годините “24 часа” отличи общо 179 деца, а 80% от тях избираха висшето образование в елитни университети в чужбина. 2022 г. показва нова тенденция, която е оценка и за качеството на българските университети.

Отличниците са склонни да изберат някой от световните научни центрове като “Кеймбридж”, но само ако получат стипендии. Целта “чужбина” е на път да отстъпи на родното висше образование.

На церемонията по награждаване издателят на "24 часа" Венелина Гочева се обърна към отличниците с думите: „Здравейте, випуск шести! Вие сте първите след двете години пандемия, с които говорим очи в очи. За тези 6 години забелязахме 179 отличници - млади българи, които постигнали много в науката, предприемачеството, културата.

Силно ни впечатляват вашите истории, но най-ценни са идеите за бъдещето, защото то много скоро ще настъпи като вашето сегашно време. Знам точния брой ученици, които заминаха за чужбина - 80% от отличниците. Знам и точния брой на тези, които сега остават тук - 50%. И точно заради това ще ви дадем платформа, за да разказвате защо останахте - заради образованието, пандемията или това, което се случва в света?

Много сте важни за тази държава. 179 българи са почти един парламент. С тази разлика, че вие всеки ден работите за своето образование, а българските политици - не. Скоро и за политиката ще говорим във вашето сегашно време и очакваме да я промените.”

24 часа

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак