15:15 | 23 май 24 2196

Мирослава Костадинова от ПГЛПТ с трета награда в националния конкурс за есе „Човекът – свободен и независим“

Мирослава Костадинова от ПГЛПТ с трета награда в националния конкурс за есе „Човекът – свободен и независим“ / Новини от Казанлък

В навечерието на 24 май - Празникът на славянската писменост и култура-ученик на ПГЛПТ бе награден в престижен литературен конкурс.

Мирослава Костадинова от 9 а клас спечели 3 място в Националния конкурс в две теми „Моят любим национален герой“ – за ученици от I до IV клас и „Човекът – свободен и независим“ за ученици от V до VII клас и от VIII до XII клас. Неин ръководител е преподавателят по БЕЛ в гимназията Мая Глушкова.

Тази година в конкурса, организиран  от Общинският съвет по наркотични вещества-гр. Благоевград, взеха участие около 550 ученици от 96 училища от цялата страна, а творбите са над 750. Всички ръководители и училища получаха грамоти за участието на техните възпитаници в конкурса. Наградените ученици традиционно получават грамоти и книги-енциклопедични издания, съобразени с възрастта, за да опознаят реалния свят около себе си, който няма нищо общо с илюзиите, породени от наркотиците и невежеството.

Есето на Мирослава е със заглавие: Независимият от наркотици човек“ и мото: “Да се пребориш с лошите навици е по-лесно днес, отколкото утре.” Ето и малко от самото есе, което Мирослава, любезно сподели с нас:

…“Повечето хора, включително и известните, прибягват до там от отегчение или искат да изпитат себе си, докъде може да доведе тази употреба (като примера с Фройд). Изобщо приемането на опиати е свързано със забавяне на времето или бягство от реалността.

Например известните личности са толкова отегчени от еднообразието на собствения си живот, че вече не знаят какво да правят с него и се чудят как да "убиват времето" си (ако мога да се изразя по-разговорно). Други пък постигат толкова много в своята област на изследвания, че в един момент това не им стига и "изперкват" по някакъв начин, като един от тях може да бъде употребата на психотропни вещества. Те решават да изпробват собствените си предели (отново препратка към Фройд).

"Обикновените" хора се запознават с наркотиците най-често в грешните компании и с оправданието, че имат семейни проблеми или пък просто, за да бъдат "в тренда". И това започва да носи куп проблеми със себе си, един безкраен порочен кръг от лъжи, кражби, боеве и здравословни проблеми.

Общото между двете описани ситуации - загуба на връзка с реалността.“…

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10163 | 13 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9850 | 09 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7298 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

6846 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

6043 | 12 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

5147 | 10 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4960 | 12 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

4413 | 13 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

4165 | 12 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

4091 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак