11:24 | 28 март 23 1530

Карикатури на световно известни имена гостуват в Казанлък

Карикатури на световно известни имена гостуват в Казанлък / Новини от Казанлък

Изложбата на отличените с първа награда творби от Международен карикатурен конкурс „Настрадин Ходжа“ е събитие не само за Казанлък, но и за България.

В третия ден на Чудомирови празници в Казанлък бе открита изложба на отличените с първа награда творби от Международен карикатурен конкурс „Настрадин Ходжа“ – Анкара. Той се организира в Турция, в град Анкара, от Сдружението на турските карикатуристи и е отворен за участие за автори от цял свят.

Изложбата откри казанлъшкия виртуоз на карикатурата, верен приятел на фондация „Чудомир“ и ЛХМ „Чудомир“ Николай Фитков. „Тази вечер това е събитие не само за Казанлък, но и за България. Такава изложба не е показвана и в световен мащаб.“, заяви Николай Фитков.

Той сподели, че имаме възможността да видим наградените с първа награда 42 карикатури от Международния конкурс „Настрадин Ходжа“.

Първото издание на конкурса е през 1974 г. Той се провежда ежегодно и е прекъсвал за 8 години - по време на военния преврата в Турция през 1980 г.

Фитков уточни, че това е един от най-големите в света конкурси. „Най-добрите от световния елит в карикатурата присъстват в селекцията на конкурса като участници или жури. Много български карикатуристи като Илиян Савков, Милко Диков, Стефан Десподов, Доньо Донев и много други са част от отбора на конкурса. Тук можем да се похвалим, че има и казанлъшко участие - Дечко Николов и моя милост.“, сподели Николай Фитков.

Той благодари на организаторите за помощта да бъде реализирана тази изложа.

„В тазгодишното издание на карикатурното училище, което е шесто поред, е с тема „Хитър Петър и Настрадин Ходжа“. Делегацията от Турция водена от Метин Пекер – президент на Асоциацията на турските карикатуристи нарисуваха своите рисунки, които ще бъдат показани на изложбата на децата в края на училището по карикатура.“, съобщи Фитков. Той благодари на гостите от Турция, че са приели поканата да гостуват в Града на розите по време на Чудомирови празници. 

На откриването на изложбата освен Метин Пекер – президент на Асоциацията на турските карикатуристи, присъстваха и Ибрахим Тунджай  - член на Асоциацията на турските карикатуристи, Кадир Догруер - известен турски карикатурист и анимационен художник. Също така и Валери Александров – председател на секция карикатура при Съюза на българските художници. Той бе придружен от изявени български карикатуристи: Любомир Михайлов, Анатолий Станкулов, Майя Чолакова, Ириен Трендафилов и други.

Валери Александров – председател на секция карикатура при Съюза на българските художници сподели радостта на българските карикатуристи да бъде организирано такова голямо за България събитие по време на Чудомировите празници.

„България е в десетката на сетивната карикатурна общност.“, съобщи Александров. „Ние считаме, че причината да сме на едно от челните места в света като конкурс, е че се включват едни от най-добрите карикатуристи, както от България, така и от други страни с много интересни техники и творби. Има много голям интерес към конкурса и много световни карикатуристи са успели да разберат хумора в героя Настрадин Ходжа.“, заяви Метин Пекер. Той благодари за поканата да бъдат в Града на розите.

Борис Кърчев председател на фондация „Чудомир“ връчи дипломите за участие в Чудомирови празници на гостите от Турция.

Казанлъчани и гости на града могат да разгледат изложбата в следващите дни. Експозицията ще остане в зала „Иван Милев“ на улица „Искра“№ 4 до края на празниците. 

Чудомирови празници в Казанлък се провеждат ежегодно в дните от 25 март до 1 април.

Организатори на празниците са фондация „Чудомир“, ЛХМ „Чудомир“ и Община Казанлък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак