11:45 | 20 март 23 2543

Представиха атрактивно най-младата специалност в ПГ “Иван Хаджиенов“

Представиха атрактивно най-младата специалност в ПГ “Иван Хаджиенов“ / Новини от Казанлък

С представяне на специалност „Строителство и архитектура“ продължава традиционният Месец на професиите в ПГ „Иван Хаджиенов“. На всяка от четирите изучавани специалности е посветена седмица от месец март. Своите умения в програмирането, компютърното чертане, макетирането на модели и работата на терен представиха петте паралелки от строителното направление.

Началото бе поставено с изложба, показваща част от дейностите по учебните предмети, които се изучават за придобиване на професия „Строителен техник“. Част от предметите са Сградостроителство, Строителни материали, Строителна графика, Организация на строителството и други. Чрез принципа на проектно базираното обучение и стимулиране на работата в екипи, осмокласниците впечатлиха със свои оригинални макети на възрожденски сгради.

Техническото чертане и проектирането могат да визуализира всяка архитектурна идея. Пътят от идеята до прецизно изработения чертеж представиха най-опитните при владеене на AutoCAD – Аксел Саид и Ивана Тишева от 11б клас. На открит урок те демонстрираха необятните възможности на чертожните програми и ползите за всеки технически ориентиран младеж. Девет ученици от строителната специалност наскоро се завърнаха от стаж в Португалия по програма „Еразъм+“. И десетокласниците, които още не са започнали изучаването на AutoCAD в училище, споделиха колко бързо са успели да разучат програмата и в стажантските си фирми да създадат своите първи чертежи.

Още едно доказателство, че когато имаш базовите знания, високата мотивация и поощрението на учител или работодател, няма трудности пред таланта!

В сряда в импровизирана работна площадка се превърна училищният двор, събрал отбори и публика за състезанието "Млад строител". Екипите със завидни умения демонстрираха основните етапи от изграждането на всяка сграда - зидария, облицовъчни дейности и интериорен дизайн. Аксел Саид (11б), Адам Кхоланди, Момчил Георгиев и Атанас Мермеклиев (10б) прецизно иззидаха своите стени, съобразявайки се с неравностите на терена. Вътрешната облицовка и лепенето на плочки изискват фин майсторлък - показаха го Красимир Маринов и Теодор Ноев от 9б клас. Цветни дизайнерски решения и идеи за освежаване на пространството предложиха артистичните Ивана Тишева (11б), Венеса Иванова и Александра Велкова от 10б клас. Преподавателите Евгения Иванова и Тинка Лукова отличиха с медали всички участници, демонстрирали професионализъм, техническо мислене и желание да се развиват в избраната професия!

Петък се превърна и в ден за представяне на най-желаните професии в областта на строителството: архитект, строителен надзор, геодезист и строителен техник.

Каква е спецификата на всяка професия? Каква университетска специалност да избера? С какви отговорности ще е свързана пряката ми работа? Какво да развивам днес, за да съм конкурентен утре? На всички тези въпроси от кухнята на строителния бранш отговори дадоха Петя и Теодор от 9б, Ивана, Пламена и Мария-Луиза от 11б, Денислав, Явор, Стефан и Филип от 12б клас.

„Строителство и архитектура“ е най-младата специалност в гимназията, като всеки от класовете се стреми да остави своята следа и да подпомогне за по-привлекателната училищна среда. Благодарение на 10б и 11б се завърши облагородяването на пясъчника за дълъг скок.

Следващите идеи очакват своята реализация!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10003 | 13 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9756 | 09 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7207 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

6734 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

5812 | 12 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

5063 | 10 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4847 | 12 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

4143 | 13 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

4071 | 12 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

3830 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак