14:15 | 28 май 24 4630

От Юг до Енина: Щъркелите Енина и Еньо отглеждат бебетата си под видеонаблюдение

От Юг до Енина: Щъркелите Енина и Еньо отглеждат бебетата си под видеонаблюдение / Новини от Казанлък

На специален ден долетяха в с. Енина специални гости. Двойка бели дългокраки щъркели и потомството им са част от населението на казанлъшкото село за летния период. Красивите птици, които пристигнаха в Долината и се "нанесоха" в енинския си дом навръх Сирни Заговезни, са като домашни любимци на хората от селото. Предвестниците на пролетта носят и своите символични имена – женската е кръстена Енина, а мъжкия наричат – Еньо.

Щъркеловото семейство жъне висок интерес в социалните мрежи. След допитване до Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), специално поставена камера заснема 24ч. тяхното ежедневие, което всички следим с интерес. Видеата с развитието и грижите на семейството се публикуват във фейсбук страницата на Кметство Енина. Кметът Димитрина Дончева, сподели че възнамерява да бъде поставена камера, която да излъчва денонощно в канал на YouTube, но това може да се случи, след напускането им от гнездото.

Кметът разказа, че съгласувано с жителите на селото, е поставено щъркеловото гнездо, с помощта на вишка, което птиците сами са „дообзавели“ и вече отглеждат потомството си от 3 малки щъркелчета. На 6 април е снесено първото яйце. В продължение на седмица, през ден, женската снася общо 4 яйца. 35 дни по-късно се излюпи и първото щъркелче. Вече малките птичета са 3.

Това е втората двойка пернати, която припознава казанлъшкото селце за свой дом. В традиция се е превърнало прелетните птици да гнездят в Енина. Вече трета година щъркели кацат и остават в гнездото, преди да мигрират на юг.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак