11:39 | 31 март 23 944

Искра Михайлова: От Възраждане правим това, което казваме и сме го доказали

Искра Михайлова: От Възраждане правим това, което казваме и сме го доказали / Новини от Казанлък

Разговаряме с Искра Михайлова, водач на листата на Възраждане в Старозагорска област, народен представител от 47-ото и 48-ото Народно събрание 

1. Г-жо Михайлова, Вие бяхте депутат в 48-ото НС, който успя да обедини колегите си от другите формации да излязат с общо решение за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост в частта му, свързана с работата на комплекс "Марица изток". До настоящия момент обаче е видно, че служебното правителство тупа топката. Какъв ще бъде ходът Ви в следващия парламент?

Служебното правителство беше задължено от НС да започне работа по много трудна задача, защото Планът беше разписан от редовно правителство на България, въпреки че не изглежда никак в интерес на държавата ни. Той е разписан така, че идеално устройва общоевропейските цели, което е довод за ЕК да не иска предоговаряне. За съжаление ПВУ в този вид ощетява безкрайно нас българите.

От друга страна, самото служебно правителство, както и президентът, който го назначи, не показват ентусиазъм за запазване на въглищните мощности, а напротив. Аргументите на преговорите са недостъпни към момента, затова едно от нещата, които ще направим от Възраждане още в първите дни на новия парламент да искаме срещи с преговорния екип. Следващата ни крачка е ориентирана към запазване цялостта на терените на мините. Тема, по която отново ние първи заговорихме и се надявам да успеем да убедим и останалите политически сили в парламента в тази теза, която намираме за изключително важна за региона.

2. Работодателските организации преди дни настояха да бъде разработена дългосрочна Енергийна стратегия на страната, но не писана незнайно от кого, а от специалисти в енергийния бранш. И приета от НС. Ще подкрепите ли това искане?

Към момента България няма енергийна стратегия. Какво да говорим за дългосрочна такава. Има проект, визия или нещо подобно, представено в няколко слайда на финала на 48-то НС, но крайно несериозно като документ. Ние от Възраждане смятаме, че стратегията трябва да се работи от експерти, но с огромно внимание. Важно е чии са тези експерти, кой ги назначава и кой им плаща. Да не се окаже, че България отново е попаднала в клопката на определени лобита и частни интереси. В такъв дебат имат място и политици, които би следвало да защитават интересите на големи групи хора и синдикатите, като гласът на работещите.

3. Известно е, че от "Възраждане" сте категорично против създаването на евроатлантическо правителство. Какъв е вашият ход за решаването на политическата криза?

Смятам, че това настояване за правителство на всяка цена е в интерес на няколко политически организации, но не и на България. Едно „стабилно“ правителство, което ще управлява държавата 4 години ще вземе решения за десетилетия напред, но какви ще са те. Да замеси България във военния конфликт в Украйна? Да влезем тотално неподготвени в еврозоната и да доунищожим покупателната способност на народа си? Да ликвидираме енергетиката си и да станем от износител вносител в сектора?

В тази хипотеза това би било много по-лош вариант от поредицата от избори, които от своя страна дадоха възможност за взимане на решения като това за запазване на комплекса Марица-Изток, което нямаше как да стане с редовно правителство, особено с редовно правителство на ПП-ДБ или ГЕРБ. Тази бързооборотност на изборите държи политиците в кондиция да не взимат решения, с които избирателите им не са съгласни, най-малко защото ще търсят подкрепата им за вота след няколко месеца.

4. Защо жителите на Старозагорска област трябва да изберат No 3 в бюлетината на предстоящите избори на 2 април?

От Възраждане правим това, което казваме и сме го доказали вече в две народни събрания. Ако съгражданите ни се припознават в нашите позици, нека ни подкрепят. Но важно е да кажем, че трябва да се гласува. Това е единственият начин, по който можем да променим пътя на държавата си.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде обичате да се разхождате в Казанлък и околията?

Обяви от Казанлък:

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Скъпи приятели! СНЦ „Приятели на фолклора” отново ви кани на големия празник, на който сме организатори – третото...

Платени съобщения 01/06/2023 гр.Казанлък
Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка в град Царево търси сезонни работници за плажния бийч бар. Екипът ни набира готвачи, бармани,...

Работа 31/05/2023 гр.Казанлък
Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница „Чановете” в Казанлък набира персонал. Заведението търси пицари, готвачи и сервитьори. За повече...

Работа 26/05/2023 гр.Казанлък
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Разни 22/05/2023 гр.Казанлък
Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк WaterLand Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон. Предлагаме свободни позиции на длъжностите: • Помощник...

Работа 15/05/2023 с.Овощник
Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Ресторантът в хотел Еделвайс търси да назначи сервитьор/ка за дните събота и неделя. Ангажираността ще е само...

Работа 12/05/2023 гр.Казанлък
КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

Отговорности: - Цялостна техническа проверка и техническо обслужване на автомобили Киа; - Гаранционен и извън...

Работа 11/05/2023 гр.Казанлък
Специалист продажби в Автосервиз КИА Казанлък

Специалист продажби в Автосервиз КИА Казанлък

Вашата кандидатура е подходяща ако притежавате: - За длъжността е желателно кандидата да има познания по устройството...

Работа 09/05/2023 гр.Казанлък
ПРЕДЛАГА РАБОТА за  ШОФЬОР В АРМАТУРЕН ЦЕХ

ПРЕДЛАГА РАБОТА за ШОФЬОР В АРМАТУРЕН ЦЕХ

Изисквания: -психологическа годност; -професионална компетентност; -дигитална карта; -свидетелство за управление...

Работа 06/05/2023 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак