10:02 | 22 февруари 24 2191

Днес се навършват 125 години от рождението на майстора на съвременната българска живопис - Дечко Узунов

Днес се навършват 125 години от рождението на майстора на съвременната българска живопис - Дечко Узунов  / Новини от Казанлък

Роденият в Казанлък художник е допринесъл изключително много за европеизацията на българското изкуство и почитта му към родината е характерна за него.

През 1999 г. ЮНЕСКО обявява Дечко Узунов за Световна личност на годината по повод 100-годишнината от рождението на художника.

Художествената гимназия в Казанлък е прекръстена в негова чест на на Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“.

Рисува стенописи в казанлъшката църква „Свети Йоан Предтеча“, във фоайето на Хотел "Казанлък", като дар за своите съграждани

Част от културното му наследство -единственият своеобразен му дневник, вече е част от фонда на Художествената галерия в родния му Казанлък, получен като дарение.

"Това, което си създал, това е твоят живот!”- тези думи на акад. Дечко Узунов остават актуални във времето , а съвременен Казанлък пази възхитата и уважението си към творчеството му, неподвластно на годините.

Пресцентър на Община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак