15:28 | 29 март 23 2180

115 творци от цялата страна бяха отличени в конкурсите „Малките нашенци” и „Присмехулници”

115 творци от цялата страна бяха отличени в конкурсите „Малките нашенци” и „Присмехулници” / Новини от Казанлък

В Музея на розата, днес се състоя официалната церемония по награждаване на победителите в двата Национални конкурса „Малките нашенци” и „Присмехулници”.

Изданието, което се провежда за 26-та поредна година, отличи 115 млади таланти, изпратили своите творби за участие от цялата страната.

„Конкурсът е един от първите в страната за детско творчество и изобразителното изкуство. Той  е свързан с Чудомир и неговото творчество, който както знаем е бил художник и писател. За това имаме и две направления – малки таланти художници и за малки таланти писатели. Участниците, които се включиха в тазгодишното издание са приблизително около 800 художника и 300 писатели. Три години, поради пандемията, нямахме официално награждаване и церемония на събитието. Щастливи сме, че за 26-та година можем да поканим талантите от страната, за да ги насърчим и поощрим да работят за своето развитие и за напред. Тази година нивото на конкурса беше много високо, а журито изключително затруднено в избора кои да бъдат отличени.“, каза Денница Станчева Танева – директор на ОДК „Св. Ив. Рилски”.

За конкурса „Малките нашенци” са били получени 788 рисунки и приложни творби от 73 институции от 36 населени места от цялата страна.

В ОДК – Казанлък, авторитетно жури с председател Иван Гайдаров присъди 91 награди, от които 16 специални, 27 класирани от школи и 22 класирани от детски градини и училища на І,ІІ и ІІІ място по възрастови групи и категории, както и 9 поощрителни награди от Националния дворец на децата – София, 9  от  ОДК – Казанлък и 3 от Човешката библиотека.  Бяха присъдени и няколко специални награди.

За „Присмехулници”  бяха получени 161 литературни творби от 134 индивидуални участници от 17 населени места. Жури с председател Иван Желязков – ст. експерт в РУО – Стара Загора, журира получените творби и присъди награди на младите писатели – 4 от тях са специални, 5 допълнителни на Човешка  библиотека и 15 класирани на І,ІІ и ІІІ място в трите възрастови групи.

В двата конкурса взеха участие деца и младежи от 20 административно–териториални области от цялата страна. Имената на всички наградени може да видите в сайта на ОДК „Св. Ив. Рилски” тук.

Официални гости на събитието бяха: Румяна Сандалова, старши експерт отдел „Образование“ към Община Казанлък, Николай Златанов – председател на Общински съвет –Казанлък, Яница Станчева – представител на фондация „Чудомир“, Милена Йолдова-Стоянова e изпълняващ длъжността началник на Регионално управление на образованието в Стара Загора, Иван Желязков – старши експерт по „Български език и литература“ в Регионално управление на образованието Стара Загора и председател на журито в национален конкурс „Присмехулници“, Добрина Матова –директор на ЛХМ „Чудомир“, Момчил Маринов – директор на ИМ „Искра“, Красимира Харизанова – директор на Дженерали АД офис Казанлък, Иван Гайдаров – художник и председател на журито в национален конкурс „Малките нашенци“, Маргарита Димитрова – художник, преподавател и член на журито в национален конкурс „Малките нашенци“, Теодора Георгиева – директор на ОБ „Искра“, представители на местни медии, директори на учебни заведения и културни институции.

В Музея на розата е подредена изложба с отличените творби, които ще останат  в колекцията детския комплекс на ОДК „Св. Иван Рилски“. Експозицията може да бъде разгледана до края на месец март.

Организаторите на събитието са: Община Казанлък, фондация „Чудомир“, Министерство на образованието, Национален дворец на децата, Музей на розата гр.Казанлък и ОДК „Св. Иван Рилски“-Казанлък, ЛХМ „Чудомир“, Общинска библиотека“Искра“, Човешка библиотека гр.София и със съдействието на Дженерали Застраховане АД – Казанлък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък
“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак