12:54 | 24 март 23 1026

Докъде я докарахме? Вижте чрез 33-годишния преход през карикатурите на вестник “Стършел“

Докъде я докарахме? Вижте чрез 33-годишния преход през карикатурите на вестник “Стършел“  / Новини от Казанлък

Платформата „Събота в Галерията” продължава с интересната лекция на Наталия Христова „Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник „Стършел“. Тя е обогатена с визуална илюстрация от страниците на сатиричния седмичник и е своеобразна провокация към размисъл върху въпросите „каква я свършихме“ и „докъде я докарахме“.

Традиционно мястото е депото на Художествената галерия в събота, 25 март, от 13:30 часа. Всеки е добре дошъл, входът е свободен.

На 15 февруари 1946 г. се появява първият брой на в. "Стършел". Официално той не е орган на никоя от управляващите партии. Сред ранните сътрудници на вестника са Димитър Чавдаров – Челкаш, Борис Ангелушев, Павел Вежинов, Богомил Райнов, Марко Бехар, Христо Ганев, Валери Петров, Никола Мирчев. За кратко време "Стършел" (модерен, цветен, забавен седмичник) печели симпатиите на многобройни читатели. Тиражът му достига до 100 000 броя. След Януарския пленум на ЦК на БКП през 1950 г. българската култура минава под прякото ръководство и контрол на ЦК. Така напълно логично се стига до Решение № 8 на Секретариата на ЦК за преминаването на в. "Стършел" (редакция, администрация, печат) към Партиздат.

Комунистическата партия вече здраво взема в ръцете си контрола както върху в. "Стършел", така и върху цялата пропаганда и занапред ще следи внимателно дали нейните указания се спазват. Такова е положението в цялата българска култура след края на 1949 г. началото на 1950 г. Явно обаче в. "Стършел" се надява, че сатиричният жанр му дава някаква закрила и съответно възможност да реагира по малко по-различен начин. Сатириците все още живеят с илюзията за наличието на някаква привилегированост.

В края на 50-те г. обаче към сатиричния седмичник - издание на ЦК на БКП се предявяват нови изисквания. Оношението на комунистическата партия към него става по-твърдо, като се засилва и неудовлетвореността на ръководните партийни органи.

През пролетта на 1961 г. се полага началото на края на един своеобразен преходен период в обществено-политическия живот на страната, респективно в пропагандната дейност, осъществявана чрез в. "Стършел". Последният брой с името на Челкаш излиза на 17 март, следващият брой вече е подписан от новия главен редактор Асен Босев. През втората половина на 1961 и особено през следващата 1962 г. духовете се успокояват. Вестникът, почти до края на 1989 г., започва да следва партийната политика. Това обаче, към края на 1962 г., води до тревожни констатации за спадане авторитета на вестника и за намалелия читателски интерес към него.

Постепенно, през следващите 1966 - 1967 г., стършелите се освобождават от стягащата ги предпазливост, вестникът се стреми към жанрово и тематично раздвижване, повишава се и читателският интерес към него.

От 1969 г. започва и ежегодният конкурс за наградата "Чудомир", връчвана в Казанлък, на който се премира най-добрият хумористичен разказ, публикуван в българския периодичен печат през годината. Десетки утвърдени и по-млади автори са получили тази награда, тя продължава да се присъжда и днес.

Интересна информация за в. "Стършел" дава проведеното през 1971-1972 г. социологическо проучване за отношението на българите към хумора и сатирата във всички форми и жанрове. Анкетата показва, че вестникът има около 820 000 читатели.

В края на 1984 г. тиражът на "Стършел" достига 500 000 броя. Редакцията с основание отбелязва, че читателският интерес към "Стършел" е нещо уникално в световния хумор.

През декември 1990 г. "Стършел" е закрит като партийно издание. Вестникът е изправен пред нови проблеми. Постепенно сатириците се освобождават от минали стереотипи, в продължение на няколко години насочват критиката си главно, а на моменти и единствено срещу бившата комунистическа партия. Те съдействат чрез средствата на хумора и сатирата за изграждането на демократично общество в България.

Въпреки появата на редица конкурентни издания, "Стършел", благодарение както на името си, за чийто авторитет са допринесли всички поколения писатели и художници, работили във вестника, така и на безспорно талантливия екип от сътрудници, остава най-популярният вестник за хумор и сатира в страната.

Сътрудници на вестника през годините са били Иван Радоев, Петър Незнакомов, Радой Ралин, Черемухин, Добри Жотев, Ясен Антов, Христо Пелитев (главен редактор 1965 – 1988), Кунчо Грозев, Станислав Стратиев, Чавдар Шинов, Мирон Иванов, Марко Ганчев, Любомир Янов, Йордан Попов (и като главен редактор) и карикатуристите Никола Мирчев, Марко Бехар, Борис Димовски. А един от известните казанлъшки художници Теню Пиндарев, ще отдаде на вестника тридесет и пет години от живота си.

Художествена галерия Казанлък

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде обичате да се разхождате в Казанлък и околията?

Обяви от Казанлък:

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Скъпи приятели! СНЦ „Приятели на фолклора” отново ви кани на големия празник, на който сме организатори – третото...

Платени съобщения 01/06/2023 гр.Казанлък
Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка в град Царево търси сезонни работници за плажния бийч бар. Екипът ни набира готвачи, бармани,...

Работа 31/05/2023 гр.Казанлък
Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница „Чановете” в Казанлък набира персонал. Заведението търси пицари, готвачи и сервитьори. За повече...

Работа 26/05/2023 гр.Казанлък
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Разни 22/05/2023 гр.Казанлък
Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк WaterLand Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон. Предлагаме свободни позиции на длъжностите: • Помощник...

Работа 15/05/2023 с.Овощник
Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Ресторантът в хотел Еделвайс търси да назначи сервитьор/ка за дните събота и неделя. Ангажираността ще е само...

Работа 12/05/2023 гр.Казанлък
КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

Отговорности: - Цялостна техническа проверка и техническо обслужване на автомобили Киа; - Гаранционен и извън...

Работа 11/05/2023 гр.Казанлък
Специалист продажби в Автосервиз КИА Казанлък

Специалист продажби в Автосервиз КИА Казанлък

Вашата кандидатура е подходяща ако притежавате: - За длъжността е желателно кандидата да има познания по устройството...

Работа 09/05/2023 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Казанлъчанин предложи брак пред новата изрисувана фасада в Западното

20918 | 04 юни 2023

Стотици мотористи от България и чужбина пристигат за традиционното издание на “The Black Roses MC“ 2023

17508 | 07 юни 2023

На живо от пл. Севтополис: Международен фолклорен фестивал и концерт на BONEY M. XPERIENCE

12381 | 03 юни 2023

Скандал, прерастнал в сбиване изпрати рибар в болницата

11386 | 05 юни 2023

Изгоря апартамент в Източното

11109 | 05 юни 2023

Десетки Царици рози и техните подгласнички се събраха за представянето на едноименната книга

10485 | 03 юни 2023

Шевици и рози красят фасадата на осем етажен блок в Казанлък

9435 | 03 юни 2023

Катастрофа с двама пострадали на изхода на Казанлък

9149 | 03 юни 2023

От днес в Павел баня започват празничните дни на розата и минералната вода

8670 | 05 юни 2023

Жена с колело пострада при катастрофа на пътя Казанлък – Енина

8281 | 02 юни 2023
Sesame
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак