14:23 | 30 август 23 6700

Изложба с творби на Христо Песев, възкресява спомена за таланта на големия скулптор

Изложба с творби на Христо Песев, възкресява спомена за таланта на големия скулптор / Новини от Казанлък

Вчера, в къща музей „Дечко Узунов“ бе открита изложбата "Наслагващи се образи", посветена на 100 -годишнината от рождението на Христо Песев, роден през 1923 г. в Шипка. Куратор на експозицията е Катя Христова, главен уредник на Художествена галерия – Казанлък. 

„Това е един скулптор, който мисля, че е незаслужено забравен в Казанлък, а и в страната.“, каза Христова. Тя  сподели, че идеята при създаването на „Наслагващи се образи“ е била да  се направи съпоставка между творчеството на Любомир Далчев и Христо Песев.

„Далчев е един от преподавателите на Христо Песев в Художествената академия. През 1984 г. Песев представя изложба, може би първата негова изложба в Казанлък, а след приключването ѝ решава да дари всички произведения от нея на Художествената галерия. Тези 7 скулптури, който могат да видят посетителите в къща музей „Дечко Узунов“ са част от дарението както и скулптурата, която се намира пред сградата на Художествената галерия в Казанлък. Творчеството на Христо Песев далеч не е само това, което представяме в изложбата. Той е доста разнопосочен като теми и начин на представяне на скулптурата в материал.“, заяви Христова.

Важен акцент в изложбата са поставените в близост до експонатите на Песев няколко снимките, на които са представени различни творби от Любомир Далчев, служещи като ориентир за съпоставка между неговата скулптурата и произведенията на Далчев.

Изложбата „Наслагващи се образи“ е именно опит да се намерят пресечните точки между двамата скулптори в търсене на отговор доколко влиянието е едностранен процес или е логична симбиоза, породена от творческия процес. Проследявайки търсенията в произведенията на Христо Песев, голяма част от тях съхранявани в Художествена галерия – Казанлък, можем да видим колко многостранни са не само като сюжети, но и като изразни средства и пластически почерк.

Фокусиранията в изложбата са насочени в две посоки – тематичните влияния от Любомир Далчев, които могат да се видят в „Майчинство“, „За свободата“, „Опълченец“, и пластическите – подходът при работата с материала и изграждането на фигурите с едри, обобщени маси с противопоставяне на обемите, ясно видими в представените в експозицията скулптури. В единия или в другия случай обаче сме свидетели на умението на Христо Песев да оползотворява външните влияния и да ги претопява през собствената си чувствителност в не един опит сам да даде отговор на извечния въпрос къде свършват Другите и откъде започвам аз.

Изложбата, която е част от програмата „Празници в долината на Тракийските царе 2023“, може да бъде разгледана до 8 октомври 2023 г.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Обяви от Казанлък:

Най - четени новини

за последната седмица

Абитуриентка получи предложение за брак на бала си

19128 | 27 май 2024

Язовир Копринка пълен на 60%. Започва контролирано изпускане

6020 | 22 май 2024

Мъж пострада при инцидент между лек автомобил и мотор

4801 | 23 май 2024

Състави от цялата страна пристигат в Казанлък за 17-ото издание на “Тъпан бие, хоро се вие“ в събота

4578 | 21 май 2024

Традиционно в навечерието на 24 май, връчиха наградата „Кольо Горчев“

3947 | 21 май 2024

“Без какво не може един абитуриентски бал?“, отговарят казанлъчани/ Видео

3717 | 23 май 2024

След тежка катастрофа край Габарево, двама са в болница

3587 | 26 май 2024

24 творци от Казанлък представиха своя съвместна изложба “С аромат на рози“

3436 | 22 май 2024

4 рекорда бяха подобрени в третото издание на маратон „Розова долина“

3333 | 26 май 2024

Казанлъшката певица Ивана Иванова спечели Grand Prix от международен конкурс в Малта

3304 | 22 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак