16:56 | 09 февруари 23 6954

Музеят на “Ахинора“ ще се превърне в естествено продължение на централната градска част

Музеят на “Ахинора“ ще се превърне в естествено продължение на централната градска част / Новини от Казанлък

Напредват дейностите по изграждането на новия дом на една от най-известните творби на Иван Милев картината „Ахинора“, съобщи д-р Пламен Петров директор на Художествена галерия – Казанлък.

Както бяха уведомени казанлъчани и цялата културна общност още в края на 2021 г. Община Казанлък започна инициативата да бъде изграден дом на „Ахинора“. Тогава кметът Галина Стоянова възложи на д-р Петров да разработи вътрешното пространство на Иван-Милевата къща, която да се превърне в музей за творбата му "Ахинора" и да радва любителите на изкуството не само в Казанлък, но и тези дошли да посетят най-новия музей в Града на розите от целия свят. Идеята и вида за новата сграда, Стоянова предлага да бъде по подобие на „Спалнята“ на Винсент Ван Гог пресъздадена от Института по изкуство в Чикаго.

"Обяснявал съм и в лекциите в Галерията, които провеждахме регулярно и миналата година, и продължаваме през тази, че творчеството на Иван Милев в по-голямата си част е създадено върху хартия с доста крехки материали, което предопределя и малко по-особено преекспониране. Това е нещо, за което за съжаление до сега не са полагани грижи, но като оглавяващ галерия, стопанисваща най-големия дял в наследството на Иван Милев подех инициативата тази несправедливост да бъде коригирана.“, каза д-р Петров.

Казанлък, който е родният град на художника няма музейно пространство, което да е посветено специално на Иван Милев. „В тази връзка Община Казанлък опреди сграда, в която в момента текат ремонтни дейности, да бъде експонирана не само Ахинора, но и регулярно да бъдат представяни части, фрагменти и различни разкази от творческия и житейски профил на Иван Милев.“, уточни директора на казанлъшката галерия.

За да се превърне в едно отговарящо на всички съвременни музейни изисквания пространство, което да осигури безопасното експониране на тези темперни и гвашови акварелни творби на Иван Милев се изисква по-особена климатизация, специално осветление, музейни стъкла и други.

„Ще се опитаме след формирането на музея и прехвърлянето му към Художествена галерия-Казанлък той да се превърне в едно живо пространство, където  публиката ще може да се срещне с една от най-ярките творби не само от творчеството на Иван Милев, а изобщо за българската история на изкуството, а именно „Ахинора“ и разказа за нея. С други думи опитваме се да създадем съвременно  и отговарящо на абсолютно всички изисквания, които имат и световните музеи, пространства за излагане на художествени произведения.“, поясни Петров.

Очаква се музеят да бъде готов за тазгодишния Празник на розата. „Предвид глобалната ситуация, полагаме усилия това действително да се случи, но дали ще бъде реализирано зависи от толкова много обстоятелства. Все още няма държавен бюджет, а има много неща, които зависят от този държавен бюджет, например отпускането на щатни бройки за обгрижването на новия музеен обект, който ще бъде част от структурата на Художествена галерия Казанлък. Надявам се да се справим в срока, който сме си поставили. Много по-важно е в крайна сметка да създадем музей, с който казанлъчани, а и изобщо страната ни да се гордее защото да посветиш изцяло един музеен обект, само на една единствена творба е доста рисково начинание. Всъщност Казанлък е един от малкото градове в света, които ще разполагат с подобен музей, посветен на една единствена творба.“, сподели Пламен Петров.

„Създаването на подобен музей не е нова приумица или нещо, което самите ние да откриваме сега. Възползваме се от явлението „Ахинора“, защото това действително е творба, която освен, че ни позволява страшно много разкази за това той изобщо е нарисуван на тази картина, ни позволява и разкази за нейната реставрация, за нейното опазване и изобщо за контекстуализирането ѝ. Тази творба има дори своя прото форма. Самият Иван Милев прави почти три години по-рано друга „Ахинора“, която е съвършено различна. Надявам тя да ни гостува в Казанлък и да успеем да я покажем. Не е лесно да се направи музей с една творба, но пък в случая говорим за творба, която има европейско измерение. Казанлък може да бъде горд, че съхранява тази картина в града си и че може да я показва на почитателите на изкуството.“, подчерта Петров.

Новият музей, който ще се превърне в дом на Милевата „Ахинора“ би намерил място в портфолиото на Казанлък и Розовата долина „Казанлък е разпознаваем на световната туристическа карта не просто като град на Тракийското културно наследство, но и като град на розите. Онова, с което в национален мащаб е по-слабо познат е именно огромното художествено наследство, което се опазва в този град“, добави директора на Художествената галерия.

Към настоящият момент статута на сградата където ще бъде показвана „Ахинора“ е общинска публична собственост. Когато бъдат реализирани ремонтните дейности и издадени съответните констативни протоколи за ползване на сградата, тя ще бъде прехвърлена за управление към структурата на Художествена галерия-Казанлък .

Къщата на Иван Милен, която предстои да се превърне в музей, се очаква да бъде свързана с пространството около монумента на „Европа“, за да се превърне в естествено продължение на централната градска част. Проектът за това е дело на архитект Николов и сина му Лъчезар Николов.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак