15:47 | 10 февруари 23 2583

Над 400 деца бяха прегледани по време на безплатния скрининг на гръбначния стълб в ОУ “Георги Кирков“

Над 400 деца бяха прегледани по време на безплатния скрининг на гръбначния стълб в ОУ “Георги Кирков“  / Новини от Казанлък

В продължение на два дни, вчера и днес, в ОУ „Георги Кирков” се провеждат безплатни скринингови прегледи за профилактика и проследяване на гръбначните изкривявания. До края на днешния учебен ден бяха прегледани всички ученици, които са над 400. Идеята е на двама добре познати физиотерапевти от Казанлък – д-р Гергана Гечева и д-р Стоимен Гечев.

Вчера двамата специалисти прегледаха повече от 200 деца от 1 до 4 клас, а днес продължиха с по-големите ученици от 5 до 7 клас. Прегледът протича като оглед, който приключва за около 2 минути. Лекарите оглеждат гръбначния стълб, плешките и двете рамена. А при предпоставки за развитие на изкривяване или наличието на такова се съобщава на родителя.

„Искам да благодаря на д-р Гечев и д-р Гечева за това, че дойдоха в нашето училище и се отзоваха на поканата. Мисля, че това е добра превенция на здравето на децата, което всеки един от колегите директори на училища трябва да направи за своите ученици. Прегледът е абсолютно безплатен и не изисква кой знае какъв ресурс от страна на училището. Първо разбира се потърсихме съгласието на родителите, чрез декларация, защото все пак дечицата се събличат до кръста, за да се огледа гръбначния стълб.”, заяви директорът на ОУ „Георги Кирков” Сребра Касева.

Попитахме д-р Гечеви как се е зародила идеята всъщност за подобна кампания с безплатни прегледи на гръбнака, като и двамата заявиха, че първоизточника е техния баща д-р Йордан Гечев, който е правил такива прегледи в училища в Казанлък и Стара Загора.

„Още от тогава, от 2008-09 година, имаме статистики на гръбначните изкривявания сред децата. Съпоставяйки неговите и нашите статистики днес установихме, че има доста висок ръст на тези заболявания, с около 5%, а близо 25% от прегледаните деца са с начален стадии на гръбначни изкривявания.”, сподели д-р Гечев.

Той каза още, че намеренията им всъщност са да направят тази инициатива по-мащабна, да включат всички училища в Казанлък, за това търсят съдействието на всички институции и на директорите на училищата.

„Всъщност идеята е освен в Казанлък кампанията да се разпространи и в национален мащаб. Най-доброто нещо, което бихме постигнали е да организираме нещо като „Месец за борба със сколиозата” и да се знае, че например през февруари, трябва да започнат профилактични прегледи на гръбнака във всички училища в България. Имаме съдействието на много физиотерапевти в страната, както и на Синдиката на българските учители, Лекарската асоциация по физикална и рехабилитационна медицина, така че се надяваме в най-скоро време да успеем да го реализираме.”, допълни докторът.

Според двамата физиотерапевти така наречената „компютаризация” и седналото положение на тялото нарушава функцията на гръбначния стълб. „Седенето пред компютър, неправилно стоене в училище, липсата на движение, на упражнения… просто това е бъдещото масово заболяване сред децата. Най-важното е да има навременен скрининг. Също така часът по физкултура е много важен, той не трябва да се пренебрегва.”, добави д-р Гергана Гечева.

Според специалистите родителите трябва да насърчават децата си да играят и да спортуват в умерени граници, подчертаха те. По-малко да се застояват пред компютри и телевизори.

„Трудно един родител би хванал началния стадий на едно гръбначно заболяване, така че нашият съвет е ако ние не успеем да правим този скрининг всяка година в училищата, както е било едно време, поне те да водят децата си на специалисти за ежегоден скрининг. Всичко става за 3 минути, изключително бързо се случва, но е много полезно когато се хване на време.”, подчертаха терапевтите.

Важно е да отбележим възрастта, от която е хубаво да започнат ежегодните скрининги на гръбнака. Гечеви споделиха: „В световен мащаб прегледите започват от 4 клас, но ние сме на мнение, че трябва да се започне от 1 клас, защото има такива изкривявания още при най-малките. Колкото по-рано се хване, толкова по-добре. Но профилактично е хубаво е да се правят прегледи на деца от 1 до 10 клас.”

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7611 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5802 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5245 | 19 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

4498 | 25 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4332 | 23 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

4214 | 24 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3721 | 22 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

3379 | 23 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2889 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2666 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак