14:01 | 11 юли 23 23926

Владимир Спасов взе участие в “Среща на бизнеса в Стара Загора и региона“ / Видео

Владимир Спасов взе участие в “Среща на бизнеса в Стара Загора и региона“ / Видео  / Новини от Казанлък

Владимир Спасов - прокурист на "М+С Хидравлик" АД взе участие в "Среща на бизнеса в Стара Загора и региона", която се проведе дни в Парк Хотел "Стара Загора". Организатор на събитието беше "Капитал Градове" - платформа за дискусии за развитие на местните икономики и на важните градски центрове на България.

Основната темата на панела бе как компаниите се справят с намирането на кадри. 

За прокуристът на "М+С Хидравлик" АД  проблем с намирането на кадри съществува, но явно е успешно решен, щом фирмата продължава да се развива, постигайки такива резултати.

Проблемът с намирането на кадри ще продължава да съществува в България докато няма една ясно нарисувана пътна карта на образованието, което заедно с бизнеса могат да ходят крака за ръка. Какво имам предвид,  при нас работят 1400 човека, от които 250 са с висше образование и не работят по специалността си. При липса на други кадри, ние сме ги наели и сме започнали да ги обучаваме наново. България работи в тази посока от 7-8 години, а именно за създаването на професионални кадри. Тоест пътната карта на страната трябва да бъде съгласувана с потребностите на икономиката.“, каза Спасов. 

Той изтъкна област Стара Загора като един от лидерите в машиностроението.  „За съжаление в региона и конкретно в тази област липсваха университети, които да могат да дават на място готови кадри. Хубавото е че има желание от страна на академичната общност и преди няколко години беше създаден клон  на Техническия университет в град Казанлък,  в който те обучават вече шеста година кадри.“, добави прокуристът на "М+С Хидравлик" АД.

На въпрос свързан с дуалното обучение в "М+С Хидравлик" АД,  Владимир Спасов отговори, че компанията го прилага от години, а ръководството е изключително доволно от постигнатите резултати.

М+С Хидравлик" АД „ беше една от първите компании в България, която преди осем години стартира работа по швейцарския проект „Домино“ за въвеждане на дуалното обучение. Ние сме доволни до момента от всичките тези осем випуска. 20% от учениците, които са преминали дуално обучението остават на работа при нас. За мен, този проценти са дори прекалено високи като резултат предвид времената, в които живеем. Швейцарският модел „Домино“, по който ние трябваше да се учим, в една държава като Швейцария реално показва, че 30%  от завършващите средно образование отиват да учат висше образование. Останалите се доразвиват като едни добре заплатени професионалисти, но наред с това и надграждат компетенциите, които са създали в последните години на средното си образование.“, заяви Спасов.

Той изрази надежда бизнеса, учебните заведения, местната и държавна администрация да започнат да работят в екип.

Като начало може да се направи един хубав анализ на потребностите на икономиката в региона. На първо време е добре да се състави и план, по който хората, които ще бъдат на пазара на труда, бързо да бъдат преквалифицирани с помощта на учебните заведения и бизнеса.“, уточни Спасов.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак