15:41 | 26 януари 16 10339

Има свински грип в региона, пред обявяване на епидемия сме

Има свински грип в региона, пред обявяване на епидемия сме / Новини от Казанлък

Сериозно увеличение на заболелите от остри респираторни заболявания и грип отбелязват епидемолозите от РЗИ – Стара Загора.
През последната седмица от 18-ти до 24-ти януари заболеваемостта в Старозагорска област от грип е била 306,40 на 10 хиляди, а в предходната седмица тя е била 235,97 на 10 хиляди.

Сериозното увеличение говори за предепидемична обстановка, това съобщи за kazanlak.com д-р Светлана Петрова - Началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ в Регионалната здравна инспекция – Стара Загора.

Продължаваме да следим ежедневно данните и в следващите дни ще вземем решение дали да обявим грипна епидемия, допълни още Петрова. За да бъде обявена епидемия заболеваемостта трябва да бъде 333 души на 10 000, като данните към момента се доближават до тези стойности.

От РЗИ потвърдиха, че в областта има регистрирани и случаи на свински грип. При 4 от случаите става дума за вирус тип Б - Виктория, а в един случай за вирус от тип А, или така известния H1 N1 /свински грип/. За случаи от Казанлък д-р Петрова не потвърди. Няма регистрирани и смъртни случаи в следствие на свинския грип, в документацията на областната здравна инспекция.

Въпросите на kazanlak.com за конкретизиране са свързани с два нашумели в общественото пространство от края на миналата седмица случаи в Казанлък. Става дума за известни личности в града - мъж и жена на около 45 годишна възраст. Жената, директор на банка в града почина внезапно в края на миналата седмица, като според нейни близки и познати, причина са усложнения вследствие на свински грип, довели до сърдечно увреждане. С тежко белодробно увреждане от две седмици лекари в Габрово се борят за живота на 45 годишен мъж от Казанлък. Случаят също се коментира като причинен от опасния вирус на свинския грип.

Изолирането на грипните вируси, може да бъде направено при нарочно изследване. Обществено известна практика е, че в най-честия случай личните лекари направо предписват лечение, без да препоръчват изследване. Обикновено това се прави след като пациентите вече стигнат до болница. За нашия град една от причните да отсъстваме в статистиката е, че Казанлъшката болница няма белодробно отделение, където да се регистрират грипни случаи при евентуални усложнения от тях.

Според медицински специалисти от Казанлък, с които kazanlak.com разговаря по темата, възможна причина да не се повдига остро въпроса за свинския грип тази година и да оставаме с впечатление, че се крият данни за опасност от населението, е и че няма осигурени безплатни противогрипни препарати.  По време на епидемията от свински грип през 2009 година бяха организирани специални противогрипни кабинети, в които безплатно се предоставяха срещу направления противогрипни препарати. Даваха се и в болниците.

А както е известно вече и на широката публика - грипът се лекува само с противогрипни препарати, но не по-късно от ден-два след появата на симптомите.

Противогрипни препарати сега  би трябвало да има налични в аптечната мрежа - ни отговориха на въпроса от РЗИ - Стара Загора.

Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран в БНТ, напълно е възможно през тази и следващата седмица в някои райони на страната случаите на грип да достигнат и епидемични стойности. Според него свинският грип атакува най-вече хората в трудоспособна възраст.
"Едното обяснение, е че е имало щамове, доста близки по генетичен състав с него, минавали в миналото, към които по-възрастните хора имат някакъв по-запазен имунитет. Имат такава имунна памет и при тях малко по-трудно се предизвикват заболявания и по-леко минават. Докато при по-млади хора, които не са се срещали, явно има склонност да протича сравнително тежко и с по-голям процент усложнения" – казва пред БНТ д-р Кунчев.
 

kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

14575 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

11690 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

6581 | 02 май 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5599 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5500 | 29 април 2024

Военните честваха Деня на храбростта с демонстрации и показ на оръжие в центъра на Казанлък

3890 | 29 април 2024

“Приятели на фолклора“ канят на Празнично Великденско хоро

3470 | 29 април 2024

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт

3463 | 29 април 2024

Мая Иванова и Кольо Кавръков се отправят към Хималаите в началото на май

3225 | 28 април 2024

Нарязаха два батута в Казанлък

3187 | 02 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак