11:24 | 17 април 24 1143

При засилен интерес премина обсъждането на концепция за интегрирани териториални инвестиции в Казанлък

При засилен интерес премина обсъждането на концепция за интегрирани териториални инвестиции в Казанлък / Новини от Казанлък

Вчера, в ритуалната зала на Общината бе представена концепцията за интегрирани териториални инвестиции „Устойчив социално-икономически растеж чрез подобрена инвестиционна среда и съхранена идентичност на региона“ с водещ партньор Община Казанлък. Тя ще се изпълнява на територията на три общини – Казанлък, Павел баня и Мъглиж. Заложени са 16 проектни идеи, с участието на 15 партньора. Заложените мерки възлизат на над 28 млн.лв. Събитието бе част от процеса на оценка, поради изискването на управляващия орган, всяка една от дейностите да бъде приета и припозната от гражданите.

Концепциите с проектни идеи се финансират от програмите "Развитие на регионите"2021-2027, "Образование" 2021-2027 и "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027.

След проведените обществени срещи и представянето на концепциите предстои Втори етап на оценка, след което всеки партньор ще представи разработен детайлно проекта си. На този етап концепциите могат да бъдат моделирани според очакванията и спецификите. Изразеното мнение в анкетните карти също ще бъде водещо.

Веселина Димитрова, гл. експерт "Стратегическо планиране" в Община Казанлък представи дейностите, партньорите и бюджетните средства заложени в проекта. Димитрова сподели, че по време на изграждането на концепцията са срещнали голяма подкрепа от различни заинтересовани страни. Още при изграждането на проекта са определени 3 приоритетни зони – Индустриална зона, яз. Копринка и паметникът Бузлуджа.

По програма „Развитие на регионите“ има включени 9 проектни идеи за развитие на Индустриална зона Казанлък. Те включват осръвременяването ѝ и изграждане на техническа инфраструктура. Визията на Индустриалната зона е тя да функционира като Високо технологичен парк и стремежът е да се привлекат инвеститори, които предлагат високо технологични продукти и услуги. Поради интересите на инвеститорите за добре обучени кадри, община Казанлък е заложила проекти за модернизиране на материалната база и оборудването на Техническия колеж. За предоставяне на допълнителен транспортен достъп е предвиден проект за изграждане на пътен възел на Републиканския път София-Бургас, реконструкция на общински път свързващ град Казанлък със село Копринка и язовир Копринка и изграждане на велоалея от Казанлък до язовира.

Следващият проект е „Развитие на туристическия потенциал на язовир Копринка". В тази идея са включени обособяване на Байк Парк в Казанлък, изграждане на Воден център на брега на яз. Копринка, разработването на горски/планински веломаршрути, довършителни работи за превръщане на древен птицеглав тракийски кораб в туристическа атракция и закупуване на сглобяема сцена и озвучаване, които ще се позиционират на брега на язовир Копринка.

„За приоритетна зона 2- яз. Копринка си партнираме с общините Павел баня и Мъглиж. Идеята е да се работи за свързване на различните туристически атракции в трите общини и създаването на един общ регионален продукт. Община Павел баня е планирала мерки за подобряването на достъпа до Чудомировата къща в с. Турия и обособяване на 2 екопътеки. Община Мъглиж искат да разработят туристическа пътека със заслони, зони за отдих и чешми „Красотата на Мъглижкия Балкан – Мъглиж – Казанлък“, допълни Димитрова.

Третата зона е монументът Бузлуджа. Първият проект е „Опазване и адаптация на монумент Бузлуджа - Етап 1 – Консолидация“. Той включва разработване на идеен проект и изграждане на основни инсталации, покривно покритие и прозорци.

С цел опазване на културните институти са включени 2 читалища - "Светлина 1861“, гр. Шипка, където ще се извърши подмяна на дограмите, ремонт на фасадата, изграждане на мълниезащита и др; и "Освобождение-1884", с. Шейново, което се нуждае от подмяна на покривната конструкция.

В програма „Образование“ са включени  2 проекта – „Развитие на системата за дуално обучение в община Казанлък“ и Приобщаващо образование и образователна интеграция на община Казанлък“. Развитието на дуалното обучение е насочено към Индустриалната зона и нуждата на работодателите от подготвени кадри. В проекта ще участват 52 ученици от ППМГ „Никола Обрешков“. Вторият проект е насочен към застрашени от отпадане от училище ученици и провеждането на допълнителни занимания с тях.

По Програма „Развитие на човешките ресурси“ са включени 3 проекта. "Обучения за повишаване квалификацията, уменията и компетентностите на заетите спрямо нуждите на бизнеса", който предвижда различни електронни обучения на служители и персонал. „Дейности на община Казанлък за подкрепа в областта на социалното включване и достъп до здравеопазване на деца в нужда и техните семейства“, с който да се разкрият нови социално-здравни центрове. „Подобряване достъпа до заетост в Община Казанлък“, където Общината си партнира с предприятието „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ и цели осигуряване на допълнителни работни места на субсидирана заетост на безработни или неактивни лица.

Линк към онлайн анкета:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe_INN-O1DrJFWYyRYJGpFCFFlHl98S_Kvkx2e_cz4CKpkuoA/viewform

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

23655 | 27 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

8499 | 25 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

5930 | 24 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

5426 | 23 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

5159 | 23 април 2024

Актьорът Христо Пъдев гостува в ОУ “Св. Паисий Хилендарски“

3985 | 26 април 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

3867 | 29 април 2024

Три автомобила се блъснаха в района на бензиностанция ОМВ

3747 | 26 април 2024

Взломаджии обраха складово помещение в Казанлък

3703 | 26 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3701 | 23 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак