16:49 | 27 март 23 1623

Малки художници рисуваха карикатури за шести път в традиционното издание на „Училище за карикатура“

Малки художници рисуваха карикатури за шести път в традиционното издание на „Училище за карикатура“  / Новини от Казанлък

Днес, в ЛХМ „Чудомир“ се проведе шестото  издание на „Училище за карикатура“ с карикатуриста Николай Фитков, в което бяха показани демонстрации на различни техники за рисуване на авторски карикатури. Училището е част от програмата на Чудомирови празници 2023 г.

„Тази година ни гостуват представители на турската карикатурна асоциация в лицето президента на Асоциацията Метин Пекер, който тази вечер ще открие и изложба на отличените с първа награда творби, селектирани от всичките 42-те издания на  Международния карикатурен конкурс „Настрадин Ходжа“, председателят на секция „Карикатура“ към Съюза на българските художници Валери Александров, както и известните турски карикатуристи Ибрахим Тунджай и Кадир Догруер.“, каза Николай Фитков.

Според Фитков, в турската карикатура „Настрадин Ходжа“ е представен много модерно за разлика от нашия Хитър Петър, който остава в илюстрациите на народните приказки. „Целта е да накараме децата да разберат, че тези герои могат да живеят и в нашето време, да имат и нашите дейности, да ползват нашите технологии и да усетят, че карикатурата е точно това пътуване във времето, което може да осъществят в един различен свят.“, коментира карикатуриста.

Президентът на Асоциацията на турските карикатуристи Метин Пекер изрази своята радост, че заедно с колегите си, са в България. „Изпращам специалните си поздрави и любов към българските хора и българските карикатуристи. „Настрадин Ходжа“ е международен конкурс, които е със световна известност. За първи път е организиран през 1974 година в града, в който е роден Настрадин Ходжа. Провежда ежегодно, вече 42 години с изключение на едно прекъсване от 8 години през 1980 г., когато в Турция имаше военен преврат. В този период всички подобни организации бяха затворени. След тази пауза до 2023 г. той продължава ежегодно да се провежда.“, каза Пекер.

По думите му, от 1974 година насам, български карикатуристи се включват непрекъснато в изданията на конкурса. „Карикатуристът Милко Диков, е важен за нас участник. Канили сме много български карикатуристи за жури, които са печелили и редица награди от конкурса.“, добави Президентът на Асоциацията на турските карикатуристи.

Пекер, каза още, че темата със сравнението между Хитър Петър и Настрадин Ходжа е много интересна и вижда нескрития таланта на децата в училището за карикатура. „Надявам се, че тази традиция продължи да се осъществява, защото е много важно да има такъв тип училища. Поздравявам хората, който полагат усилия за осъществяването ѝ.

На 30-ти март от 14:00 часа в ЛХМ „Чудомир“ ще бъде представена изложба с творби от „Училището за карикатура“,  а най-добрите работи ще бъдат наградени.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак