14:01 | 30 март 22 1296

Показаха за пръв път фотографии, снимани от Чудомир

Показаха за пръв път фотографии, снимани от Чудомир / Новини от Казанлък

Уникалната изложбата с непоказвани до момента кадри, заснети от Чудомир „Чудомир пред и зад обектива“, част от програмата на „Чудомирови празници 2022 г.“, бе открита снощи в Музея на фотографията. Събитието започна с няколко музикални изпълнения на смесен хор „Петко Стайнов”, с ръководител Мариян Станев.

„Оказва се, че Чудомир, освен че е бил сниман, е и снимал.” С тези думи директорът на Музея на фотографията Стефан Папукчиев откри Чудомировата изложба. „Той не е снимал само обекти, или модели, които е рисувал, пейзажи, хора, забележителности и житейски ситуации. Сред кадрите в изложбата може да видите майката на художника Иван Милев, както и неговата майка. Изложени са кадри от неговия живот и от архива на Тодор Славчев, които внесоха допълнителен нюанс в опознаването на Чудомир.”, допълни още Папукчиев.

Показани са също и няколко снимки, на които е запечатано последното му посещение в село Турия, където Чудомир всъщност се прощава с родното си село. Водил е със себе си делегация, която е снимала и записвала, но за жалост авторите за момента не са известни.

„Тази изложба стана възможна благодарение на моите колеги – Нина Колева и Деница Рахнева. Тези две дами дигитализираха и нанесоха метаданни на над 2 500 кадъра, които бяха във фонда на Музей „Чудомир”. За това с този фонд вече може да се работи много по-лесно и спокойно.”, заяви директорът на Музей „Чудомир” Добрина Матова.

Тя сподели още, че амбицията на екипа е да дигитализира всичко, което има.

„Изключително важен акцент в изложбата е начина, по който Чудомир е снимал своите модели, след което тази снимка се е превръщала в един прекрасен акварел. И снимките и акварелите са притежание на музей „Чудомир”.”, допълни Матова.

Добрина Матова изказа благодарността си към екипа на музея на фотографията и връчи плакет за участие в „Чудомирови празници 2022” и бутилка вино на директора музея Стефан Папукчиев.

На събитието присъстваха Борис Кърчев, председател на фондация „Чудомир”, Владимир Чучумишев, Лилия Димитрова, директори на културни институти, казанлъчани и приятели на Музея на фотографията.

Малко се знае за още една от страстите на Чудомир, винаги и навсякъде да носи със себе си фотоапарат. Пътувайки из казанлъшката околия, из България и в чужбина, Чудомир неизменно запечатва всичко, което му прави впечатление – пейзажи, хора, забележителности и житейски ситуации. Много от снимките му са били направени за публикуване във вестник „Искра“, където е бил дългогодишен сътрудник и редактор.

Интересен факт е, че много често Чудомир снимал хора за модели и после снимката се превръщала в прекрасна рисунка, изваяна от четката на художника.
Затова, че Чудомир е бил страстен фотограф, свидетелстват над 2500 запазени снимки във фонда на Музей „Чудомир“.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Почина Стойчо Стоев - дългогодишен специалист от Суперабразив ЕООД

14636 | 10 юли 2024

Закопчаха 29-годишна крадла, задигнала близо 10 хил. лв. и злато от къща в с. Едрево

11832 | 12 юли 2024

Издирва се Стефан Калчев

11273 | 09 юли 2024

Арестуваха 26-годишна в Казанлък с коктейл от канабис, амфетамин и метамфетамин зад волана

6996 | 09 юли 2024

Ретро автомобили с класическа и неповторима визия ще ви очакват този уикенд в “Дамасцена“

5104 | 09 юли 2024

Пети ден без следа от Стефан Калчев

4108 | 11 юли 2024

Откриха 100 стека цигари без бандерол при проверка на автомобил в с. Габарево

3559 | 09 юли 2024

Поредна кражба е извършена от асансьор в Източното на Казанлък

3476 | 10 юли 2024

Софиянци ремонтират покрива на шипченския храм “Успение Богородично“

3442 | 09 юли 2024

Във вторник ще бъде поклонението пред тленните останки на Стойчо Стоев - дългогодишен служител от Суперабразив ЕООД

3140 | 14 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак