14:02 | 10 март 23 2226

Представиха първата специалност “Компютърна техника и технологии“ през месеца на професиите в Механото

Представиха първата специалност “Компютърна техника и технологии“ през месеца на професиите в Механото  / Новини от Казанлък

Месец на професиите в Механото - винаги през март

Приключи една седмица, изпълнена с мероприятия за представяне на специалността "Компютърна техника и технологии".

За поредна година през март в Механото започна „Месецът на професиите“. Традиционно през първата седмица от месеца се представят обучаващите се по специалността „Компютърна техника и технологии“. Това е една от най-желаните съвременни професии, защото тя открива пред младите хора широки възможности за реализация като ИТ-специалисти, компютърни дизайнери, програмисти, поддръжка на софтуер, компютърни техници. Но в основите на всеки успех стои усърдна работа в класната стая - разчитането на електронни схеми, запояването на платки, сглобяването и разглобяване на уреди.

Началото на инициативата бе дадено днес с открит урок по професионална подготовка. В два поредни учебни часа учениците от XIа клас ни въведоха в света на компютърната техника и технологии, като показаха своите знания и умения, придобити по теория и практика на специалността. Разделени на групи, единадесетокласниците работеха по поставените задачи под зоркия поглед на своите преподаватели инж. Петя Костадинова и инж. Александър Аданев.

Професията на компютърния техник изисква не само компетентност за диагностициране на проблема, но и голяма прецизност при отстраняването му. Най-добрите техници от класа - Емил Сукманджиев, Енвер Мурад, Виктор Танев и Калоян Налбантов асемблираха компютър и диагностицираха хардуерни проблеми на лаптоп, т.е. разглобяваха и сглобяваха с изключителна точност и внимание, а Десимира Георгиева и Андрей Младенов демонстрираха как се поставя конектор RJ-45 на UTP кабел, а след това тестваха кабела дали работи.

За основните компоненти от компютърната система – процесор, RАМ памет, видеокарта, ученици от класа бяха подготвили презентации, в които обясниха предназначението и действието им.

Димитър Иванов и Лорис Феррати – нашите бъдещи програмисти изпълниха някои задачи, като показаха креативност, въображение и умение за решаване на многобройни проблеми. Използвайки интернет и платформата Леопард, Асибе Копанова, Денислава Желева, Полина Недкова и Цветелина Белчева създадоха игра с въпроси, за да проверят знанията на своите съученици.

В седмицата за представяне на специалността своите умения по професията „Компютърен техник“ показаха и ученици от Xа и XIIа клас. Заедно със своя преподавател те подредиха изложба във фоайето на училището с изработени от тях електронни устройства – роботизирана мини количка и светещи схеми. Росен Земеделски от XIIа и Дамян Манев от X а се отличиха с изобретенията си.

Александър Танев от XIIа обобщи всичко най-важно за специалността „Компютърна техника и технологии“ в създадения и представен от него рекламен клип.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

9997 | 13 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9750 | 09 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7204 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

6729 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

5806 | 12 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

5059 | 10 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4843 | 12 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

4136 | 13 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

4067 | 12 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

3823 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак