14:58 | 12 април 23 11800

Журналистът Ваньо Стоилов за “Сплав човешка“: Това е една книга, написана в името на истината

Журналистът Ваньо Стоилов за “Сплав човешка“: Това е една книга, написана в името на истината / Новини от Казанлък

В Литературно-художествен музей „Чудомир“ вчера, бе представена пред казанлъшката публика, книгата „Сплав човешка” на журналиста Ваньо Стоилов. Водещ на събитието бе д-р Момчил Маринов, директор на ИМ "Искра", а сред гостите присъстваха кметът на Казанлък  Галина Стоянова, директори на културни институти, общински съветници и журналисти.

„Това е една книга, написана в името на истината, тъй като в последно време започнахме много често да я поругаваме тази истина. Някои смятат, че историята е започнала от 9 септември 1944 г., други смятат, че е започнала от 10 ноември 1989 г., а историята българска си върви вече над 1300 години.“, каза Ваньо Стоилов.

Журналистът с дългогодишен стаж, сподели, че „Сплав човешка”  е посветена на необявената гражданска война в България, която от 1918 г. противопоставя българи срещу българи.

"Малък народ сме, но се делим непримиримо на какви ли не: комунисти и антикомунисти, русофили и русофоби, еврооптимисти и евроскептици, червени и сини... И почти никой не говори за национално помирение, единение, толерантност. Мисля, че това време вече е дошло. А колкото до заглавието - то идва от едно стихотворение, писано в затвора от политическия затворник с най-дълъг престой зад решетките заради убежденията си от времето на социалистическа България - Васил Узунов от Чирпан. В него той пита от каква сплав е изграден човекът, за да издържи всичко това, което едни българи причиняват на други българи.“, споделя автора.

Първите разговори, публикувани в книгата на Ваньо Стоилов датират от 1986 година. „За съжаление много от моите събеседници в тази книга вече не са сред живите, но това още повече ме задължи да я направя, за да възкресим паметта на тези хора. В крайна сметка не трябва нищо да се прииначава или забравя от българската история.“, заяви Стоилов.

Това всъщност е втората самостоятелна книга на журналистът. Първата - “Милиони стъпала към Бога”, излезе през 2018 г., година по-късно тя претърпя второ издание. В нея Стоилов е събрал 35 от най-интересните истории, които е написал до онзи момент в своя тогава 35-годишен журналистически стаж.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак