13:37 | 06 юни 20 3610

„Традицията продължава- Яхната отваря врати“

Онлайн лекция за яхнаджийството бе изнесена от д-р Момчил Маринов, директор на ИМ „Искра“ Казанлък, част от Празниците на Розата 2020.

От днес, Яхната отваря врати, за да разказва за характерния за Казанлъшко поминък – маслопроизводството.

„Този толкова специфичен обект е наследник на едно почти неизвестно производство, занаят, поминък, който преди 100 години маркира една от визитките в Казанлък. Не само маслодайната роза, но и производството на орехово масло е символ на Казанлък, който нашите предци са наричали шарлан.“, обяснява д-р Маринов в лекцията. Той разказа още, че яхнаджийството се развива в района на Казанлък и Енина.

Яхнаджийството е било важен дори и основен поминък на хората, които се занимават с него. Някои производители успяват да станат дори предприемачи. Преди близо 100 години от миналия 20-ти век, яхнаджийството сериозно се разраства, освен в Казанлък и Енина, започва да се развива в Шипка, Стара Загора, и създават сериозни фирми по правилата на търговското законодателство. Около 40-те години, след навлизането на слънчогледа, яхнаджийството се превръща от икономически в музеен продукт.

По време на лекция, кратък филм показва нагледно яхнаджийството.

"Подготвили сме като една първа стъпка достатъчно информация на бъгарски и английски език с най-специфичните моменти и с най-важната информация, която трябва да знаем за яхнаджийството, предприемачите, последствията от това производство. Сигурен съм, че всички, които посетят нашия нов обект Яхната, ще си зададат много въпроси, ще бъдат изненадани от още една загадъчна страница, която открехва миналото на Казанлък и ще се учудим колко бели петна в богатата ни история имаме още за попълваме. Освен това, голяма част от експонатите, които представят най-важните етапи от производството могат да бъдат видени и докоснати от всеки посетител. В следващите седмици ще направим и всичко възможно всеки да отнесе по малък спомен". С тези думи завърши лекцията д-р Маринов.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак