15:14 | 05 юни 23 6883

За 12-ти път Фестивалът на розата в Бостън събра десетки пазители на традициите

За 12-ти път Фестивалът на розата в Бостън събра десетки пазители на традициите / Новини от Казанлък

За 12-ти пореден път, на 4-ти юни в Бостън се състоя Фестивала на Розата 2023. Въпреки дъждовното и студено време, повече от 150 пазители на традициите се събраха в Българския Център в Нова Англия (БЦНА), където се проведоха арт базар с участието на подбрани български творци и техните ръчни изработки, конкурс на детска рисунка “Българска шевица” и томбола, а вълнуващият ден беше придружен от хубава музика и много танцови изпълнения. Посетителите на фестивала имаха възможността да опитат и легендарните казанлъшки кюфтета.

„Специални благодарности на Снежина Пенчева за музикалния съпровод който донесе толкова много настроение! Благодарности и на танцови състави 7/8” и “Лудо Младо”, които за пореден път доказаха че извън океана българското хоро не се забравя! Благодарим на Отец Румен и всички останали които помогнаха за осъществяването на фестивала. Вие сте неотразими!“, споделят организаторите на Фестивал на Розата 2023 в Бостън.

През последните две години, семейство Теневи (Валентин и Теодора) родом от Града на розите, продължава да подържа казанлъшката нишката  и организацията на фестивала.

През 2009 година първоначално идеята се заражда като землячешка среща, но група казанлъчани предлагат сбирката да съвпадне с Празника на розата в България. По-късно, в стадий на плануване българите в Бостън приемат предложение празника да се нарича Фестивал на Розата и да приветства всички българи в областта за популяризиране и културно развитие на прекрасната традиция от родния край.

Първият фестивал се е провел на 5 юни 2010 година, като организацията тогава поели казанлъшките семейства: Атанасови, Спасови, Теневи, Христови, Петрови, Станчеви, Барабонкови и Андонови. Тогава започнала и традицията за сервиране на “казанлъшки кюфтета”. Празненството събрало не повече от 70 човека, но все пак е било пълно с веселие, фолклорна музика и танци, и най-вече щастливи хора.

Така фестивала на розата в Бостън поставил своето начало и продължава всяка година, като програмата включва фолклорна музика изпълнена от Снежана Пенчева, танцова програма от Бостънския фолклорен ансамбъл „Лудо младо”, томбола с награди, спонсорирана от български бизнеси от района.
През 2015 г. Валентин Тенев внася идеята за конкурс на тематична детска рисунка, за да може младото поколение да се включи във фестивала и да научи по пряко за Роза Дамасцена и традициите от Розовата долина.

През годините Фестивала на розата в Бостън е приветствал гости, музиканти, певци, и танцови групи от околността, та дори и от Канада. Празникът успява и да набере доходи, които използва с благотворителна цел. На десетото издание на празника през 2019 г. са присъствали повече от 300 човека.

Снимки: Rose Festival Boston, USA

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак