11:53 | 17 май 23 9732

Представят “Нашиятъ Казанлъкъ“ такъв, какъвто се пази в албумите, чекмеджетата и спомените на хората

Представят “Нашиятъ Казанлъкъ“ такъв, какъвто се пази в албумите, чекмеджетата и спомените на хората  / Новини от Казанлък

Излезе от печат така очаквания албум с картички и снимки „Нашиятъ Казанлъкъ“. Официалното представяне на безценната книга ще бъде идния понеделник 22 май, от 18:00 часа в зала „Иван Милев“ на ул. „Искра“ № 4. Водещ на събитието ще бъде д-р Косьо Зарев.

Идеята за създаването на „Нашиятъ Казанлъкъ“ за заражда преди повече от 4 години. Тогава директорът на Музея на фотографията Стефан Папукчиев решава, че трябва да бъде съхранена паметта на това, което е запечатано в картички и снимки, носещи духа на онова време.

Папукчиев представя идеята си на кмета Галина Стоянова, от която получава подкрепа за бъдещето начинание. Проектът започва лека полека да набира популярност сред обществеността. Така месец след месец, екипа на музея успява да събере близо 5000 изображения. 

Каузата обединява казанлъчани от близо и далеч, а сред дарителите са имената на някои от големите местни колекционери като Сашко Кръстев, Петя Големанова, Николай Вапирев и Антон Цанков.

Интересен факт е, че сред предоставените от Големанова албуми, единия от които, пазещ спомени от далечната 1896г., Папукчиев открива изображения с интериор от стаята на известния казанлъшки род Шипкови.

„Селектирахме около 1500 изображения от всичките 5000, които получихме. След това решихме с екипа ми, да ги подредим по обекти – „Розариума“, Площада, Чешмата, училищата, уличните чешми и т.н. Идеята за разпределението на изображенията в албума взаимствахме от друго издание свързано с гр.Русе.“, каза пред екипа на kazanlak.com Стефан Папукчиев.

Своето място в книгата намират 900 снимки разположени на 520 страници луксозна хартия. „Стремили сме се да запазим максимално вида, в който ни е представена картичката, затова е наречен „Нашият Казанлък“ такъв какъвто се пази в албумите, чекмеджетата и скриновете на хората. Около 280 човека ни дадоха картички, а 20-ти души ни помогнаха да локализираме някои от местата на картичките.“, уточни директора на музея.

Сред най-старите картички, включени в албума е тази от 1892 г. изобразяваща честването на 300-годишнина в Казанлък от рождението на Ян Амос Коменски.

С помощта на запазен градоустройствен план от 1908 г. екипа на проекта успява да покаже разположението на града по това време, като за целта са използвани още и различни авиационни и панорамни снимки.

Местата, по които ще преминат читателите, разлиствайки страниците на албума са от Гарата на север по улицата към Площада до чешмата, а от там на запад до Пощата. В обратната посока изток ще минат по улица „Иван Хаджиенов“, стигайки до Болницата. На север от площада ще се разходите по днешната ул. „Скобелевска“, както си я знаем казанлъчани, от там ще стигнете до площад „Камилата“ или както му казваме днес „Малкото площадче“, след което ще стигнете до парк „Розариум“, летището и самолетната фабрика. Разходката продължава по „Обущарската“ улица днешната „Св. Паисий Хилендарски, Пазара, Банята, Турскта баня,  реката, Кулата и качвайки се по стълбите ще стигнете на „Тюлбето“. На север ще мините по днешната ул. „Искра“ продължавайки до читалището и обектите в района.

„Успяхме да възстановим ул. „Скобелевска“ от двете страни, ул. „Искра“ от западната страна по снимки, а от източната страна по спомени на Антон Цанков, както и част от „Обущарската“ улица.“, добави Папукчиев.

В албума е отредено място за различните професии, с които са се препитавали казанлъчани в онези време – от точилари до хора сортиращи орехи за износ и такива, които вадят мед. Ще разберете и кои са били любимите места за почивка на местните, а именно Кайнарджа, Крънската кория и околията, река Тунджа и село Ягода.

Цената на албума „Нашиятъ Казанлъкъ“ ще бъде 60 лева. Не пропускайте неговото официално представяне на 22 май /понеделник/, от 18:00 часа в зала „Иван Милев“ на ул. „Искра“ № 4. 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

10340 | 17 юни 2024

Випуск 2024 на ПГЛПТ получи своите дипломи и свидетелства за професионална квалификация

6846 | 19 юни 2024

В с. Габарево мъж предаде доброволно гладкоцевна ловна пушка и 4 бр. боеприпаси, незаконно притежавани

6304 | 18 юни 2024

Село Енина с дълга програма за празника на билките - Еньовден

6054 | 19 юни 2024

Жена пострада при катастрофа на пътя Средногорово – Бузовград

5956 | 21 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

5117 | 17 юни 2024

РЗИ организира в област Стара Загора безплатни изследвания за туберкулоза

5004 | 17 юни 2024

Кола на Гугъл започна ново заснемане на Казанлък

4477 | 17 юни 2024

Пожар гори в района на вилната зона, край местността „Каракос“ / ВИДЕО / ОБНОВЕНА

4355 | 19 юни 2024

Обраха къща в Копринка

4180 | 17 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак