14:46 | 20 януари 23 1086

Обявиха имената на авторите, които ще създадат новите химни на две казанлъшки училища

Обявиха имената на авторите, които ще създадат новите химни на две казанлъшки училища / Новини от Казанлък

Вече са ясни творческите екипи, които ще създадат химни за шест български училища в инициатива „Светилник“ 2022/2023: Към светли бъднини вървим!“. Те бяха избрани, след като в края на миналата година бе проведен конкурс, в който участваха десетки автори, мотивирани да се включат в общественозначимата кауза, организирана от сдружението на композитори и автори Музикаутор и подкрепена от редица партньори и дарители, съобщават от Музикаутор.

Във второто издание на „Светилник“ партньорите си поставиха за цел да разширят обхвата на инициативата, като бъдат създадени химни за шест училища от пет български града – София, Благоевград, Кюстендил, Стара Загора и Казанлък. Новите химни, които ще останат за поколенията, се финансират от Културния фонд на Музикаутор, както и от бизнеса, който споделя ценностите на инициативата.

„Още с първото издание на „Светилник“ насочихме усилия в посока за развитие и подкрепа на бъдещето на нашите деца, като се опитваме да допринесем за подобряване на училищната среда, в която израстват и преоткриват света.“, сподели изпълнителният директор на сдружението Иван Димитров.

Творческите екипи, които участваха в конкурса, кандидатстваха за създаване на химн за едно или две от училищата в инициативата. Те представиха заявления, като включиха в тях и предложения за музика и текст за химн на конкретното училище, съобразени с неговите изисквания и идентичност. Предложенията им бяха разгледани от училищата и всяко от тях направи своя обоснован избор.

Химнът на Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“, град Стара Загора, който ще бъде дарение от една от най-големите банки в България – Уникредит Булбанк, ще бъде създаден от тандема Станислав Събев и Илиана Събева. Те посвещават времето си в създаване на песни, чрез които да оформят естетическия вкус на децата и да предадат ценности като колективен дух, доверие, толерантност, вяра в успеха и активна гражданска позиция. Заради това, както и заради своя творчески ентусиазъм, „геомилевци“ избраха именно тях.

За 112 ОУ „Стоян Заимов“, град София химнът ще бъде създаден от Илия Ангелов – автор на музика, Таня Бойчева – автор на текст, и Митко Гидишки – автор на аранжимент. Училищният колектив обосновава избора си, като с вълнение споделя впечатленията си от предложения химн: „Училищните символи са вплетени много оригинално и хармонично в текста, което дава уникалност на химна. Текстът внушава стремеж към познанието, приемственост и човешки добродетели.“

Автори на химна за Второ основно училище „Димитър Благоев“, град Благоевград ще бъдат Ивайло Терзиев и Снежина Темелкова. Този творчески екип участва за втора поредна година в инициативата „Светилник“ и заслужено беше избран отново, заради своето професионално отношение и предложението за химн, което в най-голяма степен се доближава до идентичността на училището.

Химнът на Природоматематическа гимназия „Проф. Емануил Иванов”, град Кюстендил ще бъде създаден от Иван Любомиров, Биляна Попова и Дончо Генов, на Средно училище „Екзарх Антим I“, град Казанлък – от Христо Петков в творчески екип отново със Снежина Темелкова, а на Основно училище „Георги Кирков“, град Казанлък – от Михаил Дончев и Яна Обретенова.

В рамките на инициативата предстои да бъдат реализирани професионални звукозаписи, както и видеоклипове към химните, които ще бъдат представени премиерно на концерт в края на учебната 2022/2023 година. 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10997 | 13 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7579 | 13 юни 2024

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

7402 | 17 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

6095 | 16 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

5580 | 14 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5459 | 13 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

4887 | 14 юни 2024

Продължава издирването на Наско Несторов от Казанлък

4660 | 15 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

3901 | 17 юни 2024

18 м/сек. са били поривите на вятър при вчерашната буря в Казанлъшко. Какво време ни очаква днес?

3566 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак