15:55 | 14 декември 23 5797

Пътната безопасност и борбата с наркоразпространението остават водещи теми за Общината и Полицията

Пътната безопасност и борбата с наркоразпространението остават водещи теми за Общината и Полицията  / Новини от Казанлък

Днес в сградата на Община Казанлък се състоя пресконференция фокуса, на която беше ефективността от работата на новото уеб-приложение „DrugSTOP.bg”, което заработи през месец септември на територията на община Казанлък.

На срещата присъстваха старши комисар Лазар Христов, главен инспектор Петко Стойнов началник на РУ-Казанлък, кмета Галина Стоянова и Младен Желев представител на фирмата разработчик.

„От стартирането на приложението постъпилите сигнали съм момента са 176, като първия е бил подаден на 21 септември, а последния на 25 ноември.“, каза главен инспектор Петко Стойнов. По думите му като състоятелни сигнали от всички получени до момента са били отсети 16 броя, които вече са проверени. Образувани са 2 досъдебни производства, а по един от сигнали се работи и в момента.

Приложението е разработено по идея на кмета Галина Стоянова и е дело на Младежкия общински съвета. То е анонимно, уеб-базирано, има възможност за посочване на локация, добавяне на текстова и снимкова информация. Сигналът може да бъде проследен за резултат след време или редактиран с допълнителна информация. Добавени са също и важни телефонни номера за улеснение на потребителите.

Старши комисар Лазар Христов заяви, че по темата за наркотичните вещества и тяхната превенцията сред младите хора са провеждани много лекции, а от първостепенна важност остава добрата информираност. Той припомни, че през настоящата 2023 г. в училища на територията на общините Стара Загора и Казанлък бяха проведени превантивни беседи с насоченост вредата от употребата на наркотични вещества, участие, в които взе действащ служител на МВР работещ в сектор ,,Наркотици“ към СДВР, гр. София.

Другата важна тема, по която усилено работи Областна дирекция на МВР Стара Загора е пътната безопасност. В началото на 2024 г. предстои да бъде реализирано мащабно обучение, което ще се проведе в две отделни дати в градовете Стара Загора и Казанлък, по време, на което ще бъде пресъздадена ситуация на тежко ПТП с рязане на автомобил, оказване на долекарска помощ и съвети за безопасно шофиране. Комисар Христов отбеляза, че има голям брой катастрофи, които са причинени от неопитни водачи. По време на събитието ще бъдат дадени и специализирани съвети за младите и неопитни шофьори. 

По време на срещата стана ясно, че в момента тече обследване на пешеходните пътеки в областта. Очаква се след представянето на докладите и крайните резултати от обследването да се извърши съвместно с общинските администрации допълнителното обезопасяване на пешеходните пътеки, където това е необходимо, особено в районите на училищата. Предвидено е да бъдат поставяни антипаркин елементи, с идеята да се ограничи паркирането на автомобили в близост до тях, които пречат на видимостта и създават предпоставки за инциденти.

Кметът Галина Стоянова коментира, че интерес към приложението има и от страна на Обласния управител Ива Радева, която предвижда през следващата година да направи регионална среща с всички директори на средни училища с област Стара Загора и началника на Регионалното управление по образование, с идеята приложението да се популяризира и да започне да се използва и в останалите общини от областта. Стоянова отбеляза, че през днешния ден е била проведена и среща с директорите на училищата в община Казанлък,  по време на която са били обсъдени въпроси свързани с превенцията и пътната безопасност. Присъстващите са получи и информационни материали свързани с работата на приложението  DrugSTOP.bg 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

31750 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

18635 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13205 | 14 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

6658 | 13 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

6385 | 10 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

6239 | 10 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

4876 | 14 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4390 | 10 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

2809 | 14 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2777 | 10 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак