12:41 | 29 март 23 1621

Над 30 творби, разделени в четири артистични пространства, показва новата експозиция на Дечко Узунов

Над 30 творби, разделени в четири артистични пространства, показва новата експозиция на Дечко Узунов / Новини от Казанлък

Повече от 30 творби, разпределени по теми в четири стаи можете да разгледате в новата постоянна експозиция на къща-музей „Дечко Узунов”. Експозицията “Дечко Узунов. Натрупвания.” бе открита официално снощи, след повече от година подготовка.

В четирите малки обновени пространства екипът на Художествената галерия се е постарал да побере максимално много информация за именития казанлъшки художник, а не само да изложи картините му.

Скоро музейната експозиция ще бъде оборудвана и с аудиогидове, подготвя се и изграждането на малка кинозала, в която ще бъдат прожектирани филми за живота и творчеството на Дечко Узунов. През следващата година, когато ще отбележим 125 години от рождението на великия казанлъшки художник, се очаква единствения дневник на художника да бъде дарен на казанлъшката галерия.

„Тази къща се явява като един спомен за Дечко Узунов. Всички знаем, че тази къща не е била тук. Тази къща е имала един малко по-различен вид, но със сигурност носи духа на Дечко Узунов, защото това е един спомен, който е белязан от целия труд, през който Узунов е преминал от раждането си почти до заника на дните си.”, каза при откриването на експозицията директорът на Художествената галерия д-р Пламен Петров.

Петров добави, че изложените картини не са най-представителната част от творчеството на Дечко Узунов, поради несправедливото разпределение на неговото наследство, чиято по-голяма част – над 15 000 единици, бива съхранявана в къщата-музей в София. В ателието на художника, което той съгражда, работи и в последствие издъхва.

Факт е обаче че, Галерията в Казанлък стопанисва две от най-ярките творби, излезли изпод четката на Дечко Узунов. Това са „Мома” или „Невеста” от 1925 г., и „Българската мадона” от около 30-те години.

„Всъщност картината „Невеста” е и първата откупка на тогавашния ИМ „Искра” с художествена сбирка. В един и същи ден Иван Милев дарява своята „Ахинора” на казанлъшкия музей, а картината на Дечко Узунов бива откупена.”, добави д-р Петров.

За съжаление обаче след голямото дарение от съпругата на Узунов – Олга Узунова през 1987 г., когато родния град на Дечко Узунов получава повече от 90 творби, нито една творба не е постъпила в колекцията. „Това се дължи преди всичко на огромните проблеми, които имаме в законодателните рамки и финансирането на музейните институции въобще.”, допълни още Петров.

В края на откриването на изложбата художникът Росен Дончев, представител на фондация "Чудомир", връчи диплом на д-р Пламен Петров за участие в "Чудомирови празници 2023". Откриването на експозицията бе част от богатата програма на тазгодишните празници. 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак