07:30 | 22 февруари 24 5111

Единственият своеобразен дневник на акад. Дечко Узунов стана част от фонда на Художествена галерия - Казанлък

Единственият своеобразен дневник на акад. Дечко Узунов стана част от фонда на Художествена галерия - Казанлък / Новини от Казанлък

Изкуствоведът проф. Аксиния Джурова дари на Художествена галерия – Казанлък единствения своеобразен дневник на акад. Дечко Узунов, който ще се превърне в интегрална част от представителната изложба „Натрупвания“.

Събитието постави началото на честванията по случай 125-годишнината от рождението на художника, които започнаха още през вчерашния ден с провелата се среща-разговор в градската галерия с участието на Аделина Филева - директор на Софийската градска художествена галерия и дългогодишен изследовател на творчеството на художника и професор Джурова, по време, на която беше представена и книгата „Разпилени спомени“ със събрани записки за Дечко Узунов.

„Аз имах късмета да се запозная с него в много ранна възраст, още в края на гимназията когато завършвах, благодарение на неговите племенници Христо Нейков и Атанас Нейков.“, каза проф. Джурова. Според нея, твореца е бил една емблематична личност, дала своя приност за отварянето на българско изкуство към света.

Проф. Аксиния Джурова, е и жената, която може да говори от първо лице единствено число за Дечко Узунов, защото те са свързани с дългогодишно приятелство. Именно тя е човекът на чиято прозорливост дължим факта, че художникът освен цялото си творчество ни завещава и дневник със свои размишления от последните години на житейския си път. 

Изданието „Разпилени спомени“ се реализира в партньорство с Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, които съвместно с Художествена галерия - Казанлък издават в пълния им обем тези записки-размишления на художника. Книгата е придружена и от коментар на проф. Аксиния Джурова и нейните интервюта с Дечко Узунов през годините.

Мащабната програма на честванията по отбелязването 125-ата годишнина от рождението на казанлъшкия художник продължава. Днес, 22-ри февруари, на самия рожден ден на Дечко Узунов, в Казанлък ще бъде открита и експозицията „Голямото надлъгване. Към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал“, а на 29 януари отново в Града на розите ще бъде представен специалния брой на списание ЛИК, посветен на казанлъшкия художник.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

8682 | 17 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

6551 | 16 юни 2024

Випуск 2024 на ПГЛПТ получи своите дипломи и свидетелства за професионална квалификация

5858 | 19 юни 2024

В с. Габарево мъж предаде доброволно гладкоцевна ловна пушка и 4 бр. боеприпаси, незаконно притежавани

5618 | 18 юни 2024

Продължава издирването на Наско Несторов от Казанлък

5124 | 15 юни 2024

Село Енина с дълга програма за празника на билките - Еньовден

4868 | 19 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

4494 | 17 юни 2024

РЗИ организира в област Стара Загора безплатни изследвания за туберкулоза

4353 | 17 юни 2024

Кола на Гугъл започна ново заснемане на Казанлък

3886 | 17 юни 2024

Обраха къща в Копринка

3706 | 17 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак