12:32 | 26 януари 23 2313

Община Казанлък ще насочи усилията си към електрифициране на междуселищния транспорт

Община Казанлък ще насочи усилията си към електрифициране на междуселищния транспорт / Новини от Казанлък

Конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“ се състоя днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Казанлък. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия, а основната му цел е да предоставя информация на обществеността за политиката на сближаване, за ролята на различните заинтересовани страни при изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз (ЕС) както и да представи възможностите през програмен период 2021-2027 г.

Участие в конференцията взеха заместник-кметът на община Казанлък Лилия Цонкова, заместник-кметът на община Павел баня Йордана Енева, управителят на Областния информационен център в Стара Загора Радка Тилева, началникът на отдел ,,Инвестиционни проекти с външно финансиране“ в Община Казанлък инж. Кънчо Христов и председателят на сдружение „Бъдеще за децата“ Мария Гинева.

Акцент в конференцията бяха перспективите и стратегиите за развитие на Югоизточен регион, част от който е и област Стара Загора. Във фокуса бе кохезионната политика на ЕС през настоящия програмен период. По време на конференцията бяха представени и добри практики и успешни проекти от предходния програмен период – 2014-2020 г.

Десет социални жилища са построени в подкрепа на хора в нужда в община Казанлък, каза Лилия Цонкова, заместник-кмет на община Казанлък, която днес участва в конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще" в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Казанлък.

„Изграждането на социалните жилища е нещо различно, което се случи в община Казанлък. Това не е точно социална услуга. Това е услуга от общ икономически интерес и засяга именно хората в нужда, които имат жилищни проблеми и са в риск от бедност и социална изолация. Това са маргинализирани групи, за които ние можем да дадем едно ново начало и да направим така че те по-лесно да се социализират и да имат нормален начин на живот“, обясни още Цонкова.

Цонкова каза, че от септември м.г. вече има възможност за кандидатстване за настаняване в социалните жилища. Те могат да кандидатстват по Наредба №12 за настаняване на хора с жилищни нужди. Заместник-кметът подчерта, че днес по време на редовното заседание на Общинския съвет в Казанлък ще бъде гласувана и промяна в Наредбата. Тя ще цели промяна в критериите, с цел улеснение на гражданите.

Наша дългогодишна мисия е да представяме актуална информация относно възможностите за финансиране на проекти и инициативи със средства от ЕС, заяви Радка Тилева, управител на Областния информационен център в Стара Загора по време на местната конференция „България в Европа: Общо бъдеще“.

В България фондовете на ЕС ще бъдат достъпни чрез десет национални програми, които дават възможност за реализиране на проекти от социален и икономически характер, те отговарят на нуждите на всички граждани. Програмите са в сферите транспорт, образование, научни изследвания и иновации, конкурентоспособност, околна среда, развитие на регионите, програма за морско дело и рибарство, каза още Тилева.

В последните дни на 2022 година община Павел баня е внесла проекти в остатъчните средства в Държавен фонд "Земеделие". Те целят ремонт на последния общински път, които е в лошо състояние, и изграждане на фотоволтаици на детските градини в общината. Това каза Йордана Енева, заместник-кмет на община Павел баня, която днес участва в конференцията.

Заместник-кметът подчерта, че вече се работи по проект "Грижа в дома в община Павел баня", който ще стартира на 1 март т.г. "Чрез него ние стигнахме до най-малкото село на община Павел баня - село Видин, което има  47 жители по постоянен адрес", обясни още Енева.

Град Казанлък е първият общински център в България, който е с изцяло електрифициран градски транспорт от 2019 г., съобщи Кънчо Христов от отдел "Проекти с външно финансиране" в община Казанлък по време на местната конференция.

Христов каза, че оттук нататък усилията на община Казанлък ще бъдат насочени към електрифициране на междуселищния транспорт. Идеята е по Плана за възстановяване и устойчивост общината да закупи допълнително подвижен състав с необходимите зарядни станции, както и да подобри пешеходната и велосипедна инфраструктура. Планът за възстановяване изисква тези проекти да се изпълняват в партньорство с друга община и задължително с един превозвач, посочи Христов. Той обяви, че в момента има много добро разбирателство и обмяна на опит с община Добрич и усилията на община Казанлък са насочени към партньорство с тях.

В Казанлък седем младежи с увреждания работят в специализирано предприятие за изработка на бисквитки. Това каза Мария Гинева, председател на Сдружение „Бъдеще за децата“, която днес участва в конференцията на БТА в Казанлък.

Тя посочи, че предприятието е създадено след изпълнен проект „Социално включване чрез заетост“. „Той беше реализиран, за да можем да стигнем до една по-висока цел, а именно създаване на социално предприемачество. Участието ни беше, за да извършим първия етап от подготовката на младежи с увреждания, които искаме да намерят своята трудова реализация и една по-добра перспектива за своето бъдеще“, обясни Гинева.

От думите ѝ стана известно, че по време на изпълнението на проекта са разработени три работилници, в които младежите могат да тестват своите умения- дава им се възможност да преминат през обучение и  да се реализират на пазара на труда. 

Вторият проект, по който Сдружението е постигнало добри резултати в подкрепа на хората, е свързан със създаване на Детска къща в село Горно Черковище. Той е стартирал през 2018 година и за три години е сплотил различните етноси в селото.

Управителят на сдружението посочи, че предстои кандидатстване по проект „Бъдеще за децата“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“. Тя изрази надежда по този начин да бъдат доразвити тези къщи за семейството.

БТА

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7138 | 19 април 2024

Благотворителна кампания набира средства за малкия Калоян и борбата му с аутизма

5388 | 17 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5340 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

4907 | 19 април 2024

“Арсенал“ отваря врати за Деня на бъдещето

4879 | 17 април 2024

Полицейска акция залови незаконни оръжия в дома на 69-годишна жена

4276 | 18 април 2024

След тричасово дебнене на бракониери - 7 заловени, куп актове и иззето оборудване

3743 | 18 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3194 | 22 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

2400 | 23 април 2024

Калоян Янакиев с първа самостоятелна изложба

2370 | 18 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак