12:04 | 29 април 24 5088

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт / Новини от Казанлък

Проектът „Концерти на гарата“ ще бъде осъществен през настоящата 2024 г. и включва няколко концерта на различни железопътни гари в страната. Организатор на събитията са музикантите от група X-R@Y. Концертите на гарите в Карлово на 25-ти май и в Казанлък на 31-ви май са част от празниците на розата в двата града.

В град Карлово освен група X-R@Y, участие ще вземат и местни музикални състави и изпълнители.

На гарата в Казанлък заедно с X-R@Y, участие ще вземат група „Уикеда“, както и различни местни музиканти и състави. Железопътната гара ще бъде декорирана с „Рози от Казанлък“, картина на популярната художничката д-р Петя Илиева (автор на инициативата ART4Diplomacy, по която бяха украсени редица спирки и превозни средства на обществения транспорт в столицата). Тези рози се срещат в българските народни престилки.

Проектът „Концерти на гарата“ е осъществен с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“. Официален партньор е Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“. Местни партньори са общините Карлово и Казанлък.

Реализацията на предвидените по проекта дейности ще спомогне за изграждането на положителен имидж, както на участниците в проекта, така и на железопътната инфраструктура като достъпна и удобна за използване от всички граждани и гости, неизменна част от културния ландшафт на съответните населени места, а също така и за популяризиране на железопътния транспорт в България по един по-нетрадиционен начин като вид екологичен, енергоефективен и безопасен начин на придвижване.

Железницата – едно от откритията на индустриалната ера и едно от нововъведенията променили из основи нашия свят през последните близо 200 години. През настоящата 2024 г. отбелязваме 199-та годишнина на първата пътническа железница в света между градовете Стоктън и Дарлингтън във Великобритания. Нейният създател Джордж Стивънсън (Стефансон/Стефансън в по-стари преводи на български) проектира и създава и първия локомотив, какъвто го познаваме и днес (наречен Локомоушън).

Железницата е едно от неизменните вдъхновения на музиката още от своето създаване. Усещането за скорост, свобода, но и самите й звуци вдъхновяват не един класически композитор (множество валсове, полки и др. музикални форми). Според редица изследователи железницата е основното вдъхновение и за блуса, който феномен от своя страна стои в основата на цялата модерна световна музика от средата на ХХ в. и до наши дни (буги-вуги, рок енд рол, хард рок и стигнем чак до наши дни със стил като транс музиката).

Настоящата инициатива и пътуващ фестивал „Концерти на гарата“ е нашият начин - по примера на развитите страни от Европа и света – да намерим леко позабравените и понякога подценени пресечни линии на формите на придвижване, (съ)общуването между хората и изкуството.

Искрено се надяваме чрез пътуващия фестивал „Концерти на гарата“, да се почувствате част от едно цяло – жителите на населените места, в които правим поредицата концерти, пътниците на самите гари, които идват и заминават, както и специално идващите за самите концерти наши съграждани.

Група X-R@Y е създадена в края на 2006 година от Веселин Кирев – вокали, Николай Николов – гъдулка и Николай Димитров – китара. През 2010г. X-R@Y участва в „България търси талант“ и се превръща в сензация в първия сезон на предаването. През 2017 и 2018 г. групата участва на StreetMusic Festival в Сату маре Румъния, на който печели втора награда. През 2019 г. музикантите представят първия си самостоятелен албум, наречен „O.K.“, в който съчетават умело стиловете поп, рок, блус, уърлд, фънк, реге и български народни мотиви. В края на 2022 година X-R@Y са отличени в музикалния конкурс на фондацията, носеща името на легендарния Бийтълс Джон Ленън. Музикантите с тяхното парче „Ако някога“ са сред тримата финалисти в категорията “World music”.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Вижте всички кандидатки за Царица Роза 2024

34997 | 08 май 2024

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

18734 | 14 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

10228 | 14 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

5999 | 10 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

5923 | 10 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

5152 | 13 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4092 | 10 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

2990 | 09 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2608 | 10 май 2024

Вижте кои са казанлъчаните от листата на ГЕРБ – СДС за предстоящите избори

2393 | 08 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак