11:24 | 17 април 24 1710

При засилен интерес премина обсъждането на концепция за интегрирани териториални инвестиции в Казанлък

При засилен интерес премина обсъждането на концепция за интегрирани териториални инвестиции в Казанлък / Новини от Казанлък

Вчера, в ритуалната зала на Общината бе представена концепцията за интегрирани териториални инвестиции „Устойчив социално-икономически растеж чрез подобрена инвестиционна среда и съхранена идентичност на региона“ с водещ партньор Община Казанлък. Тя ще се изпълнява на територията на три общини – Казанлък, Павел баня и Мъглиж. Заложени са 16 проектни идеи, с участието на 15 партньора. Заложените мерки възлизат на над 28 млн.лв. Събитието бе част от процеса на оценка, поради изискването на управляващия орган, всяка една от дейностите да бъде приета и припозната от гражданите.

Концепциите с проектни идеи се финансират от програмите "Развитие на регионите"2021-2027, "Образование" 2021-2027 и "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027.

След проведените обществени срещи и представянето на концепциите предстои Втори етап на оценка, след което всеки партньор ще представи разработен детайлно проекта си. На този етап концепциите могат да бъдат моделирани според очакванията и спецификите. Изразеното мнение в анкетните карти също ще бъде водещо.

Веселина Димитрова, гл. експерт "Стратегическо планиране" в Община Казанлък представи дейностите, партньорите и бюджетните средства заложени в проекта. Димитрова сподели, че по време на изграждането на концепцията са срещнали голяма подкрепа от различни заинтересовани страни. Още при изграждането на проекта са определени 3 приоритетни зони – Индустриална зона, яз. Копринка и паметникът Бузлуджа.

По програма „Развитие на регионите“ има включени 9 проектни идеи за развитие на Индустриална зона Казанлък. Те включват осръвременяването ѝ и изграждане на техническа инфраструктура. Визията на Индустриалната зона е тя да функционира като Високо технологичен парк и стремежът е да се привлекат инвеститори, които предлагат високо технологични продукти и услуги. Поради интересите на инвеститорите за добре обучени кадри, община Казанлък е заложила проекти за модернизиране на материалната база и оборудването на Техническия колеж. За предоставяне на допълнителен транспортен достъп е предвиден проект за изграждане на пътен възел на Републиканския път София-Бургас, реконструкция на общински път свързващ град Казанлък със село Копринка и язовир Копринка и изграждане на велоалея от Казанлък до язовира.

Следващият проект е „Развитие на туристическия потенциал на язовир Копринка". В тази идея са включени обособяване на Байк Парк в Казанлък, изграждане на Воден център на брега на яз. Копринка, разработването на горски/планински веломаршрути, довършителни работи за превръщане на древен птицеглав тракийски кораб в туристическа атракция и закупуване на сглобяема сцена и озвучаване, които ще се позиционират на брега на язовир Копринка.

„За приоритетна зона 2- яз. Копринка си партнираме с общините Павел баня и Мъглиж. Идеята е да се работи за свързване на различните туристически атракции в трите общини и създаването на един общ регионален продукт. Община Павел баня е планирала мерки за подобряването на достъпа до Чудомировата къща в с. Турия и обособяване на 2 екопътеки. Община Мъглиж искат да разработят туристическа пътека със заслони, зони за отдих и чешми „Красотата на Мъглижкия Балкан – Мъглиж – Казанлък“, допълни Димитрова.

Третата зона е монументът Бузлуджа. Първият проект е „Опазване и адаптация на монумент Бузлуджа - Етап 1 – Консолидация“. Той включва разработване на идеен проект и изграждане на основни инсталации, покривно покритие и прозорци.

С цел опазване на културните институти са включени 2 читалища - "Светлина 1861“, гр. Шипка, където ще се извърши подмяна на дограмите, ремонт на фасадата, изграждане на мълниезащита и др; и "Освобождение-1884", с. Шейново, което се нуждае от подмяна на покривната конструкция.

В програма „Образование“ са включени  2 проекта – „Развитие на системата за дуално обучение в община Казанлък“ и Приобщаващо образование и образователна интеграция на община Казанлък“. Развитието на дуалното обучение е насочено към Индустриалната зона и нуждата на работодателите от подготвени кадри. В проекта ще участват 52 ученици от ППМГ „Никола Обрешков“. Вторият проект е насочен към застрашени от отпадане от училище ученици и провеждането на допълнителни занимания с тях.

По Програма „Развитие на човешките ресурси“ са включени 3 проекта. "Обучения за повишаване квалификацията, уменията и компетентностите на заетите спрямо нуждите на бизнеса", който предвижда различни електронни обучения на служители и персонал. „Дейности на община Казанлък за подкрепа в областта на социалното включване и достъп до здравеопазване на деца в нужда и техните семейства“, с който да се разкрият нови социално-здравни центрове. „Подобряване достъпа до заетост в Община Казанлък“, където Общината си партнира с предприятието „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ и цели осигуряване на допълнителни работни места на субсидирана заетост на безработни или неактивни лица.

Линк към онлайн анкета:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe_INN-O1DrJFWYyRYJGpFCFFlHl98S_Kvkx2e_cz4CKpkuoA/viewform

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Обяви от Казанлък:

Най - четени новини

за последната седмица

Абитуриентка получи предложение за брак на бала си

8027 | 27 май 2024

Язовир Копринка пълен на 60%. Започва контролирано изпускане

5928 | 22 май 2024

Мъж пострада при инцидент между лек автомобил и мотор

4709 | 23 май 2024

Състави от цялата страна пристигат в Казанлък за 17-ото издание на “Тъпан бие, хоро се вие“ в събота

4489 | 21 май 2024

Традиционно в навечерието на 24 май, връчиха наградата „Кольо Горчев“

3864 | 21 май 2024

“Без какво не може един абитуриентски бал?“, отговарят казанлъчани/ Видео

3592 | 23 май 2024

След тежка катастрофа край Габарево, двама са в болница

3435 | 26 май 2024

24 творци от Казанлък представиха своя съвместна изложба “С аромат на рози“

3339 | 22 май 2024

Казанлъшката певица Ивана Иванова спечели Grand Prix от международен конкурс в Малта

3221 | 22 май 2024

Близо 250 бегачи стартират в неделя на маратон „Розова долина” в Казанлък

3002 | 24 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак