16:44 | 26 септември 23 3822

Центърът за обществена подкрепа в Казанлък отбеляза своята 10-та годишнина

Центърът за обществена подкрепа в Казанлък отбеляза своята 10-та годишнина  / Новини от Казанлък

10 години Заедно променяме, и работим в посока да има повече успешни деца и родители.

Живеем и работим в малък град, където всеки познава всеки. И неминуемо, случайно или не, всеки е минавал покрай сградата, т-нар. Община 2, или бившата детска ясла „Осми март“. Сега това е различно място, светло и уютно, в което намират подкрепа децата на Казанлък и техните родители.

"Спомняме си началото, преди 10 години, как хората поглеждаха към нас със страх и тревога, чудеха се какво ли ще е това, какво правят там с децата Постепенно, много от тях се станаха част от Промяната, която настъпи и на ул. „Войнишка“. Стъпка по стъпка, успяхме да променим представите за социалната работа. Искахме родителите да видят в нас приятели, които са до тях и им помагат в страховете, в малките и големи трудности, в проблемите, в крачките да бъдем добри родители – от раждането на децата, през тяхното прохождане и проговаряне, етапа на детска градина, училищните тревоги и несгоди, до трепетите и родителските неволи да огледаш и възпиташ тийнейджър. Да, да си родител не е лесно, тези обувки не винаги са удобни!", споделят от центъра за подкрепа.

Екипът от специалисти в Център за обществена подкрепа са онези хора, с които споделяш най-съкровената част от живота си, на които гласуваш доверие, допускаш ги в своя живот, в своето семейство.

В него работят хора, които преди всичко са отворени да чуят болката на другия, съпричастни и уверени. Налага се да са гъвкави, всеки ден, тъй като животът, децата, и светът се променят с минути, динамиката е голяма. Има моменти, в които трябва да действат бързо, със замах, да дадет част от себе си, но и да се съхранят. "Спешни случаи, семейства и деца, които не могат да чакат УТРЕ, срещи, консултации, обучения, работа на терен – в домовете им, да се опишеш всичко, за да можеш да проследиш развитието и т.н. Натоварено е, но и удовлетворяващо, защото носи Промяна. Виждаме я след всеки успешно затворен случай, на финала на всяка инициатива, на всеки проект на Центъра.", допълват от центъра за подкрепа.

През годините екипът в ЦОП – Казанлък претърпя своето израстване и развитие, и към момента част от него са 4 психолози, които работят в различни направления и възраст на децата, семеен консултант, 4 социални работника, 1 логопед и 1 социален сътрудник. Обособен е и мобилен екип, който достига до всички малки населени места в Община Казанлък, а дори и Павел баня. Влиза в домовете на най-бедните и уязвимите. От 2021 година, благодарение на партньорски проект „Еропейска Гаранция на детето“ с Уницеф България и община Казанлък, към Центъра е включен допълнителни специалисти, които да подпомагат работата на терен. За 10 години, екипът е работил по 1630 случая, а общият брой консултации и терапии, проведени в сградата на Центъра са 18760.

„Благодарим на всички, които са ни подали ръка през години! На Община Казанлък за доверието,  за партньорството на Дирекция за социално подпомагане и Отдел за закрила на детето, на всички дарители, партньори и донори, без които това щеше да бъде невъзможно!“

Център за обществена подкрепа – Казанлък, при сдружение „Бъдеще за децата“ предлага подкрепа за подкрепа на деца, жертви на насилие и техните семейства; превенция на риска от раздяла на децата с родителите, реинтеграция в семейството, личностно израстване на деца и младежи, повишаване на родителски капацитет, консултиране и терапия на деца с девиантно поведение, както и емоцинално-поведенчески проблеми в развитието, езиково-говорни нарушения.

От разкриването на Център за обществена подкрепа – Казанлък е поверен на сдружение „Бъдеще за децата“, което работи за развиване, надграждане на социалните услуги в центъра. Организацията е лицензирана в съответствие с новите изисквания за извършване на социалните услуги.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5744 | 26 ноември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

5586 | 01 декември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

5313 | 29 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

5028 | 27 ноември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

4879 | 01 декември 2023

Предупреждение за опасно време в региона

4036 | 25 ноември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

3242 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

3225 | 26 ноември 2023

Отвориха “Хаинбоаз“ за леки автомобили. Проходът “Шипка“ остава затворен/ Обновена

2561 | 26 ноември 2023

9 години затвор получи мъж от Казанлък, извършил блудствени действия с две деца

2491 | 28 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак