12:10 | 30 март 23 1554

Деси Добрева, милион детски усмивки и литературна премиера беляза петия ден от дните посветени на Чудомир

Деси Добрева, милион детски усмивки и литературна премиера беляза петия ден от дните посветени на Чудомир / Новини от Казанлък

Петият ден от Чудомирови празници 2023 бе изпъстрен с много детски усмивка. За пореден ден Дома на Чудомир стана притегателен център за децата на Казанлък.

В ЛХМ „Чудомир“ в Града на розите деца от казанлъшките училища присъстваха на премиерата на книгата „Небивалици с буквите от „А“ до „Я“ на талантливата и лъчезарна Цвета Брестнишка.

Всички срещи започваха с музикален поздрав на ученици от класа по пиано с преподавател Елена Юлиянова , носители на първи награди от конкурси през 2023г.  Авторката по интересен начин потопи децата във буквите от българската азбука.

Цвета Брестничка е майка на 4 пораснали деца и баба на 3 внучета. Търпението, мъдростта и спокойствието струят от нея и носят ведро настроение на всеки, който я срещне. Цвета е и непримирим защитник на правата на децата – неслучайно професионалният й път е свързан с Асоциация „Родители“. Нейните вълнуващи преживявания са описани в книгите й с пътеписи, а творчеството й за деца е събрано в част от книгите от поредицата „Във вълшебната гора“.

Талантът на Цвета Брестничка да разказва истории е безспорен, но с „Небивалици с буквите от А до Я“ (изд. „ФЮТ“) тя бележи нов писателски връх. Замисълът й да създаде приказки с всички 30 букви от азбуката е интересен. Онова, което превръща идеята в отлична хрумка, е представянето на богатството на езика чрез използването на думи, които не употребяваме често в ежедневието си. Разбира се, започна се с буквата „Ч“ като Чудомир и Чудомирови празници.

Тази ветровита сряда ще отеква вечно в съзнанието на децата като денят, в които са се докоснали до Чудомировия свят и са се срещнали от близо в вълшебствата на българския език и буквите по забавен начин. Очарователната Цвета вдъхнови децата и им подари много усмивки. Малките казанлъчанчета след срещата с авторката и нейното творчество имаха възможност да разгледат невероятно интересната изложба „Паралелни светове“ – куклите на Шенгюл Ахмедова.

В сряда, 29 март, в Музея на Розата се проведе за 26 поредна година Националния конкурс за весела детска рисунка с международно участие „Малките нашенци“ и шестнадесети Национален конкурс за детска хумористична творба „Присмехулниците“. Организатори на проявата са ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък.

Талантите от цяла България се радваха на много награди, заслужени аплодисменти и всичко това гарнирано с усмивки. „Тези са толкова специални за казанлъчани. Те, освен че ни напомнят за вселената Чудомир, но и са доказателство, че България и българския народ ще ги има и занапред, щом днес Казанлък е събрал толкова много деца от цяла България.“, с тези думи се обърна представител на фондация „Чудомир“ към отличените деца и техните родители. 

От фондация „Чудомир“ бе връчен Диплом за участие на ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък в „Чудомирови празници 2023“. Час по-късно отново в ЛХМ „Чудомир“ се проведе Децата на „Кула“ – награждаване на детски конкурс за рисунка и есе „100 години списание „Кула“.

Вечерта е дома на Чудомир бе представена книгата „Размисли върху българската женска носия“ с автор Диляна Курдова. В книгата Курдова съчетава личните си познания с тези на други изследователи на темата за българската женска носия, която спокойно можем да наречем модата на вечността. Курдова споделя, че ризата е втората кожа на българката.

Поводът за създаването на книгата е да послужи за въведение в света на облеклото и значението му за българката от „едно време“, но не съдържа описания на носии, а гледа частите през призмата на символизма. Представя вътрешната потребност на автора да сподели своите открития в тази посока. Курдова сподели, че винаги е мечтала да бъде мост между тежките научни трудове и читателите, които искат да знаят повече.

„Знанието е, за да се споделя. Знанието е, за да се претворява в живота и в сферите, кръжащи около фолклора. За да сме истински пазители и българи.“, заяви още Курдова. В събитието се включиха и група за автентичен фолклор при НЧ „Жар – 2002“ – Казанлък.

Още снимки от представянето на книгата „Размисли върху българската женска носия“ може да видите в галерията

И завършека на вечерта бе грандиозния концерт на ангелогласната и чаровна Деси Добрева, която буквално „взриви“ Дома на културата „Арсенал“ с гласа си. Деси Добрева: „Пях за казанлъчани на връх рождения си ден“.

Всички събития са част от програмата на „Чудомирови празници 2023“. Организатори на празниците са Община Казанлък, Фондация „Чудомир“ и ЛХМ „Чудомир“.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде обичате да се разхождате в Казанлък и околията?

Обяви от Казанлък:

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Скъпи приятели! СНЦ „Приятели на фолклора” отново ви кани на големия празник, на който сме организатори – третото...

Платени съобщения 01/06/2023 гр.Казанлък
Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка в град Царево търси сезонни работници за плажния бийч бар. Екипът ни набира готвачи, бармани,...

Работа 31/05/2023 гр.Казанлък
Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница „Чановете” в Казанлък набира персонал. Заведението търси пицари, готвачи и сервитьори. За повече...

Работа 26/05/2023 гр.Казанлък
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Разни 22/05/2023 гр.Казанлък
Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк WaterLand Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон. Предлагаме свободни позиции на длъжностите: • Помощник...

Работа 15/05/2023 с.Овощник
Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Ресторантът в хотел Еделвайс търси да назначи сервитьор/ка за дните събота и неделя. Ангажираността ще е само...

Работа 12/05/2023 гр.Казанлък
КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

Отговорности: - Цялостна техническа проверка и техническо обслужване на автомобили Киа; - Гаранционен и извън...

Работа 11/05/2023 гр.Казанлък
Специалист продажби в Автосервиз КИА Казанлък

Специалист продажби в Автосервиз КИА Казанлък

Вашата кандидатура е подходяща ако притежавате: - За длъжността е желателно кандидата да има познания по устройството...

Работа 09/05/2023 гр.Казанлък
ПРЕДЛАГА РАБОТА за  ШОФЬОР В АРМАТУРЕН ЦЕХ

ПРЕДЛАГА РАБОТА за ШОФЬОР В АРМАТУРЕН ЦЕХ

Изисквания: -психологическа годност; -професионална компетентност; -дигитална карта; -свидетелство за управление...

Работа 06/05/2023 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак