12:20 | 22 септември 23 2928

Казанлък отбеляза тържествено 115 години Независима България

Казанлък отбеляза тържествено 115 години Независима България / Новини от Казанлък

Д-р Иво Косев: Актът на Независимостта е финал на трийсетгодишната сага, в която българската народност израства като нация и поема по своя път напред

Община Казанлък и Исторически музей „Искра“ посрещнаха родолюбиви казанлъчани пред Историческия музей в Казанлък, за да отбележим заедно 115 години от обявяването на Независимостта на България.

Докторът на историческите науки Иво Косев, главен уредник в Историческия музей „Искра“, направи ретроспекция на политическата ситуация в Европа в края на 19-и и началото на 20-и век, с оформянето на двата противостоящи лагера на Антантата и Централните сили и тогавашното Княжество България. „Всяка една от политическите сили има свои проблеми.“, разказа той. В историческия си преглед д-р Косев посочи дипломатическите усилия и внимателния избор на историческия момент за провъзгласяването на Независимостта на България при правителството на Александър Малинов „от хора, с осанка, с достойнство, с поглед, вперен в бъдещето на България, рожби на българското Възраждане“ - Никола Мушанов, Андрей Ляпчев, генералите Стефан Паприков, външен министър, военният министър Данаил Николаев... През ранната есен на 1908 г. Казанлък, обединен, посреща новия Цар Фердинанд. „Най-тържествено Фердинанд е посрещнат в Казанлък, с арка „Добре дошъл, Царю! (до тогавашния Колодрум) Цялото казанлъшко гражданство е участвало в посрещането на тогавашен десетхиляден Казанлък.[MA1] “, припомни историкът. „Независимост с пари не се купува!“ напомни той популярната тогава фраза у нас при пазарлъците на големите сили до постигането на пълното българско обединение. „Русия опрощава на Османската империя дълга от Освободителната война, България се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия за период от 75 години, дълъг период, но това не е имало никаква тежест за младото българско царство, защото споразумението е било с малка лихва, без утежнения.“, разказа историкът. „Независимостта на България дава нова перспектива във всички сфери на живота. България става първостепенна сила на Балканите, с тенденцията да бъде лидер на Балканския полуостров.“, заяви д-р Косев. „Актът на Независимост е финал на трийсетгодишната сага между Освобождението през 1878 г. и 1908 г., през които българската народност израства като нация и поема по своя път напред.“, завърши словото си историкът.

Славните думи на манифеста на цар Фердинанд Първи изчете ученикът Атанас Хътов.

Децата от школа по поп пеене „Орфей“ с вокален педагог Мариана Мъгева отправиха музикален поздрав към присъстващите за празника. Фолклорна група „Тракия“ също поздравиха публиката. И двете формации са част от съставите на Народно читалище „Възродена Искра – 2000“.

Празничният ден започна с тържествен водосвет в православен храм „Успение Богородично“ по повод Независимостта на България.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Честит Ден на Независимостта, Казанлък!

Пресцентър на Община Казанлък

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

12230 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

7918 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7198 | 01 декември 2023

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5983 | 26 ноември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

5700 | 29 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

5292 | 27 ноември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

3430 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

3412 | 26 ноември 2023

Община Казанлък обявяви конкурс за заемане на длъжността „Главен архитект“

3245 | 01 декември 2023

Отвориха “Хаинбоаз“ за леки автомобили. Проходът “Шипка“ остава затворен/ Обновена

2759 | 26 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак