13:41 | 19 март 24 1060

Кметовете от областта се обединиха против начина за разпределяне на средствата по Индикативната годишна програма за зелен преход

Кметовете от областта се обединиха против начина за разпределяне на средствата по Индикативната годишна програма за зелен преход / Новини от Казанлък

След неформална среща, по отношение на подкомитета, който трябва да бъде сформиран във връзка със справедливия преход и програмите и проектите, които трябва да бъдат реализирани, проведена на 18-март в Областна администрация Стара Загора кметовете на почти всички общини от област Стара Загора дадоха пресконференция същия ден в пресклуба на БТА в областния център.

"Всички кметове от област Стара Загора се солидаризирахме, че начинът, по който ще бъдат разпределяни средствата по Индикативната годишна програма за зелен преход и приоритетите, за които ще бъдат насочени, е скандален". С тези думи кметът на община Стара Загора Живко Тодоров откри пресконференция, в която участваха още и кметовете на общините Казанлък - Галина Стоянова, Гълъбово - Николай Тонев, Раднево - инж. Георги Петров, Гурково - Кънчо Папазов, Павел баня - Иса Бесоолу, Чирпан - Ивайло Крачолов, както и кметът на Николаево инж. Константин Костов.

"Това е неправилен начин, защото ние не виждаме ролята на общините никъде в този процес. Считаме, че се създават и предпоставки за непрозрачно използване на европейски средства", каза още Тодоров. Според него "всички тези 650 млн. лева ще влязат в бизнеса, но по какви критерии и какъв ще бъде ефекта от това" и не е ясно дали това ще доведе до създаваме от бизнеса на реални устойчиви работни места. "В Териториалните планове пише, че индустриални зони трябва да бъдат създадени на територията на "Марица-изток", в Стара Загора и т.н.", а това не се случва", каза Тодоров.

"Искаме от държавата начинът по който се разпределят тези средства да бъде променен и да видим ясното участие на общините". Тодоров подчерта още, че настояват за диалог с министерство на регионалното развитие и благоустройството и настояват за среща. "Не искаме да им пречим, но искаме да намерим промяна в тази програма", допълни кметът на Стара Загора. Той подчерта, че работата на кметовете е именно да защитят интереса на хората. "Искаме реални проекти и реално създадени работни места и предпоставки за това, както и развитие на регионите", посочи още Живко Тодоров. Според него всички кметове от най-пострадалите райони са "тотално изолирани от този процес".

Живко Тодоров посочи, че според него "министърът на енергетиката в оставка Румен Радев е най-слабият министър в цялата история на България от началото на прехода" и подчерта, че "за всички кметове ще работим заедно до край да защитим хората", допълни Тодоров. И подчерта, че недоволството в комплекса "Марица изток" расте и че хората са започнали да се самоорганизират за протести. В същото време идва една неясна и необоснована програма за разпределение на средствата.

"Силно сме притеснени за бъдещето на област Стара Загора и най-вече за общините Стара Загора, Гълъбово и Раднево. Тази програма е капак на всичко, което може да се очаква като негативни решения за в бъдеще", каза кметът на община Гълъбово Николай Тонев. Той посочи, че "програмата е писана за периода 2021-2027 година, а голяма част от този период е безвъзвратно изгубена".

"Въпросът е изключително важен за хиляди хора, които живеят в нашите общности. Не може с административни мерки да се решават въпроси, които засягат живота и бъдещето на толкова много хора", каза кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя подчерта, че "от т.нар. Индикативна годишна работна програма за зеления преход, които са само половината от т.нар. Зелен преход, 120 млн. лева да са за оперативни разходи на управляващия орган в МРРБ, 180 млн. лева да са за саниране на еднофамилни сгради". Стоянова подчерта, че "Стара Загора, Гълъбово и Раднево трябва да бъдат конкретни бенефициенти за парите от зелената сделка. Това са най-потърпевшите общини. Не може те да се състезават с всички общини, които са тук в този план", посочи Галина Стоянова.

Присъстващите предупредиха, че може да се стигне до гражданско неподчинение, ако очакваните средства по програмата за финансиране на тези региони не бъдат използвани ефективно и по същество.

На брифинга присъства и областният управител Ива Радева и заместник-областните управители Теодора Нонева и Методи Марков.

Източник и снимка: БТА - Стара Загора 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

21555 | 27 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

8091 | 25 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

6395 | 22 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

5723 | 24 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

5255 | 23 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4968 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

4282 | 22 април 2024

Актьорът Христо Пъдев гостува в ОУ “Св. Паисий Хилендарски“

3740 | 26 април 2024

Три автомобила се блъснаха в района на бензиностанция ОМВ

3558 | 26 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3543 | 23 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак