13:58 | 22 ноември 22 1268

Откриват изложба с творби на Иван Милев във Виена

Откриват изложба с творби на Иван Милев във Виена / Новини от Казанлък

Днес 22-и ноември от 18:30 часа, изложбата озаглавена „В странство. 125 години от рождението на Иван Милев“, ще бъде открита в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена.

В експозицията са включени творби от фонда на Художествената галерия Казанлък, дело на виртуозния художник Иван Милев (1897-1927) сред, които ще бъде и една от най-ярките му творби – портретът „Ахинора“.

Директорът на казанлъшката художествена галерията д-р Пламен Петров сподели, че по покана на директора на Българския културен институт във Виена проф. Румяна Конева, експозицията ще открие известният австрийски куратор и изкуствовед д-р Бернхард Бьолер, който е едно от вещите лица за Виенския сецесион. Той добави още, че това е последното от поредицата събития, които екипът на Художествената галерия в Казанлък подготви по случай годишнината от рождението на твореца.

Припомняме, че изложбата „В странство“ беше показана в Рим през март т.г., където бе посрещната с голям интерес от италианската публика, която бе силно впечатлена от творчеството на големия казанлъшки творец. На самото откриване бе прочетен и поздравителния адрес на Президента на Република България Румен Радев, който пое патронажа на всички събития на Художествена галерия – Казанлък, свързани с отбелязването на 125-годишнината от рождението на Иван Милев.

Желаещите да зърнат бисерите на Милев, ще могат да го направят до 5 януари 2023 г. в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак