09:08 | 19 април 23 5499

Следата, която оставя Алеко Константинов в Долината на розите бе тема на срещата в пресклуба на БТА в Казанлък

Следата, която оставя Алеко Константинов в Долината на розите бе тема на срещата в пресклуба на БТА в Казанлък / Новини от Казанлък

Шеста среща от инициативата на Българската телеграфна агенция  “Алеко днес” по случай честването на 160-тата годишнина от рождението на Алеко Константинов, се проведе вчера в пресклуба на БТА в Казанлък.

Гости на събитието бяха доц. Йордан Ефтимов, Теодора Георгиева – директор на ОБ „Искра“, Миглена Шуманова преподавател по БЕЛ в прогимназиален курс в ОУ „Георги Кирков“, Ваньо Стоилов – журналист и дългогодишен кореспондент на 24 часа и Румен Сомов – потомък на Ганьо Сомов от село Енина смятан за прототип на героя на Алековия герой, но и човек, който работи по идеята за създаването на  музей на Бай Ганьо.

Алеко Константинов е първият български юрист разсъждавал по темата за смъртното наказание и негов противник също. Той е изпълнявал всички основни професии като възпитаник на юридическо училище, в неговия случай Одеския университет, каза доц. Йордан Ефтимов.

„През изминалите 5 срещи от кампанията поставяхме различен фокус на разговора. Обикновено свързвам Казанлък и Алеко чрез гюловото масло. В книгата на проф. Никола Георгиев от Софийския университет „В името на розата и тютюна“ излязла преди 21 години например, впечатление прави следния пасаж: Тютюнът и особено розата са твърде капризни видове. Не растат къде да е и гения на Мичурин се оказа безсилен пред тяхната упоритост. Това може да обвърже значенията на региона със стойности и значенията на предмета в много смислено и ценностно образование. Както се случи с розата.“, сподели доц. Евтимов.

Според него важен акцент в срещите инициирани от БТА е това, всеки един от участниците да разгледа твореството на Алеко Константинов пречупено през своята гледна точка.

Теодора Георгиева изрази позиция, че Алеко Константино е една изключително еродирана личност. „Имал е възможност да осъществи много контакти, да пътува и по този начин да направи съпоставка с народопсихологията ни и тази на други развивати по това време държави.“

Директорът на библиотеката отбеляза, че статистически, сборникът за Бай Ганьо се нарежда на първо място в класациите, както и на шесто място в топ 20 на най-търсените заглавия от читателите. Георгиева разказа и за местния автор- д-р Генчо Китипов, който е събрал най-характерните особенности за личността на Бай Ганьо в книга си „Събирателният образ на Бай Ганьо“.

„За мен Бай Ганьо е знаменателен, литературен герой и в него са преплетени много от характерните особенности в едно или друго отношение.“, подчерта Теодора Георгиева.

Миглена Шуманова, преподавател в ОУ „Георги Кирков“ сподели, че при започване, изучаванто на Алековите произведения, учениците нескрито изразяват добрите си впечатления от биографията на автора, което от своя страна става повод да търсят и четат допълнителни такива, извън учения план. „Много често учениците се сблъскват с вицовете за Бай Ганьо, когат са по-малки. Когато започнем обаче с книгата за него, децат по съвесем различен начин започват да виждат неговия образ.“, уточни Шуманова. 

Румен Сомов оповести, че следващата пролет се очаква да бъде готов единствения музей на бай Ганьо, който ще отвори врати в Енина. Въпреки препядствята съспътсващи реализацията на Сомов, новото музейно простраство се очаква да бъде цветено, а в него ще бъдат изложени предмети, който Румен е събирал през годините, свързани с Алеко Константинов и неговия герой Бай Ганьо.

Журналистът Ваньо Стоилов направи препратка към казанлъшкия проф. Георги Боршуков и влиянието на Алеко Константинов в трудовете му. Стоилов уточни, че на 16 март т.г., се навършиха 120- години от рожедението на Боршуков, чийто баща е бил кмет на Казанлък.

„Проф. Георги Боршуков е успял да вкара Алеко Константинов, в историята на българската журналистика, а в статия на професора от периода 1879 – 1885 година се казва : “През 1885 година българският периодичен печат и по-специално вестниците са на предела, при който буржоазният печат изпадна във все по-голяма колоритност що се отнася до езика, във все непозволени крайности. Това е времето, когато байганьовщината в журналистиката се проявява все повече и повече”.

В края на срещата, доц. Йордан Ефтимов уточни, че след като завърши инициативата на Българската телеграфна агенция ще бъде издадена книга, в която 160 различни личности от страната ще участват със своите 160 думи за Алеко Константинов.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Обяви от Казанлък:

Предлага / търси Продавач консултант

Предлага / търси Продавач консултант

Стани част от екипа на Строителен търговски център Нова Ф 49 като продавач-консултант. Ако за Вас е важно да откриете...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Предлага / търси Касиер

Предлага / търси Касиер

Ако сте положително настроени и обичате да се усмихвате, и за Вас е важно клиентите да останат доволни след като...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

СНЦ “Приятели на фолклора” кани жителите и гостите на град Казанлък на уникалния Концерт-спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ...

Платени съобщения 13/09/2023 гр.Казанлък
Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин, намиращ...

Работа 08/09/2023 с.Скобелево
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Работа 05/09/2023 гр.Казанлък
„ТД Орлово гнездо“ - Казанлък отдава под наем хижа ”Голяма Бузлуджа”

„ТД Орлово гнездо“ - Казанлък отдава под наем хижа ”Голяма Бузлуджа”

СНЦ „ТД Орлово гнездо“ - Казанлък обявява процедура за стопанисване и управление на хижа голяма Бузлуджа в района...

Платени съобщения 01/09/2023 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

26-годишен мъж от село Хаджидимитрово се удави в Слънчев бряг

21766 | 21 септември 2023

Три автомобила и мотоциклет катастрофираха след разклона за Горно Сахране

8684 | 24 септември 2023

Живка Железова е кандидатът за кмет на община Казанлък на ИТН

6764 | 21 септември 2023

Катастрофа блокира движението по бул. Батенберг до Lidl

6708 | 21 септември 2023

Социологическо проучване за Казанлък: Младите семейства оценяват качеството на живот в Казанлък

5075 | 21 септември 2023

28-годишен моторист пострада при катастрофа на централно кръстовище

4966 | 20 септември 2023

Новият магазин на „Дамасцена“ отвори врати в центъра на Казанлък

4678 | 21 септември 2023

Отнето предимство е причината за инцидента с 77-годишния велосипедист в Западното

4352 | 19 септември 2023

Автомобил самокатастрофира на Околовръстния път на Казанлък

4070 | 26 септември 2023

Жители на казанлъшкото село Бузовград създадоха “Гората на Ванко“ в памет на 14-годишния Иван Седмаков

4069 | 23 септември 2023
Sesame
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак