12:41 | 29 март 23 1718

Над 30 творби, разделени в четири артистични пространства, показва новата експозиция на Дечко Узунов

Над 30 творби, разделени в четири артистични пространства, показва новата експозиция на Дечко Узунов / Новини от Казанлък

Повече от 30 творби, разпределени по теми в четири стаи можете да разгледате в новата постоянна експозиция на къща-музей „Дечко Узунов”. Експозицията “Дечко Узунов. Натрупвания.” бе открита официално снощи, след повече от година подготовка.

В четирите малки обновени пространства екипът на Художествената галерия се е постарал да побере максимално много информация за именития казанлъшки художник, а не само да изложи картините му.

Скоро музейната експозиция ще бъде оборудвана и с аудиогидове, подготвя се и изграждането на малка кинозала, в която ще бъдат прожектирани филми за живота и творчеството на Дечко Узунов. През следващата година, когато ще отбележим 125 години от рождението на великия казанлъшки художник, се очаква единствения дневник на художника да бъде дарен на казанлъшката галерия.

„Тази къща се явява като един спомен за Дечко Узунов. Всички знаем, че тази къща не е била тук. Тази къща е имала един малко по-различен вид, но със сигурност носи духа на Дечко Узунов, защото това е един спомен, който е белязан от целия труд, през който Узунов е преминал от раждането си почти до заника на дните си.”, каза при откриването на експозицията директорът на Художествената галерия д-р Пламен Петров.

Петров добави, че изложените картини не са най-представителната част от творчеството на Дечко Узунов, поради несправедливото разпределение на неговото наследство, чиято по-голяма част – над 15 000 единици, бива съхранявана в къщата-музей в София. В ателието на художника, което той съгражда, работи и в последствие издъхва.

Факт е обаче че, Галерията в Казанлък стопанисва две от най-ярките творби, излезли изпод четката на Дечко Узунов. Това са „Мома” или „Невеста” от 1925 г., и „Българската мадона” от около 30-те години.

„Всъщност картината „Невеста” е и първата откупка на тогавашния ИМ „Искра” с художествена сбирка. В един и същи ден Иван Милев дарява своята „Ахинора” на казанлъшкия музей, а картината на Дечко Узунов бива откупена.”, добави д-р Петров.

За съжаление обаче след голямото дарение от съпругата на Узунов – Олга Узунова през 1987 г., когато родния град на Дечко Узунов получава повече от 90 творби, нито една творба не е постъпила в колекцията. „Това се дължи преди всичко на огромните проблеми, които имаме в законодателните рамки и финансирането на музейните институции въобще.”, допълни още Петров.

В края на откриването на изложбата художникът Росен Дончев, представител на фондация "Чудомир", връчи диплом на д-р Пламен Петров за участие в "Чудомирови празници 2023". Откриването на експозицията бе част от богатата програма на тазгодишните празници. 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10985 | 13 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7566 | 13 юни 2024

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

7318 | 17 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

6079 | 16 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

5566 | 14 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5448 | 13 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

4869 | 14 юни 2024

Продължава издирването на Наско Несторов от Казанлък

4646 | 15 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

3882 | 17 юни 2024

18 м/сек. са били поривите на вятър при вчерашната буря в Казанлъшко. Какво време ни очаква днес?

3554 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак