12:57 | 21 февруари 24 4130

Художествена галерия - Казанлък отчете изключително успешна година и постави началото на 2024 г. с редица вълнуващи събития

Художествена галерия - Казанлък отчете изключително успешна година и постави началото на 2024 г. с редица вълнуващи събития  / Новини от Казанлък

Изключително успешна година е отчела Художествена галерия – Казанлък (ХГ). Това стана ясно от представения публичен отчет на културната институция от неговия директор д-р Пламен Петров.

Той посочи, че в казанлъшката галерия има повече от 100 процента ръст на посещаемостта спрямо 2019 г., над 150 процента ръст в приходите в съпоставка отново с 2019 г. и 80 процента ръст в числеността на щатната бройка. Д-р Петров припомни, че са отворени и два филиала, а именно новия музей „Ахинора“ намиращ се в центъра на града и къща музей Ненко Балкански“, която до преди 2019 г. е функционирала като място, което може да бъде посетено единствено след предварителна заявка. 

В началото на миналата година в ХГ беше реализиран проекта за “опрозрачняване” на депото на институцията, с идеята да се знае абсолютно прозрачно какво се съхранява в него. През 2023 г. променено беше и местоположението на билетния център, който в момента е изнесен непосредствено пред самото депо. 

Другото важно нещо, на което беше заложил екипа на ХГ е свързано със съвремието. „Съвременното изкуство все по-често започва да си намира адекватното мястото в нашата институция и се надавам това да продължи като тенденция. Надявам се в някакъв момент държавата да осъзнае нуждата от попълване на фондовете и да отпусне пари за направата на съответните „откупки“., заяви д-р Петров..

През миналата година продължиха лекциите музейни формати на ХГ, които започнаха своето успешно приложение и на други места в страната. Влязохме в 2023 г. с оценката за изложбата, която реализирахме за Васил Бараков, като едно от най-добрите събития, които изкуствоведите са виждали като подход за генериране на изложба., каза д-р Пламен Петров.

Художествената галерия реализира редица внушителни събития през 2023 г. каквито са изложбите "Пролет/лято/есен/зима" на доц. д-р Мариела Гемишева, посетена от директора на Националната галерия Ярослава Бубнова, „Стената“ на Любен Малчев, “Гласът на тишината” в село Овощник по повод 75-ата годишнина от рождението на Димитър Сотиров, проекта „Сънят“ и новата платформа "Навсякъде с изкуството" , изложбата “Взаимодействие” на ученици от Национално училище по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов”, „Черно огледало“ на преподавателя Никола Вълчев, “Пред статива“ посветена на годишнината от рождението на едно от най-знаковите имена в казанлъшкото изкуство Цветана Щилиянова, “Маргиналии” на Дарина Пеева и Атанас Тотляков - първата изложба в страната, част от която беше осъществена в депото на музей, изложба с творби на Евгения Воденичарова, традиционния формат „Минипринт“, “На празното място до нас” на Димитър Арнаудов, която все още може да бъде разгледана и други.

Творби на Теодор Фъртунов, Иван Петров – Аза, Кирил Кацаров, фотографите Александър Иванов и Илиян Мичев, Александър Нишков и творците от Графикарт бяха представени през широката публика през изминалата година.

През май месец се състоя Европейската нощ на музеите, в която взе участие и ХГ – Казанлък.  По време на едно от събитията тогава за пръв път беше показан фрагмент от колекцията на най-големия колекционер на италианско изкуство Георги Зъбчев. През годината творбите  на Николай Фитков събрани в експозицията “Алхимия на шегата” бяха гостуваха във Варшава, изложбата на Васил Бараков "Изоставените" беше показана в София, а „Ахинора“ се отправи към Велико Търново и галерия хан “Хаджи Николи” където беше открита изложбата „По пътя на страданието“.

Обновена беше постоянната експозиция в къща музей „Дечко Узунов“, а на 24 май отвори врати новия музей Ахинора, в който беше показан фрагмент от оцелялата след бомбардировките над София от 1944 година колекция на писателката Анна Каменова и юриста и дипломат проф. Петко Стайнов. Част от прилежащото пространството на филиала беше изрисувано от децата в Художествената гимназия в Казанлък. Издадени през 2023 г. бяха важни каталози, а по време на лекциите гостуваха и много експерти.

Предстоящите събития за 2024 г. вече започнаха. Д-р Петров уточни, че сред тях са честванията по случай 125-годишнината от рождението на художника Дечко Узунов, които започват именно от Казанлък. Днес 21 февруари ще бъде представено изданието "Разпилени спомени" от Аксиния Джурова, в което се публикува за първи път дневникът на Дечко Узунов, на 22 февруари ще се открие изложба посветена отново на бележития художник, на 29 февруари ще бъде представен специален брой на списание „ЛИК“, а същия ден ще се открие и друга изложба в ателието на твореца намиращо се в гр. София. През месец май честванията ще продължат с още една изложба за Дечко Узунов с Софийска градска галерия.

Д-р Пламен Петров посочи, че в момента се работи по проект свързан с реконструкцията на последната изложба на художника. Той заяви, че и през 2024 г. се очаква да бъде открита в Казанлък новата постоянна експозиция на Централната сграда, както и тази в къща музей „Ненко Балкански“.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

30479 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

17719 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

12940 | 14 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

6541 | 13 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

6294 | 10 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

6194 | 10 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

4597 | 14 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4338 | 10 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

3164 | 09 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2743 | 10 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак