11:30 | 23 май 23 1698

Натуралният произход на розовото масло във фокуса на международен форум с всички заинтересовани страни

Натуралният произход на розовото масло във фокуса на международен форум с всички заинтересовани страни / Новини от Казанлък

Международният форум с фокус българското розово масло и етеричните култури събра на една маса всички заинтересовани страни. В рамките на два дни министри на правителството на България, членове на Европейския парламент, кметовете на френския Грас и българския Казанлък, служители на Европейската комисия, които се присъединяват към лидерите на ароматния сектор, за да обсъдят предизвикателствата пред индустрията на сектора и потенциалното въздействие на новото законодателство на Европейския съюз. Делегатите обсъждат как предстоящите законодателни промени в ЕС ще се отразят на парфюмерийния сектор, докато изследват област с изключителна красота, дълбоко вкоренена в развитието на селските райони и културното наследство на Европейския съюз.

В приветствието си към участниците в международната среща Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова разказа предисторията за готвените промени на европейско ниво: „Научих за подготвяните промени в регламентите на ЕС на първи ноември от Кмета на Грас Жером Вио. Обърнах се към Министерство на земеделието за изготвяне на национална позиция. В последствие се срещнах с българската еврокомисия и Групата на българските депутати от ГЕРБ, с евродепутата Мария Спираки – член на Европейския парламент и докладчик за разглеждането на Регламента за класифициане, етикетиране и опаковане на химикали (CLP) за комисията ENVI.“, сподели Галина Стоянова. „Вече има изработена национална позиция, изработени и представени са промените към доклада на Европейския парламент за регламент CLP в защита на етеричните масла. Ароматната индустрия е залегнала дълбоко в европейската култура и е част от историята на икономическия и иновационен успех на Европа.“, посочи тя. „Общински съвет – Казанлък изработи декларация и се присъедини към Асоциацията на кметовете на общини, които произвеждат етерично-маслени култури, което инициира Кметът на Грас Жером Вио.“. Галина Стоянова отбеляза още: „Форумът днес е голямата крачка към промяна в регламента така, че определението на опасни материали да отпадне от дефиницията МОКС - многосъставни вещества, които съдържат повече от една съставка да бъде отменена от регламента. Трябва ново определение, като същевременно естествените вещества, включващи розово масло да не се разглеждат като вредни в бъдеще. Това ще защити поминъка и ще увеличи работата в отрасъла на европейско ниво, регулирано, излизайки от България розовото масло достига до различни краища в света и се радва на високо търсене. Искаме много просто да е обяснено, че изделието излиза от Розовата долина и достига до цял свят. Розовият цвят е идентификационния код на България пред света.“, завърши обръщението си към присъстващите Кметът на Казанлък.

Домакин на събитието е Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика  (БНАЕМПК), с организационната подкрепа на Международната парфюмерна асоциация (IFRA).

Заинтересованите страни имат ключова роля при оформянето на предстоящите правила на Европейския съюз, които ще окажат влияние върху веригата на стойността на ароматите. България е световен лидер в производството на розово и лавандулово масла, както и на редица други ключови ароматни съставки. Розовата долина е известна като световна туристическа дестинация, столица,  е чудесен пример за стойността, която секторът на ароматите носи на Европа, по отношение на иновациите, развитието на селските райони и регионите, културното наследство, високите умения на работната сила и устойчивия туризъм. България е първенец по производство на масла от роза Дамасцена и лавандула и има лидерска роля в глобалната индустрия. Необходими са ни ясни правила, с оглед потребностите на производителите на ароматни съставки в цяла Европа.

Кметът на френския Грас Жером Вио е придружаван от бившия кмет на френския град – световен център на парфюмерийната индустрия, Жан Пиер Лелю, почетен кмет на Грас, инициатор на побратимяването между двата града. Жером Вио заяви: „Казанлък и Грас са пример за цялата верига на процесите от производството до парфюмерийната индустрия. Такова партньорство може само да се задълбочава.“.

Участниците във форума коментират потенциално непредвидените последици, които промените в Зелената сделка в законодателството на Европейския съюз в областта на химикалите могат да доведат.

Всички региони в ЕС, които произвеждат етерични масла са заинтересовани те да бъдат представени като биологична субстанция, а не като химически елемент. Въпросът се разглежда и като косвен, във връзка със зелената сделка. Подобно решение ще засегне пряко малките производители на етерично-маслени култури.

Розопроизводителят Филип Лисичаров, представител на Българската национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика отбеляза, че у нас в този бранш са заети 30 000 души и заяви: „Сигурен съм, че когато влезете днес в розовите градини няма да търсите молекули, но ще бъдете очаровани от аромата на розовия цвят!“.

Българската национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК) е създадена през 1999 г. и включва местни и международни производители и търговци на етерични масла, парфюмерия и козметика, както и компании, свързани с индустрията – производители и търговци на суровини, опаковки и оборудване.

Петър Кировски, директор на дирекция „Растениевъдство“ от Министерството на земеделието препотвърди подкрепата на институцията за интересите на българските розопроизводители по темата: „Стоим зад тях и ще продължим да си сътрудничим!“.

Пресцентър на Община Казанлък

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде обичате да се разхождате в Казанлък и околията?

Обяви от Казанлък:

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Заигра се хоро голямо в Дамасцена 30 юни - 2 юли

Скъпи приятели! СНЦ „Приятели на фолклора” отново ви кани на големия празник, на който сме организатори – третото...

Платени съобщения 01/06/2023 гр.Казанлък
Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка набира сезонни работници

Club 35 на плаж Нестинарка в град Царево търси сезонни работници за плажния бийч бар. Екипът ни набира готвачи, бармани,...

Работа 31/05/2023 гр.Казанлък
Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница “Чановете” в Казанлък търси персонал!

Гостилница „Чановете” в Казанлък набира персонал. Заведението търси пицари, готвачи и сервитьори. За повече...

Работа 26/05/2023 гр.Казанлък
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Разни 22/05/2023 гр.Казанлък
Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк Овощник набира персонал

Аквапарк WaterLand Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон. Предлагаме свободни позиции на длъжностите: • Помощник...

Работа 15/05/2023 с.Овощник
Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Хотел Еделвайс търси сервитьор/ка за събота и неделя

Ресторантът в хотел Еделвайс търси да назначи сервитьор/ка за дните събота и неделя. Ангажираността ще е само...

Работа 12/05/2023 гр.Казанлък
КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

КИА Казанлък търси диагностик-гаранционно обслужване на автомобили КИА

Отговорности: - Цялостна техническа проверка и техническо обслужване на автомобили Киа; - Гаранционен и извън...

Работа 11/05/2023 гр.Казанлък
Специалист продажби в Автосервиз КИА Казанлък

Специалист продажби в Автосервиз КИА Казанлък

Вашата кандидатура е подходяща ако притежавате: - За длъжността е желателно кандидата да има познания по устройството...

Работа 09/05/2023 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Казанлъчанин предложи брак пред новата изрисувана фасада в Западното

20923 | 04 юни 2023

Стотици мотористи от България и чужбина пристигат за традиционното издание на “The Black Roses MC“ 2023

17547 | 07 юни 2023

На живо от пл. Севтополис: Международен фолклорен фестивал и концерт на BONEY M. XPERIENCE

12385 | 03 юни 2023

Скандал, прерастнал в сбиване изпрати рибар в болницата

11398 | 05 юни 2023

Изгоря апартамент в Източното

11114 | 05 юни 2023

Десетки Царици рози и техните подгласнички се събраха за представянето на едноименната книга

10486 | 03 юни 2023

Шевици и рози красят фасадата на осем етажен блок в Казанлък

9436 | 03 юни 2023

Катастрофа с двама пострадали на изхода на Казанлък

9151 | 03 юни 2023

От днес в Павел баня започват празничните дни на розата и минералната вода

8676 | 05 юни 2023

Жена с колело пострада при катастрофа на пътя Казанлък – Енина

8282 | 02 юни 2023
Sesame
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак