16:26 | 27 февруари 24 1568

През март представят албумът и фотодокументална изложба „Строи се монумент” в Стара Загора

През март представят албумът и фотодокументална изложба „Строи се монумент” в Стара Загора  / Новини от Казанлък

Албумът „Строи се монумент” и изложбата на казанлъшкия фотограф Бедрос Азинян ще бъдат представени пред жителите и гостите на град Стара Загора на 6 март (сряда) в Регионалната библиотека "Захарий Княжески".

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година. Изданието беше официално представено пред казанлъшката публика на 30 август 2022 г. пространството на Художествената галерия и Исторически музей „Искра”.

Фотодокументалната изложбата, която ще бъде открита по време на събитието, включва 24 пана, а всички кадри са сканирани и обработени, от оригинални черно-бели и цветни негативи, и цветни диапозитиви. Проследена е и историята на едно от мозаечните пана, от момента, в който е представено като макет, през изграждането му от казанлъшки художници, до пълното му изпълнение, а в последствие и годините на разрухата му.

Своята официална премиера експозицията направи в Музея на фотографията през януари 2023, а през април същата годата година, изложбата гостува в Българската академия на науките.

Изложбата и албумът са реализирани съвместно със съдействието на  Национален фонд „Култура“, Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и фондация „Артин Азинян“. Куратор на изложбата Бедрос Азинян.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак