11:08 | 24 април 23 8139

Учители и ученици от ППМГ презентираха наученото от мобилността в Малага

Учители и ученици от ППМГ презентираха наученото от мобилността в Малага / Новини от Казанлък

Дигиталната ера без съмнение е най–бързата промяна в човешката еволюция, която няма аналог в историята. Днес наличието на интернет и социалните медии са нещо съвсем естествено, което преобърна представите ни за комуникация.

Една от целите на проекта „Европейска мобилност за модерно образование“, реализиран от 10 души учители от ППМГ “Никола Обрешков“, гр. Казанлък в периода м. 10.2022 г.- 03. 2023 г. в гр. Малага, Испания в партньорство с Tribeka Training LAB S.L.U. е повишаване качеството на педагогическия продукт чрез внедряване на иновации за формиране на екипна работа между ученици и учители.

По време на мобилностите бяха посетени образователни институции, с доказани постижения в онлайн обучението и наблюдавани уроци и  обменени добри практики за работа с онлайн платформи и използване на разнообразни ресурси при поднасяне на учебното съдържание.

Придобитите умения бяха демонстрирани на изнесения на 18.04.2023 г. от госпожа Радиана Минчева, старши учител по физика и астрономия, открит урок на тема "Обобщение на раздел "Светлина"". След направения анализ на понятието "корпускулярно - вълнов дуализъм" на учениците от 10 б клас, обучаващи се по професия "Приложен програмист" бяха поставени задачи, чийто отговор трябва да се даде в края на часа: на какво се дължат мазните петна върху асфалта?

Същността на явленията "небесна дъга", "холография" и "термография" и тяхното приложение бяха представени чрез презентации.

В своя проект "Небесната дъга" Неда Нешева представи дъгата като оптично явление, появяващо се в небето, директно срещу слънцето под ъгъл 42 градуса в 5 цвята на спектъра, а по–късно и в 7. С изображения бяха обяснени различните условия, при които може да се наблюдава дъга, както и  всички разновидности, като лунната дъга, пълният кръг на дъгата, свръхбройните дъги, отразената дъга и дъгата отражение. Посочена бе допълнителна информация за още четири явления подобни на дъгата - Глори, Ореол, Циркумзенитална дъга и Околохоризонтална дъга.

Всички тези явления се различават от класическата дъга с уникални и неповторими детайли, като начина, по който оптичното явление се появява в небесното пространство или пък с физичните процеси, които го причиняват. Презентацията завършва с любопитния факт, че според учени, е възможно да се наблюдава дъга на луната на планетата Сатурн, Титан.

В проекта "Холография" Пламена Наумова представи  холографията като метод, позволяващ да се запише вълновият фронт на вълна По този начин се  записва триизмерно изображение на разглеждания обект. В днешно време холограмите намират широко приложение – в банкноти, лични документи и др. Любопитен пример в това отношение е немския цирк Ронкали, който отказва да изпълнява номера с животни, като от доста време насам на арената се появяват само слонове, коне и риби под формата на холограм.

Чрез третия проект ,,Термография“ Христина Пиринова представи инфрачервената термография или още наричана термовизия като метод за наблюдение и визуализация на обекти чрез инфрачервени лъчи. Чрез това електромагнитно лъчение, което има дължина на вълната по–голяма от тази във видимия спектър на светлината излъчените от него инфрачервени лъчи се улавят от термографски уреди и се създава картина и образ.

Днес термографията намира приложение за нощно наблюдение, огнеборство, военно дело, медицинска диагностика и диагностика на сгради. Презентацията завърши с видеа илюстриращи термография на човешко тяло и сгради.

В хода на представяне на проектите бе симулирана реакция на ситуация на спиране на интернет, което в хода на онлайн обучението е често явление.

В края на занятието учениците отговориха на поставените им в началото на часа въпроси, което е сигурна гаранция за качеството на усвоените знания.

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Настоящият проект отразява само вижданията на автора и Комисията не носи отговорност за използването на съдържащата се в него информация.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за своя козметичен магазин, намиращ се в Етнографски комплекс ”Дамасцена”,...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Скъпи приятели, СНЦ “Приятели на Фолклора“ гр.Казанлък, отново Ви кани на Празнично хоро по случай Трети Март! Заповядайте...

Платени съобщения 22/02/2024 гр.Казанлък
Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Перфектните очила за теб в Оптика ”Новий зир”! - Безплатен очен преглед от специалист по очна оптика от гр. Варна...

Платени съобщения 31/01/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак