11:59 | 25 май 23 6946

Кметовете на Казанлък и френския Грас - обединени зад каузата за опазване на розовото масло

Кметовете на Казанлък и френския Грас - обединени зад каузата за опазване на розовото масло / Новини от Казанлък

Кметът на Казанлък Галина Стоянова благодари на френския си колега кметът на побратимения Грас, Франция Жером Вио за сигнала за опазване на розовото масло през ноември 2022 г., предвид готвените по-рано промени в Европейската комисия за промяна на регламента и третирането му като химически продукт.

Това стана по време на среща в Община Казанлък навръх празничния 24 май, т.г. „Ако трябва да благодарят на някой розопроизводителите и търговците – това сте Вие!“, бе категорична Галина Стоянова към Франсоа Вио. От своя страна, кметът на Грас изрази увереност, че опазването на розовото масло и етерично-маслените култури като натурални продукти е обща кауза и с помощта на евродепутатите от двете страни усилията им в тази посока ще продължат. Те определиха международния форум за съхраняването на статута на българското розово масло и етеричните култури като натурални продукти, който се проведе на ниво Европейска комисия и Европарламент, с участието на всички заинтересовани страни, преди дни в Казанлък като изключително постижение.

Френският кмет информира, че създадената от него Асоциация на кметове на общини с производство на етерично-маслени култури се разширява. „Вие бяхте една от първите, които се включихте!“, посочи той към Кмета на Казанлък и отбеляза, че членове на асоциацията има от Румъния, Испания, Италия, като участието е с най-различни етерични растения като масло от мента, червено мандариново масло и други.

Жан Пиер Лельо, почетен кмет на Грас сподели, че пази мили спомени от първите стъпки по сближаване на отношенията между жителите на двата града: „Имаме обща история, сходен градски облик и побратимяването е съвсем естествено и логично.“, каза той.

Филип Масе, председател на Асоциацията на парфюмерийната индустрия във Франция, една от най-старите в Европа, запозна Кметът Галина Стоянова и председателя на Общински съвет – Казанлък с образователна програма в тази сфера за младите хора от цял свят. В рамките на година и половина заинтересовани от развитието си в тази област младежи гостуват на френския град и преминават специално обучение. „Идвал съм три пъти в България, първият път беше преди 25 години, но и сега, всички фирми за розопроизводство, които посетих са впечатляващи!“, отбеляза Масе.

С размяна на подаръци участниците в срещата се обединиха около становището, че контактите между Казанлък и Грас ще продължат да се развиват и задълбочават във взаимен интерес.

Пресцентър на Община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Нарушител отнесе глоба от 2 бона и загуби правото да лови риба на яз. Копринка

36684 | 08 юни 2024

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

9635 | 13 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9600 | 09 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7010 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

6518 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

5389 | 12 юни 2024

Пешеходец пострада при пътен инцидент в Източното

4987 | 08 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

4932 | 10 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4667 | 12 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

3723 | 12 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак