15:28 | 29 март 23 2239

115 творци от цялата страна бяха отличени в конкурсите „Малките нашенци” и „Присмехулници”

115 творци от цялата страна бяха отличени в конкурсите „Малките нашенци” и „Присмехулници” / Новини от Казанлък

В Музея на розата, днес се състоя официалната церемония по награждаване на победителите в двата Национални конкурса „Малките нашенци” и „Присмехулници”.

Изданието, което се провежда за 26-та поредна година, отличи 115 млади таланти, изпратили своите творби за участие от цялата страната.

„Конкурсът е един от първите в страната за детско творчество и изобразителното изкуство. Той  е свързан с Чудомир и неговото творчество, който както знаем е бил художник и писател. За това имаме и две направления – малки таланти художници и за малки таланти писатели. Участниците, които се включиха в тазгодишното издание са приблизително около 800 художника и 300 писатели. Три години, поради пандемията, нямахме официално награждаване и церемония на събитието. Щастливи сме, че за 26-та година можем да поканим талантите от страната, за да ги насърчим и поощрим да работят за своето развитие и за напред. Тази година нивото на конкурса беше много високо, а журито изключително затруднено в избора кои да бъдат отличени.“, каза Денница Станчева Танева – директор на ОДК „Св. Ив. Рилски”.

За конкурса „Малките нашенци” са били получени 788 рисунки и приложни творби от 73 институции от 36 населени места от цялата страна.

В ОДК – Казанлък, авторитетно жури с председател Иван Гайдаров присъди 91 награди, от които 16 специални, 27 класирани от школи и 22 класирани от детски градини и училища на І,ІІ и ІІІ място по възрастови групи и категории, както и 9 поощрителни награди от Националния дворец на децата – София, 9  от  ОДК – Казанлък и 3 от Човешката библиотека.  Бяха присъдени и няколко специални награди.

За „Присмехулници”  бяха получени 161 литературни творби от 134 индивидуални участници от 17 населени места. Жури с председател Иван Желязков – ст. експерт в РУО – Стара Загора, журира получените творби и присъди награди на младите писатели – 4 от тях са специални, 5 допълнителни на Човешка  библиотека и 15 класирани на І,ІІ и ІІІ място в трите възрастови групи.

В двата конкурса взеха участие деца и младежи от 20 административно–териториални области от цялата страна. Имената на всички наградени може да видите в сайта на ОДК „Св. Ив. Рилски” тук.

Официални гости на събитието бяха: Румяна Сандалова, старши експерт отдел „Образование“ към Община Казанлък, Николай Златанов – председател на Общински съвет –Казанлък, Яница Станчева – представител на фондация „Чудомир“, Милена Йолдова-Стоянова e изпълняващ длъжността началник на Регионално управление на образованието в Стара Загора, Иван Желязков – старши експерт по „Български език и литература“ в Регионално управление на образованието Стара Загора и председател на журито в национален конкурс „Присмехулници“, Добрина Матова –директор на ЛХМ „Чудомир“, Момчил Маринов – директор на ИМ „Искра“, Красимира Харизанова – директор на Дженерали АД офис Казанлък, Иван Гайдаров – художник и председател на журито в национален конкурс „Малките нашенци“, Маргарита Димитрова – художник, преподавател и член на журито в национален конкурс „Малките нашенци“, Теодора Георгиева – директор на ОБ „Искра“, представители на местни медии, директори на учебни заведения и културни институции.

В Музея на розата е подредена изложба с отличените творби, които ще останат  в колекцията детския комплекс на ОДК „Св. Иван Рилски“. Експозицията може да бъде разгледана до края на месец март.

Организаторите на събитието са: Община Казанлък, фондация „Чудомир“, Министерство на образованието, Национален дворец на децата, Музей на розата гр.Казанлък и ОДК „Св. Иван Рилски“-Казанлък, ЛХМ „Чудомир“, Общинска библиотека“Искра“, Човешка библиотека гр.София и със съдействието на Дженерали Застраховане АД – Казанлък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак