11:35 | 21 март 23 3383

Галина Стоянова призовава Полицията за конкретни действия относно безопасността на казанлъчани

Галина Стоянова призовава Полицията за конкретни действия относно безопасността на казанлъчани / Новини от Казанлък

Малцинствени родове от Тъжа и Манолово - община Павел баня, вилнеят отново в Казанлък!
Отговорът на Полицията пак е: “Обслужваме 5 общини, нямаме щат”!
До кога, господин министър?

Днес отново призовавам органите на реда за конкретни действия що се отнася до безопасността на казанлъчани.

През всичките тези години въпросите, свързани с опазване на обществения ред в община Казанлък, съм ги поставяла пред ВСЕКИ началник на ОД на МВР и респективно пред началник на РУ „Полиция“ – Казанлък, и отговорът винаги е бил: „Обслужваме 5 общини. Нямаме щат”. Какво трябва да се случи в Казанлък, за да се извършват: Дневни пешеходни полицейски патрули на възловите места в центъра на града, уважаеми господа.

Апелирам за своевременна реакция от страна на Полиция и Прокуратура и декларирам готовност на Община Казанлък да съдейства спрямо правомощията и възможностите си.

Като кмет на Община Казанлък съм загрижена за спокойствието и безопасността на гражданите и недопускането на ескалиране на обществено недоволство или сблъсъци между хора, какъвто бе случаят от 20.03.2023 г. и завършил с фатален край за единия от участниците.

Считам за крайно неуместно именно органите на реда да създават впечатление у обществото за бездействие, макар да знаят, че съгласно Закона бездействието също е вид действие, но с обратен знак. И ако това не беше вярно, то вчерашният случай с фатален край, възникнал като бой между два рода, които дори не живеят на територията на община Казанлък, нямаше да се състои, камо ли в Казанлък и още по-малко да завърши със смърт. Оказа се, че въпросните родове не се бият за първи път в града ни – случвало се и на метри от сградата на РУ „Полиция“ в Казанлък, която се намира в центъра на града.

 В тази връзка отправям открити въпроси от името на гражданите към всички компетентни лица от ОД на МВР и Прокуратурата в Стара Загора и настоявам да получим адекватни отговори:

1. Какви мерки сте предприели, според компетенцията си, след първия побой между двата рода (единият род е от с. Тъжа, общ. Павел баня, а  другият - от с. Манолово, общ. Павел баня), който се е случил в непосредствена близост до РУ „Полиция“ – Казанлък на 12.10.2022 г.?

2. Какви конкретни действия са предприели служителите на МВР, разпределени да се грижат за опазване живота, здравето и обществения ред въобще, на територията конкретно на община Павел баня във връзка с дългогодишната, предполагам, вражда между въпросните родове от с. Тъжа и с. Манолово, общ. Павел баня?

3. Какви мерки сте препоръчали на местната изпълнителна власт, за да се предотвратят последващи размирици? Изпълнени ли са тези мерки? Кои са лицата, отговорни за потушаване напрежението между двата рода?

4. Единият побой между родовете се е случил на пътното платно по сред бял ден на 12.10.2022 г. в непосредствена близост до сградата на РУ „Полиция“ – Казанлък, а другият на 20.03.2023 г. в района на Районен съд – Казанлък и по-конкретно до Кооперативния пазар в града. Как са се намесили съответно органите на реда при единия и другия случай? Какви мерки са предприети и в какъв срок след получаване на съответните  сигнали на тел. 112?

5. Във връзка с боя на 20.03.2023 г., който, по данни на МВР, се е състоял след насрочено за същия ден дело в Районен съд – Казанлък, касаещо двата рода, кой е следвало да предупреди служителите на МВР за осигуряване на по-сериозна охрана на процеса и поискана ли е такава? Ако е поискана и осигурена, защо се стигна то тук?

Уважаеми г-н ст. комисар на ОД на МВР – Стара Загора,
Уважаеми г-н началник на РУ „Полиция” - Казанлък,
Уважаеми г-н окръжен прокурор,
След вчерашния бой резултатът е налице – погубен е един човешки живот, а десетки случайно преминали в района и станали свидетели на случващото се граждани, са стресирани и уплашени за собствения си живот.

Остро осъждамкървавият бой в центъра на Казанлък между двата ромски рода, които не живеят и не са жители на нашата община.

Кмет съм на Община Казанлък вече 12 години и през последните няколко виждам все по-чести и фрапантни случаи на ескалиране на обществено недоволство и напрежение на етнически групи на територията на нашата община.

Практиката показва, и Вие по-добре от мен го знаете, убедена съм, че в различните градове на страната са налице редица нелицеприятни примери за остри противопоставяния между родове от малцинствените групи и между малцинствените и немалцинствени групи, именно заради дългогодишни вражди или смущаване на спокойствието и нарушаване на обществения ред.

Като кмет се стремя да бъда в непосредствен контакт с жителите на Казанлък, да се информирам за проблемите им и да търся решения. Открито и най-отговорно заявявам, че казанлъчани са притеснени за себе си, за живота на децата и близките си.

Не мога да подмина и факта, че всичко това се случва в Казанлък - в града на розите, който явно някой упорито се опитва да превърне в град на страха и престъпността.

Апелирам за конкретни действия за опазване на обществения ред на територията на община Казанлък.

Галина Стоянова - кмет на община Казанлък 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

8705 | 17 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

6568 | 16 юни 2024

Випуск 2024 на ПГЛПТ получи своите дипломи и свидетелства за професионална квалификация

5898 | 19 юни 2024

В с. Габарево мъж предаде доброволно гладкоцевна ловна пушка и 4 бр. боеприпаси, незаконно притежавани

5649 | 18 юни 2024

Продължава издирването на Наско Несторов от Казанлък

5142 | 15 юни 2024

Село Енина с дълга програма за празника на билките - Еньовден

4892 | 19 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

4513 | 17 юни 2024

РЗИ организира в област Стара Загора безплатни изследвания за туберкулоза

4368 | 17 юни 2024

Кола на Гугъл започна ново заснемане на Казанлък

3906 | 17 юни 2024

Обраха къща в Копринка

3723 | 17 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак