18:48 | 27 април 23 22971

На 98-я си рожден ден, Механото получи покана за участие във военния парад за 6 май в София

На 98-я си рожден ден, Механото получи покана за участие във военния парад за 6 май в София / Новини от Казанлък

С голямо тържество и шествие ПГ „Иван Хаджиенов” отбеляза своята 98-ма годишнина. В началото на празненството хаджиеновци поднесоха венци и цветя пред паметника на своя патрон в двора на училището. Цветя поднесоха и директорът на гимназията, бригаден генерал Маргарит Михайлов командир на 61 Стрямска механизирана бригада, който връчи лично и поздравителен адрес на училището, Румяна Крачева, Владимир Чучумишев и Антоанета Тодорова от Община Казанлък.

В деня на празника на гимназията училището получи покана, която приветства 8-ми Гвардейски ученически отряд да участва във военния парад в град София на 6 май. Също така президентът на Република България Румен Радев покани лично ученическия отряд на посещение в президентството. Новината съобщи директорът на Механото Мариана Демирева в своето приветствено слово в началото на тържеството.

Демирева добави още: „Изключително съм щастлива да бъда част от тези креативни, технични и различни младежи, творили 98 години историята на училището. Горда съм с успехите на нашите ученици и неуморния енергичен учителски екип. Имаме от кого да се учим, защото погледът назад ни връща към славното минало в годините, когато нашето училище е било образцов техникум. Има с какво да се гордеем, защото днешните ученици показаха успехи, явявайки се редом до най-успелите в национален план.”, каза директорът на гимназията.

Професионалната гимназия бележи своя възход и става все по-желано учебно заведение сред седмокласниците. Доказва го фактът, че за първи път в историята на гимназията са постъпили в 8 клас 106 ученици, при допустимите 104.

С решение на педагогическия съвет на тържеството днес бяха връчени званията „Почетен хаджиеновец” на двама души, за партньорско отношение към гимназията и за издигане престижа на първото техническо училище в града. Директорът на гимназията Мариана Демирева връчи плакетите на Иван Кирилчев – представител на фирма „Капрони” и Марин Маринов – финансов експерт и директор на „М+С Хидравлик” АД. 

Преподавателят по физкултура в гимназията Радостин Симеонов бе удостоен със званието „Достоен хаджиеновец” за всеотдайното си ръководене на гвардейския отряд и издигане авторитета на училището. Той получи грамота и подаръци от директора.

За издигане престижа на Механото с реализирането на технически проекти също със званието „Достоен хаджиенове” бе отличен Мурад Онбаши, ученик от 12 Г клас.

През тази година учениците на ПГ „Иван Хаджиенов” постигнаха множество успехи от състезания и конкурси. На тържеството всички те получиха грамоти  и награди от ръководството на гимназията. Това са: Дамян Манев, Иво Петков, Ангел Николаев, Християна Славова, целия 10 а клас специалност КТТ, Явор и Цветан от 12 б клас, Адам от 10 б клас, Теодор от 10 б клас, Ивана и Аксел от 11 б клас, Катрин Ефтимова от 12 г клас, Анатоли Иванов от 11 г клас, Христо Иванов от 8 г клас, Християн Любенов от 12 г клас, Петър Пильонов от 11 г клас, Денислав Караколев от 12 в клас, Йордан Маринов 11 в клас, Николай Бонев 12 в клас. Валерия Кьопова, Пламена Тонева и Симеона Маневска от 11 б клас. Отборите по волейбол и футбол при юношите от 8 и 9 клас и при най-големите от 11-12 клас. 8 ученически гвардейски отряд и III Гвардейски духов оркестър.

Десетки ученици се включиха в конкурса „Аз обичам Механото”, който бе организиран по повод патронния празник. Всички участници получиха грамоти за участие, а ето и кои са победителите. В категория колаж спечели Християн Янчев от 9 б клас, в категория рисунка първи стана Калоян Чешмеджиев от 10 г клас. За изработка на макет на училището Димяна Монева от 8 а клас спечели първо място, а в категория клип Ванеса, Катрин и Полина от 10 б клас спечелиха. За стихотворение спечели Християна Славова от 1 а клас и Богомил Говедаров от 11 б клас. 

Традиционно тържествения ден на хаджиеновци завърши с шествието "Парад на професиите", което премина по казанлъшките улици и огласи целия град с празнична музика и радостни викове на учениците.

Гости на празничното тържество бяха бригаден генерал Маргарит Михайлов командир на 61 Стрямска механизирана бригада и командири на формирования в бригадата, Антоанета Тодорова, представител на Община Казанлък, Румяна Крачева управител на „Крес Д”, Албена Цанева юрист консулт на „М+С Хидравлик” АД, Христо Гъдев дългогодишен директор на гимназията, инж. Владимир Чучумишев ръководител отдел Образование и квалификация в „Арсенал” АД и др.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10981 | 13 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7562 | 13 юни 2024

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

7300 | 17 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

6077 | 16 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

5561 | 14 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5443 | 13 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

4864 | 14 юни 2024

Продължава издирването на Наско Несторов от Казанлък

4642 | 15 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

3878 | 17 юни 2024

18 м/сек. са били поривите на вятър при вчерашната буря в Казанлъшко. Какво време ни очаква днес?

3550 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак