10:43 | 31 декември 23 6893

Над 14 млн. лева ще бъдат вложени в реставрацията на Паметника на свободата

Над 14 млн. лева ще бъдат вложени в реставрацията на Паметника на свободата / Новини от Казанлък

След дълга документална подготовка в края на тази година, Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа” обяви две обществени поръчки, едната за изпълнител на строително монтажни работи по всички части на проект за обект „Реставрация и консервация на Паметника на свободата на връх Шипка“ и втората обществена поръчка за упражняването на независим строителен надзор при изпълнението на строително-монтажните дейности по гореспоменатия проект. Това съобщи д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа“.

Двете поръчки са на обща стойност около 14 мил. лева без ДДС, като за неочаквани разноски са заложени 20% от посочената сума. „При самото изпълнение на проекта може да се наложи да бъдат направени непредвидени разходи тъй като има доста неизвестни, които произтичат от местоположението на паметника и различни извънредни ситуации, в които можем да изпаднем, най-вече заради сложната метеорологична обстановка. Проектантите, които са изчислили стойността на предстоящата консервационно-реставрационна дейност са се презапасили, но ако не се появи необходимост, тези средства няма да бъдат оползотворени по съответния ред, което ще бъде и документирано отразено.“, заяви д-р Чавдар Ангелов.

Проектът за реставрация и консервация на Паметника на свободата обхваща, както дейности по фасадите на самия монумент така и на интериорното пространство във вътрешността му. Предвидено да бъдат подменени и 1100 кв. метра от плочника, върху който е стъпил самия паметник. По думите на директора на НПМ „Шипка - Бузлуджа“ най-важното, което трябва да бъде направено е да се спрат течовете на вода, която прониква в паметника през компрометираните фугиращи смеси, които запълват пространствата между отделните каменни блокове, от които той е изграден. „За целта ще се наложи ръчно отстраняване на засегнатите участъци, за които е изчислено, че възлизат на повече от 8200 линейни метра, след което ще бъдат положени новите фугиращи смеси и материали, които отговарят на такъв тип специализирана дейност.“, уточни д-р Чавдар Ангелов.

Изготвеният проект предвижда да върне автентичния вид на Паметника на свободата чрез отстраняването на всички изолационни материали и мазилки, който са положени от вътрешната му страна за да се открие каменния градеж, който при направените преди 2 години проучвания се казва, че е от много добре изпълнена каменна зидария. Директорът Чавдар Ангелов посочи, че това от своя страна ще доведе до малко разширение на стъпалата, които отвеждат към върха на паметника.  В хода на работа ще бъдат подменени още подовите настилки, а интериора ще показва естествения сив цвят на камъка, от който е построен Паметника на свободата. Това ще има отношение към бъдещата постоянна експозиция, която ще бъде разположена в него.

Максималният срок за изпълнение на обществената поръчка е в рамките на 3 календарни години, което е малко над 1000 дни или 3 летни сезона. „Кандидатите ще имат възможността да дадат и по малък срок, в който да се справят с работата. Важно е придвижването както на техника, така и на хората до паметника да става свободно и спокойно сравнително безопасни условия тъй като върха е висок повече от 1300 метра над морското равнище и всички, които познават региона са запознати със особеностите на времето, което ще се яви ключов фактор за скоростта, с която ще се изпълни ремонта на паметника.“, заяви д-р Чавдар Ангелов.

Любопитен акцент, заложен в реставрационния проект,  е че паметника няма да бъде отопляван както до сега. Идеята е по този начин да се реши проблема с влагата, която се образува при конденз . Монументът ще бъде снабден с дизелов генератор, който ще осигурява постоянно електрозахранване, когато електричеството прекъсне за да се осигури ефективна поддръжка на системите, които гарантират безопасната експлоатация на Паметника на свободата .

Предвижда се бъде поставена и една автоматична метеорологична станция, а данните от нея ще бъдат използвани за контролирането на влажността на въздуха вътре в самия монумент. „В момента така наречените прозорчетата или бойници, които се виждат от всички посетители са затворени с алуминиеви дограми, а практически това са вентилационните отвори на паметника. Те ще бъдат отворени за да може циркулацията на въздуха да става по естествен начин и влагата, която се образува по един или друг начин в помещенията да бъде извеждана навън.“, каза директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“.

Предвижда се цялостно преокабеляване на вътрешността на паметника, както и пълна реставрация на двете железни врати, отвеждат към костницата от южната страна и към вътрешността на паметника от северния вход, които са силно корозирали. Стъпалата, които отвеждат посетителите на северния вход също ще бъдат подновени. В проектът е предвидено да бъде монтиран и двустранен парапет на централната част на стълбището за по-лесното и безопасно придвижване на посетителите.

За хора в неравностойно положение ще бъде осигурен достъп до костницата на паметника, но не и до вътрешността му заради предвид на самия монумент. Липсата на отопление би наложила известен риск за движимите културни ценности, които ще бъдат експонирани в паметника, като за решаването на този казус е предвидено на всеки етаж да бъдат разположени една или две климатизирани витрини, в които много по лесно екипа на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ ще може да осигури необходимите параметри за да бъде показан даден експонат.

Последният ремонт извършен в подобен мащаб е бил е началото на 80-те години на миналия век.  „Другото, което се надавам, че ще можем да свършим е да изработим и съгласуваме проект за реставрация и консервация на целия тържествен подход, който отвежда към паметника. Предстои да бъде направен и проект, за ремонт на автомобилния подход към паметника, но това най-вероятно ще се случи след консервационно-реставрационните дейности, след които вероятно ще бъде окончателно компроментиран предвид тежката техника”, каза още д-р Чавдар Ангелов. 

Той заяви, че ремонтните дейности в района на Паметника на свободата предстоят. „Това ще е един процес, който ще отнеме години , но амбицията на музея е с помощта и на Министерството на културата да се справи с всички тези задачи. Паметникът на свободата е нещо, с което всички трябва да се гордеем и да знаем за какво е издигнат там на този свят връх.“, добави д-р Чавдар Ангелов.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Вижте всички кандидатки за Царица Роза 2024

32007 | 08 май 2024

Незаконни боеприпаси и оръжие откриха в дома на 22-годишна жена

6305 | 07 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

5928 | 10 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

5816 | 10 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

3945 | 10 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

3579 | 13 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

2956 | 09 май 2024

Мъж отправи закани на майка си, арестуваха го

2935 | 07 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2575 | 10 май 2024

Вижте кои са казанлъчаните от листата на ГЕРБ – СДС за предстоящите избори

2333 | 08 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак