12:10 | 30 март 23 2097

Деси Добрева, милион детски усмивки и литературна премиера беляза петия ден от дните посветени на Чудомир

Деси Добрева, милион детски усмивки и литературна премиера беляза петия ден от дните посветени на Чудомир / Новини от Казанлък

Петият ден от Чудомирови празници 2023 бе изпъстрен с много детски усмивка. За пореден ден Дома на Чудомир стана притегателен център за децата на Казанлък.

В ЛХМ „Чудомир“ в Града на розите деца от казанлъшките училища присъстваха на премиерата на книгата „Небивалици с буквите от „А“ до „Я“ на талантливата и лъчезарна Цвета Брестнишка.

Всички срещи започваха с музикален поздрав на ученици от класа по пиано с преподавател Елена Юлиянова , носители на първи награди от конкурси през 2023г.  Авторката по интересен начин потопи децата във буквите от българската азбука.

Цвета Брестничка е майка на 4 пораснали деца и баба на 3 внучета. Търпението, мъдростта и спокойствието струят от нея и носят ведро настроение на всеки, който я срещне. Цвета е и непримирим защитник на правата на децата – неслучайно професионалният й път е свързан с Асоциация „Родители“. Нейните вълнуващи преживявания са описани в книгите й с пътеписи, а творчеството й за деца е събрано в част от книгите от поредицата „Във вълшебната гора“.

Талантът на Цвета Брестничка да разказва истории е безспорен, но с „Небивалици с буквите от А до Я“ (изд. „ФЮТ“) тя бележи нов писателски връх. Замисълът й да създаде приказки с всички 30 букви от азбуката е интересен. Онова, което превръща идеята в отлична хрумка, е представянето на богатството на езика чрез използването на думи, които не употребяваме често в ежедневието си. Разбира се, започна се с буквата „Ч“ като Чудомир и Чудомирови празници.

Тази ветровита сряда ще отеква вечно в съзнанието на децата като денят, в които са се докоснали до Чудомировия свят и са се срещнали от близо в вълшебствата на българския език и буквите по забавен начин. Очарователната Цвета вдъхнови децата и им подари много усмивки. Малките казанлъчанчета след срещата с авторката и нейното творчество имаха възможност да разгледат невероятно интересната изложба „Паралелни светове“ – куклите на Шенгюл Ахмедова.

В сряда, 29 март, в Музея на Розата се проведе за 26 поредна година Националния конкурс за весела детска рисунка с международно участие „Малките нашенци“ и шестнадесети Национален конкурс за детска хумористична творба „Присмехулниците“. Организатори на проявата са ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък.

Талантите от цяла България се радваха на много награди, заслужени аплодисменти и всичко това гарнирано с усмивки. „Тези са толкова специални за казанлъчани. Те, освен че ни напомнят за вселената Чудомир, но и са доказателство, че България и българския народ ще ги има и занапред, щом днес Казанлък е събрал толкова много деца от цяла България.“, с тези думи се обърна представител на фондация „Чудомир“ към отличените деца и техните родители. 

От фондация „Чудомир“ бе връчен Диплом за участие на ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък в „Чудомирови празници 2023“. Час по-късно отново в ЛХМ „Чудомир“ се проведе Децата на „Кула“ – награждаване на детски конкурс за рисунка и есе „100 години списание „Кула“.

Вечерта е дома на Чудомир бе представена книгата „Размисли върху българската женска носия“ с автор Диляна Курдова. В книгата Курдова съчетава личните си познания с тези на други изследователи на темата за българската женска носия, която спокойно можем да наречем модата на вечността. Курдова споделя, че ризата е втората кожа на българката.

Поводът за създаването на книгата е да послужи за въведение в света на облеклото и значението му за българката от „едно време“, но не съдържа описания на носии, а гледа частите през призмата на символизма. Представя вътрешната потребност на автора да сподели своите открития в тази посока. Курдова сподели, че винаги е мечтала да бъде мост между тежките научни трудове и читателите, които искат да знаят повече.

„Знанието е, за да се споделя. Знанието е, за да се претворява в живота и в сферите, кръжащи около фолклора. За да сме истински пазители и българи.“, заяви още Курдова. В събитието се включиха и група за автентичен фолклор при НЧ „Жар – 2002“ – Казанлък.

Още снимки от представянето на книгата „Размисли върху българската женска носия“ може да видите в галерията

И завършека на вечерта бе грандиозния концерт на ангелогласната и чаровна Деси Добрева, която буквално „взриви“ Дома на културата „Арсенал“ с гласа си. Деси Добрева: „Пях за казанлъчани на връх рождения си ден“.

Всички събития са част от програмата на „Чудомирови празници 2023“. Организатори на празниците са Община Казанлък, Фондация „Чудомир“ и ЛХМ „Чудомир“.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Нарушител отнесе глоба от 2 бона и загуби правото да лови риба на яз. Копринка

36684 | 08 юни 2024

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

9632 | 13 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9599 | 09 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7007 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

6517 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

5388 | 12 юни 2024

Пешеходец пострада при пътен инцидент в Източното

4987 | 08 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

4932 | 10 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4666 | 12 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

3723 | 12 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак