16:18 | 23 февруари 24 4023

ПГЛПТ представи добри практики пред учители и експерти от четири области

ПГЛПТ представи добри практики пред учители и експерти от четири области / Новини от Казанлък

Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр Казанлък, представи иновативни практики в обучението по туризъм и ресторантьорство пред представители на образователни институции от четири области. Инициативата  е на РУО- Стара Загора и е част от станалия традиционен за регионалните инспекторати на образованието в Бургас, Хасково, Сливен и Стара Загора обмен на добри практики в сферата на професионалното образование.

На откриването на събитието директорът на ПГЛПТ Антони Илиев благодари за оказаното доверие към гимназията да представя област Стара Загора и сподели убедеността си, че такива срещи са от изключително значение за повишаване на качеството на професионалното образование. Началникът на РУО-Стара Загора г-жа Милена Йолдова и г-жа Сребра Касева – заместник-кмет на Община Казанлък, също приветстваха присъстващите над 50 експерти, директори и  преподаватели от страната.

Гостите имаха възможността да наблюдават три открити урока в направленията: „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „Пътувания, туризъм и свободно време“.

Първият урок бе по предмета „Туристическа, туроператорска и агентска дейност“ и бе на тема: „Туристическа борса“. Урокът премина под формата на ролева игра, в която под ръководството на преподавателите Тома Башкехайов и Ивелина Атанасова учениците по екипи представиха различни щандове, предлагащи туристически продукти от региона - СПА и балнеотуризъм, културно-исторически забележителности, фолклорни празници в Казанлъшката котловина. Особено впечатляваща бе появата на кукерите, които с автентичните си маски и игри, пресъздаващи празника Сирни заговезни, събраха аплодисментите на присъстващите.

Вторият открит урок  бе по Учебна практика „Кулинарни изделия и напитки за кетъринг“ и се проведе в любезно предоставената база на една от най-големите фирми за кетъринг в града „Йоги-5“, която е партньор на гимназията. Урокът започна с презентация, посветена и на темата за устойчивото ресторантьорство, по която училището работи в последния си партньорски проект по програма Еразъм+. Темата на занятието „Изкуство в чиния“ даде възможност на гостите да наблюдават приложението на усвоените знания от учениците, които под ръководството на с
воите преподаватели Нели Налбантова и Мария Чочева показаха креативност и умения в декорирането и презентирането на ястия. Гостите останаха впечатлени както от уменията на учениците, така и от модерната материална база, представена им от управителя на „Йоги 5“ г-н Пеньо Йонков, в която бъдещите ресторантьори на ПГЛПТ се обучават в часовете по практика.

Последният урок, включен в програмата, се проведе в Музея на Розата-Казанлък. Темата на урока бе „Екскурзоводско обслужване в музей“. Преподавателите Иво Гебшеменов и Красимира Алексиева умело наставляваха своите ученици, които влязоха в ролята на екскурзоводи, демонстрираха гостоприемство и отлична подготвеност и компетентно и професионално изнесоха пред гостите беседи, посветени на  историята на маслодайната роза, на мястото на розата в българския бит и култура, на старите казанлъшки розопроизводители, съвременното розопроизводство и на традиционния за Казанлък Празник на розата.

Занятието завърши с традиционно българско хоро на учениците от клуб „Тракийски рози“ към ПГЛПТ сред автентичната атмосфера на розовата градина на музея.

В заключителната дискусия гостите споделиха огромното си удовлетворение от видяното, а г-жа Иванка Петкова- старши експерт по професионално образование, изказа благодарност от името на РУО- Стара Загора и присъстващите  за гостоприемството и отличната организация на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм. Г-жа Петкова изрази желанието  на всички  инициативата за подобни срещи да не бъде прекъсвана, за да се даде възможност на сродни професионални гимназии от четирите области да обменят положителни практики и опит в преподаването, което ще отвори вратите към успешна реализация на младите хора на пазара на труда.

Всеки от гостите в мероприятието отнесе прекрасни впечатления и красив цветен спомен от домакините и Розовата долина.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Почина Стойчо Стоев - дългогодишен специалист от Суперабразив ЕООД

14632 | 10 юли 2024

Закопчаха 29-годишна крадла, задигнала близо 10 хил. лв. и злато от къща в с. Едрево

11824 | 12 юли 2024

Издирва се Стефан Калчев

11267 | 09 юли 2024

Арестуваха 26-годишна в Казанлък с коктейл от канабис, амфетамин и метамфетамин зад волана

6991 | 09 юли 2024

Ретро автомобили с класическа и неповторима визия ще ви очакват този уикенд в “Дамасцена“

5091 | 09 юли 2024

Пети ден без следа от Стефан Калчев

4102 | 11 юли 2024

Откриха 100 стека цигари без бандерол при проверка на автомобил в с. Габарево

3550 | 09 юли 2024

Поредна кражба е извършена от асансьор в Източното на Казанлък

3466 | 10 юли 2024

Софиянци ремонтират покрива на шипченския храм “Успение Богородично“

3431 | 09 юли 2024

Кауза на доброто: Семейство в неравностойно положение от Шипка, пострадало от бурята, ще получи нов покрив

3125 | 11 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак