15:44 | 06 януари 17 19088

Николай Ибушев: Какво от това, че е намерено българско оръжие в Сирия. И на Арсенал може да намерят

Николай Ибушев: Какво от това, че е намерено българско оръжие в Сирия. И на Арсенал може да намерят / Новини от Казанлък

Предлагаме ви втората част на интервюто с Николай Ибушев, директор на „Арсенал“ АД, с когото Kazanlak.cоm имаше възможност да разговаря днес пред паметника на Христо Ботев в Розариума, където почетният гражданин на Казанлък, основен дарител за паметника, поднесе цветя. (Вж. първата част)

Тази година се очертава също много успешна за Арсенал, отговори Николай Ибушев на въпроса ни каква ще бъде за Арсенал започващата 2017 година, в която ще се навършат 20 години от заставането му начело на военния завод.  „Оптимист съм за годината, от сега имаме подписани договори и за следващата година, 2018-а. Работим много упорито, непрекъснато обновяваме продукцията,“ каза Ибушев.

„Арсенал“ АД ще бъде една от трите български фирми, които ще участват тази година на едно от най-големите световни изложения на производители на оръжие в Абу Даби. В изложението IDEX 2017 (19-23 февруари) Николай Ибушев ще участва лично, тъй като на форума идват много важни клиенти от арабския свят, сподели директорът на оръжейния ни завод.  „Не е тайна, че ние продаваме доста на арабския свят, доста.“ – добави той.

Натрапване не неправилни умо-разсъждения от страна на журналистите, без да искам да ги обиждам. Така репликира Ибушев веднага зададения въпрос за намерените български оръжия в Сирия – една от злободневните теми на деня.

„Какво от това, че са намерили в Халеп някакво българско оръжие – било на Аркус, било на ВМЗ? Утре могат да намерят и на Арсенал. Какво от това?“, риторично попита Николай Ибушев. И обясни:

„ Много е простичко, контролът в нашата държава, в Европейския съюз е толкова стриктен и прецизен и толкова е прозрачен нашия бизнес, че ние не можем да продадем едно патронче, без да имаме разрешение. И то за държави, които не са в забранителния списък Васенар (Wassenaar Arrangement) или на Съвета за сигурност на ООН.

Аз съм абсолютно убеден, че тази стока, която е намерена там – било на Аркус, било на ВМЗ – аз я знам, аз съм навътре във всичките тия неща – че тази стока е изнесена съвсем законово от България.

Това, че в последствие, когато вече се получават определените легализирани документи от съответното министерство, че стоката е доставена и договорът е изпълнен – от там нататък съдбата на тази стока не е в нашите ръце. Контролът върху нея е в ръцете на крайния получател. От там нататък ние не знаем кой къде какво прави. Така че… може да е била открадната, от ИДИЛ, да речем. Нямам представа какво би могло да се случи, но за да попадне там – нещо се е случило естраординарно. Но нямат отношение нито България нито българските фирми. Категоричен съм в това отношение!“

„Ако всеки спазва предписанията при нас като техника за производство и безопасност, гарантираме - няма да има никакво произшествие,“ отговори Николай Ибушев на следващите ни въпроси, свързани с предстоящата година за военния завод, предприетите мерки след миналогодишните инциденти със загинали хора. Чуйте подробности в интервюто, което помолихме г-н Ибушев да завърши позитивно, с пожелания към арсеналци и техните семейства за Новата година.

Красимира Стоянова
Kazanlak.com


Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Вижте всички кандидатки за Царица Роза 2024

34693 | 08 май 2024

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

16106 | 14 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

9735 | 14 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

5992 | 10 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

5908 | 10 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

4983 | 13 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4071 | 10 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

2984 | 09 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2603 | 10 май 2024

Вижте кои са казанлъчаните от листата на ГЕРБ – СДС за предстоящите избори

2384 | 08 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак